Știri
Consiliul Județean Covasna s-a întrunit miercuri, 15 septembrie, în comuna Micfalău. La ședința ordinară, consilierii au adoptat hotărâri privind patrimoniul județului, sistemul de sănătate, investiții în infrastructură și probleme organizatorice.
După mai bine de 600 de zile de pandemie, oamenii simt nevoia să se pună la adăpost, să se încarce cu bine, cu imunitate, să își pună sănătatea pe primul loc, să prevină bolile. Motiv pentru care oamenii s-au întors mai mult spre natură și spre resursele naturale vindecătoare. Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, profitând de oportunitățile oferite de județ, își continuă activitățile de promovare ale județului, subliniind resursele medicale.
În anul școlar 2021-2022, pentru județul Covasna s-au alocat 6 milioane lei, în cadrul ”Programului pentru școli – lapte, corn și fructe”. În același timp, trei comune participă la un Program pilot de acordare a unui suport alimentar, pentru preșcolari și elevi.
În anul școlar 2021-2022, Consiliul Județean Covasna va avea grijă de ghiozdanele pentru 2.178 elevi din clasele pregătitoare, asigurându-le toate rechizitele necesare. Fiecare pachet conține câte un ghiozdan, model diferit pentru fete și băieți, prevăzut cu etichetă pentru nume, creioane grafit și creioane colorate, un penar, o cutie pentru sandwich și recipient pentru apă.
„Nu întâmplător am ales comuna Ghelința pentru a fi gazda ședinței ordinare a Consiliului Județean. Am venit aici pentru că această comună, condusă de domnul primar Ilyés Botond, a pornit pe calea dezvoltării. Ghelința dovedește din nou că aduce progres dacă există colaborare bună la nivel local și județean” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna miercuri, la Ghelința unde s-au întrunit consilierii județeni pentru ședința ordinară, vizitând și investițiile făcute din finanțări primite de la Consiliul Județean.
Consiliul Județean Covasna s-a întrunit joi, 22 iulie, în mod inedit, ședința ordinară având loc în Casa de Cultură „Vigadó” din municipiul Târgu Secuiesc. Locația nu a fost aleasă întâmplător, deoarece administrația județeană va încheia un parteneriat cu Fundația Culturală „Vigadó” în vederea alocării unui sprijin financiar de 150.000 lei pentru planificarea și implementarea stagiunii 2021-2022. Din suma alocată de Consiliul Județean se vor asigura costurile spectacolului de deschidere a sezonului, respectiv a spectacolului de Revelion.
- concursul internațional de atelaje, organizat în perioada 2-4 iulie pe terenul de atelaje de la Olteni, s-au înscris în total 17 echipaje din România și Ungaria. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Local al comunei Bodoc, Consiliul Județean Covasna, Federația Ecvestră Română și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna.
Reabilitarea drumului județean DJ131, între Baraolt – Tălișoara – Vârghiș – limita județului Harghita, este finanțată din fonduri UE. Lucrările au început de la granița cu județul Harghita, spre comuna Vărghiș, în prezent se desfășoară lărgirea carosabilului.
La sfârșitul lunii mai, cu ajutorul Ministerului Agriculturii din Ungaria și a Hergheliei de Stat Szilvásvárad, herghelia castelului Mikó din Olteni s-a îmbogățit cu armăsarul de rasă kisbéri-metis, numit Szemafor Széltoló. Animalul de reproducție, adus în judeţul Covasna de la Herghelia de Stat din Szilvásvárad, este unul dintre ultimii armăsari de montă pe linia genealogică Kisbér, rasă ce îşi are originea din Olteni.
Clădirea veche a Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf a intrat într-o necesară şi mult-aşteaptată operaţiune de reabilitare, clădirea urmând să fie modernizată și extinsă cu 861 m². După terminarea lucrărilor și reorganizarea activității, pe lângă secțiile deja existente, îşi vor găsi aici loc şi secția de Recuperare - reabilitare medicală, în cadrul secției Neurologie se va amenaja şi o unitate Subterapie Intensivă, iar blocul operator din cadrul Oftalmologiei va fi reabilitat. Laboratoarele de radiologie și de imagistică prin rezonanță magnetică vor fi transferate în alte locații. În prezent, în clădirea veche al spitalului își desfășoară activitatea secția de medicină internă (gastroenteorologie, diabet, endocrinologie), compartimentul nefrologie și dializă, secția oftalmologie și secția neurologie. Numărul de paturi pentru spitalizare va crește de la 126 la 161.
Dezvoltarea sistemului de sănătate, investiții publice, sprijin financiar pentru unitățile de cult – acestea au fost temele principele supuse dezbaterii în ședința Consiliului Județean Covasna, desfășurată joi, 17 iunie, cu participarea fizică a consilierilor județeni.
Consiliul Județean Covasna alocă 1 milion de lei, finanțare nerambursabilă, pentru ONG-uri care desfășoară activități de asistență socială în județul nostru. În anul 2021, au fost depuse 14 proiecte de către 8 ONG-uri, care răspund mai ales nevoilor de îngrijire socio-medicală la domiciliu, dar și proiecte prin care se asigură funcţionarea centrelor de zi pentru copii sau pentru persoane cu dizabilități. Miercuri, 2 iunie, au fost semnate contractele de finanțare între organizațiile câștigătoare și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna.
