Știri
35 de noi stațiuni turistice de interes local au fost incluse recent pe lista stațiunilor din România. Între acestea, trei se află în Județul Covasna.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că Steagul Județului Covasna poate fi folosit în continuare în mod oficial. Decizia este definitivă și vine în urma acțiunii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, care, în decembrie 2021, a depus la Curtea de Apel Brașov o cerere de chemare în judecată a Guvernului României și a Județului Covasna, prin care solicita anularea HG 989/2021 privind aprobarea modelului steagului Județului Covasna.
Joi, 15 decembrie, a avut loc ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Covasna din acest an. Principala temă inclusă pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetară.
Consiliul Județean Covasna a acordat premii pentru performanțele obținute la olimpiadele și competițiile sportive școlare de nivel județean, pentru anul școlar 2021-2022. În total, 510 elevi și 223 de profesori pregătitori din 41 de școli din județ au fost recompensați pentru eforturile depuse și pentru rezultatele obținute. Valoarea totală a premiilor este de 110 mii lei.
Județul Covasna intenționează să solicite finanțare din fondurile europene aferente PNRR, pentru construirea a două trasee integrate de ciclism, în parteneriat cu județele Brașov și Sibiu precum și cu județele Harghita și Mureș. Având în vedere faptul că termenul de depunere a documentației este unul foarte strâns, Consiliul Judeţean Covasna a fost convocat miercuri, 7 decembrie, în şedinţă extraordinară de îndată.
Pentru ca o pălincă să iasă bună, e nevoie de fructe de calitate, dar și de pricepere - iar Transilvania nu duce lipsă nici de una, nici de cealaltă. Dovadă este faptul că, la apelul lansat pentru prima ediție a „Transylvanian Spirit” – Concursul de pălincă și distilate de fructe din Transilvania, au fost trimise 868 de mostre, din care 543 au fost premiate. Astfel, în cadrul galei de acordare a premiilor, au fost decernate 28 de premii Champion, 127 de aur, 192 de argint și 196 de bronz.
Investițiile și câteva proiecte importante din domeniul sănătății și al siguranței comunității au fost temele principale trecute pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Covasna, care s-a reunit joi, 24 noiembrie, în comuna Chichiș, la invitația administrației locale.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna a împlinit 25 de ani de la înființare. Cu acest prilej, în data de 17 noiembrie, la Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe, reprezentanții instituției au susținut o conferință pe tema asistenței sociale și a protecției copilului .
Prezentată în data de 10 noiembrie la Băile Bálványos, Harta Digitală a Apelor Minerale, BalneoMap, cuprinde localitățile cu potențial balnear din Regiunea de Dezvoltare Centru și integrează resursele balneare din județele Covasna, Harghita și Mureș. BalneoMap își propune să devină un centralizator complex de informații și un instrument interactiv al balneologiei.
Întreținerea drumurilor județene va fi asigurată și în această iarnă de SC Drumuri și Poduri SA Covasna, conform deciziei Consiliului Județean Covasna adoptate în ședința ordinară din octombrie. În lunile de iarnă care vor urma, societatea respectivă, aflată în subordinea Consiliului Județean Covasna, va asigura funcționarea bazelor de deszăpezire în localitățile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt și Întorsura Buzăului. Din aceste baze vor porni utilajele atunci când condițiile meteorologice vor impune acest lucru.
Întrunit în ședință ordinară, Consiliul Județean Covasna a adoptat joi, 20 octombrie, o serie de hotărâri privind rectificarea bugetului, construirea unei baze a Salvamont, serviciile de întreținere pe timp de iarnă a drumurilor județene, solicitarea declasificării documentelor cu informații secrete de stat, dar şi depunerea jurământului de către un nou consilier județean.
În luna noiembrie, municipiul Sfântu Gheorghe va găzdui prima ediție a Transylvanian Spirit – Concursul de pălincă și distilate de fructe din Transilvania, un eveniment organizat de către Consiliul Județean Covasna și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AGROSIC. Cei interesați pot să-și înscrie mostrele de pălincă până la data de 31 octombrie.În luna noiembrie, municipiul Sfântu Gheorghe va găzdui prima ediție a Transylvanian Spirit – Concursul de pălincă și distilate de fructe din Transilvania, un eveniment organizat de către Consiliul Județean Covasna și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AGROSIC. Cei interesați pot să-și înscrie mostrele de pălincă până la data de 31 octombrie.