Sâmbătă, 29 mai, aproximativ o mie de voluntari au adunat deşeurile în zona Tg. Secuiesc, curățând astfel albia Râului Negru dar și afluenții. Majoritatea voluntarilor au fost tineri, dar au participat și familii întregi, adulți cărora le pasă de mediul înconjurător, răspunzând la invitația tinerilor din Lemnia, acțiunea fiind parte integrantă a mișcării Covasna Verde, lansată de Consiliul Județean Covasna. În cadrul acțiunii de sâmbătă au fost umpluţi cu deșeuri 6.000 de saci, deșeurile colectate fiind transportate la centrul din Leț. Pe lângă PET-uri, doze de aluminiu, sticle şi deșeuri rămase din construcții, voluntarii au găsit și un frigider sau o canapea aruncate pe malul râului.
Proiecte județene de dezvoltare şi îmbunătățire a sistemului de sănătate au fost principalele teme vizate de Consiliul Județean Covasna, întrunit joi într-o ședință online. În cadrul ședinței s-a prezentat și a fost adoptat și Raportul anual cu privire la modul de îndeplinire a atribuțiilor proprii și a hotărârilor Consiliului Județean Covasna, în anul 2020.
La inițiativa Asociației de Tineret din Lemnia, pe 29 mai se organizează o amplă acțiune de curățenie în zona municipiului Tg. Secuiesc, în care 700 de voluntari vor colecta deșeurile din 10 comune și 1 oraș, pe malurile Râului Negru pe o distanță de 33 km, respectiv pe malurile celor 12 afluenți pe o distanță de 153 de km. Proiectul face parte din programul „Un ţinut curat, Un ţinut bogat!”, lansat de Consiliul Județean Covasna. Prima etapă a curățeniei a fost prezentată luni, în cadrul unei conferințe de presă la Ruseni, pe malul pârâului Cașin, aproape de locul unde se varsă în Râul Negru.
La invitația Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, una dintre cele mai populare emisiuni radio de dimineață din țară, Matinalul Digi FM, ajunge în județul Covasna. Între 17-21 mai, pentru difuzarea programului de dimineață, Centrul de Informare Turistică din Sfântu Gheorghe se va transforma în studioul Digi FM.
Încep lucrările de extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe și a amenajării cale de acces ambulanțe din cadrul Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din municipiul Sfântu Gheorghe. Luni, 10 mai a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor de construcții și instalații cu firma Viaduct SRL, din județul Harghita.
Începând din 5 mai, 22 de elevi din comuna Micfalău vor beneficia din nou de Programul ”Școală după școală”, datorită unui parteneriat între Consiliul Județean Covasna, Primăria și Școala Generală ”Fejér Ákos” din localitate.
Consultarea online, organizată de Consiliul Județean Covasna, a avut succes în rândul tinerilor, în primele 5 zile de la lansare fiind completată de peste 500 de persoane. Rezultatele chestionarului, adresat tinerilor români și maghiari, vor sta la baza planului de acțiune pentru tineretul covăsnean.
Consiliul Județean Covasna, întrunit online joi, 15 aprilie, a adoptat bugetul județului pentru anul 2021. Consilierii județeni au votat un buget orientat spre dezvoltare, 55% din venituri vor fi alocate pentru investiții publice, 45% vor merge pentru funcționare.
Consiliul Judeţean Covasna şi Primăriile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc vor înfiinţa un club de hochei, urmând ca lângă Arena Sepsi să fie construit şi un patinoar modern
Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna organizează un Curs destinat sprijinirii meşterilor tradiţionali. Cursul face parte din Programul Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare, un program finanţat de statele Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.
Consiliul Județean Covasna, întrunit miercuri, 24 martie, în ședință online, a adoptat o serie de hotărâri referitoare la domeniul sănătăţii, respectiv legate de investiții și dezvoltare locală.
Miercuri, 24 martie, Consiliul Județean Covasna s-a întrunit online şi, la inițiativa președintelui Tamás Sándor, a adoptat o Declarație privind sprijinul pentru protecția minorităților naționale din Europa. Consiliul Județean Covasna este prima autoritate publică din România care a adoptat o Declarație, prin care îşi reafirmă sprijinul pentru Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Consiliul Județean Covasna și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe urmează să încheie un acord de parteneriat strategic. Pentru a stabili contextul acordului, la 3 martie a avut loc o întâlnire cu participarea prorectorilor UBB, dr. Soós Anna, prorector responsabil pentru educație-curriculum și dr. Markó Bálint, prorector responsabil pentru calitate, competitivitate, învățământ netradițional, respectiv preşedintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și primarul municipiului Sfântu Gheorghe Antal Árpád. La ședință a mai participat și dr. Cziprián-Kovács Loránd, director al extensiei UBB din Sfântu-Gheorghe, și dr. Csák László, coordonatorul specializării Administrație publică.
Astăzi, mai mult ca oricând, antreprenorii din turism au nevoie nu doar de promovarea destinațiilor turistice, ci și de informare despre problemele și schimbările la zi din domeniu. În această direcție, a promovării și a informării este îndreptată și întreaga activitate a Asociației pentru Dezvoltarea Turismului din județul Covasna.
Consiliul Județean Covasna, întrunit joi în ședință online, a adoptat în unanimitate o serie de hotărâri cu privire la clarificarea domeniilor publice, ideea de bază fiind descentralizarea.
Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” a câștigat o nouă finanțare importantă pentru investiții și modernizare, prin Programul Operațional Infrastructura Mare, Axa Prioritară 9. Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei Covid-19, în vederea creșterii capacității de gestionare a crizei sanitare.
Programul Județean de Dezvoltare Locală este conceput să răspundă la nevoile specifice comunităţilor covăsnene. Cele nouă programe județene, adoptate de Consiliul Județean – întrunit joi, 28 ianuarie – la Biblioteca Județeană, fac parte integrantă dintr-un plan de dezvoltare pe termen lung.