Reabilitarea Muzeului Național Secuiesc din Municipiul Sfântu Gheorghe este încă în desfășurare, însă în curând se va încheia. Pe lângă lucrările din interior, în prezent, eforturile se concentrează pe amenajarea parcului dendrologic, aflat în curtea instituției.
Întrunit în ședința ordinară, Consiliul Județean Covasna a adoptat joi, 29 septembrie, o serie de hotărâri privind rectificarea bugetului propriu și al instituțiilor publice de interes județean, precum și privitoare la modernizarea drumurilor județene, la construirea pistelor de biciclete pe șosele din afara localităților și la casele de tip familial.
Asociația ASIMCOV, împreună cu Consiliul Județean Covasna, a lansat programul Consolidarea capacității de dezvoltare a bioeconomiei inteligente în Județul Covasna. Proiectul își propune evaluarea și consolidarea capacității de dezvoltare a ecosistemului de bioeconomie inteligentă în Județul Covasna, pentru o dezvoltare sustenabilă, prin implicarea comunităților locale, a actorilor economici și a administrației publice locale. O întâlnire de lucru din cadrul programului, cu participarea reprezentanților autorităților locale, a anumitor ONG-uri și instituții publice, a avut loc joi, 15 septembrie în sala mare de ședințe a Consiliului Județean.
Cea de-a IV-a ediție a „Festivalului Deliciilor Dulci – Kürtőskalács”, desfășurată în centrul Municipiului Sfântu Gheorghe, în weekendul 9-11 septembrie, s-a încheiat duminică seara cu concertul trupei funk rock Magna Cum Laude și s-a dovedit a fi un adevărat succes.
În ședința de vineri, 09 septembrie, Consiliul Județean Covasna a decis, printre altele, continuarea următoarelor etape ce trebuie parcurse către finalizarea a două proiecte finanțate din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență (PNRR). Este vorba despre proiectul de „Reabilitare a Castelului Mikó”, prin care Castelul Mikó din Olteni va deveni Muzeu Ecvestru Secuiesc, și despre un proiect pentru creșterea eficienței energetice în trei clădiri ale Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf" Sf. Gheorghe.
În cadrul ședinței de vineri, 9 septembrie, Consiliul Județean Covasna a semnat un acord de cooperare cu Consiliul Raional Cimișlia din Republica Moldova, reprezentat printr-o delegație, condusă de Mihail Olărescu, președintele Raionului Cimișlia. Ședința a fost urmată de o conferință de presă, în cadrul căreia semnatarii au vorbit despre domeniile de colaborare, precum și despre avantajele reciproce pe care aceasta le va aduce.
La sfârșitul lucrărilor ședinței de vineri, președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, și președintele Consiliului Raional Cimișlia (R. Moldova), Mihail Olărescu, au semnat un acord de cooperare, care reprezintă concretizarea unor demersuri și întâlniri oficiale, începute încă din toamna anului 2017 și derulate atât în județul Covasna, cât și la Cimișlia.
Prin toate măsurile pe care le ia pentru îmbunătățirea calității vieții în mediul rural, Consiliul Județean Covasna urmărește să sprijine familiile covăsnene în asigurarea unui trai decent. În acest scop, autoritățile locale din mediul rural pot depune cereri de acordare de sprijin financiar pentru Programul „Școala după școală” și pentru anul școlar 2022-2023.
Miercuri, 31 august, în cadrul ședinței de început de an școlar, organizată la Liceul Teoretic „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, unde au participat directorii școlilor din județ, au fost distribuite rechizitele din cadrul programului „Primul Ghiozdan”.
Consiliul Județean Covasna le oferă și în acest an un cadou pentru prima zi de școală elevilor care încep în toamnă clasa pregătitoare. Astfel, în cadrul programului „Primul ghiozdan”, 2148 de boboci se vor putea bucura de câteva articole de calitate care le vor fi utile în anul școlar 2022-2023.
Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci ajunge anul acesta la cea de-a IV-a ediție, şi va avea loc în perioada 9-11 septembrie 2022. Programul acestei ediții este conceput pe două coordonate, una profesională și una artistică. Un element de noutate este acela că publicul participant la festival va avea prilejul de a gusta în premieră variante moderne, reinterpretate, ale celebrului kürtőskalács.
Consiliul Județean Covasna a votat, în cadrul ședinței ordinare de luni, sumele care vor fi direcționate către sportul de performanță din județ. În baza prevederilor Legii educației fizice și sportului, patru asociații sportive care, în urma apelului lansat de C.J. Covasna, au depus cerere de finanțare, vor primi bani pentru programele inițiate.
Un proiect inițiat încă din 2004 în Ungaria și ajuns în România, la Bihor, în 2014, ajunge în premieră și în Ținutul Secuiesc și Brașov, printr-un acord de colaborare între autoritățile locale ale județelor Covasna, Harghita și Brașov, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Este vorba despre „Cântă pădurea”, un eveniment cultural non-invaziv, care presupune organizarea de plimbări, concerte și spectacole de teatru în diferite locații din mijlocul pădurii și care reprezintă și o oportunitate de educare a tinerelor generații în ceea ce privește raportarea la mediul înconjurător, în general, și la pădure, în special, precum și adoptarea unui stil de viață sustenabil. Evenimentul, cu acces gratuit, se va desfășura în perioada 2-4 septembrie în cele trei județe, locul de desfășurare în județul Covasna fiind baia populară Sütei din comuna Bodoc.
Cu nouă zile înainte de încheierea celei de-a doua etape a recensământului, care se desfășoară pe teren, Bodor László, consilier în Cabinetul Președintelui Consiliului Județean Covasna, Dr. Ráduly István, prefectul Județului Covasna și Zsigmond József, consilier local, au susținut o conferință de presă pentru a vorbi despre provocările care vor apărea în perioada următoare în ceea ce privește participarea cetățenilor la recensământ. Astfel, pentru eficientizarea procesului de recenzare, începând din 8 iulie, se vor deschide 15 puncte fixe de recenzare asistată în localitățile: Sfântu Gheorghe, Covasna, Baraolt, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Chichiș, Turia, Estelnic și Barcani.
În cadrul ședinței Consiliului Județean Covasna, desfășurate luni, 27 iunie, a fost aprobată participarea Județului Covasna cu proiectul „Reabilitarea Castelului Mikó” la apelul de proiecte „Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Modernizarea /reabilitarea siturilor turistice”, finanțat din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență (PNRR), prin care Castelul Mikó din Olteni va deveni Muzeu Ecvestru Secuiesc. De asemenea, consilierii județeni au aprobat sprijinirea financiară a Festivalului-Concurs DbutanT, ediția a VII-a, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu”.
Vineri, 17 iunie, în Sala „Gábor Áron” a Bibliotecii Județene „Bod Péter”, a avut loc ședința festivă organizată cu prilejul aniversării a 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Covasna, la data de 17 iunie 1992, la care au participat aproximativ 100 de consilieri județeni, aleși în ultimii 30 de ani.
În perioada 24-26 iunie 2022, va avea loc cea de-a patra ediție a Concursului Internațional de Atelaj, care se va desfășura la Olteni. Până în prezent, în competiție s-au înscris 19 echipe din România și Ungaria. În programul evenimentului, pe lângă întrecerile concurenților, sunt incluse și programe artistice, stand up comedy, concerte, un târg de produse tradiționale și o insulă de aventură și echitație pentru cei mici.
Marți, 17 mai, a fost constituit la Sfântu Gheorghe Comitetul de Masiv pentru Grupa de Munți Sudică, un grup de lucru care reunește 158 de unități administrative din județele Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova și Brașov. La întâlnirea în cadrul căreia a fost aprobat Regulamentului de organizare și funcționare a acestui organism, precum și componența consiliului director, pe lângă reprezentanții județului Covasna, au participat, și directoarea generală a Agenției Naționale a Zonei Montane, Veronica Țăran Baciu, și Aurel Simion, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La nivel național se vor constitui nouă astfel de comitete, pentru fiecare grupă de munți. Acestea au drept scop identificarea problemelor și creșterea nivelului de trai al locuitorilor din zona montană.
Pentru prima oară, Consiliul Județean Covasna a identificat noi oportunități de atragere de fonduri europene din PNRR, pentru o serie de proiecte necesare dezvoltării județului. În cadrul ședinței de consiliu de luni, 16 mai, au fost votate două proiecte pentru care se vor depune cereri de finanțare, însă consilierii județeni au mai adoptat și alte decizii importante de pe ordinea de zi.