Sunteți aici: » Știri

Știri

Câștig definitiv în instanță: steagul Județului Covasna rămâne oficial
Miercuri, 21 decembrie 2022

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că Steagul Județului Covasna poate fi folosit în continuare în mod oficial. Decizia este definitivă și vine în urma acțiunii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, care, în decembrie 2021, a depus la Curtea de Apel Brașov o cerere de chemare în judecată a Guvernului României și a Județului Covasna, prin care solicita anularea HG 989/2021 privind aprobarea modelului steagului Județului Covasna. 

Autoritățile locale au dat dovadă de solidaritate la sfârșit de an
Joi, 15 decembrie 2022

Joi, 15 decembrie, a avut loc ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Covasna din acest an. Principala temă inclusă pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetară.

Consiliul Județean Covasna, aproape de elevii și profesorii cu performanțe remarcabile
Luni, 12 decembrie 2022

Consiliul Județean Covasna a acordat premii pentru performanțele obținute la olimpiadele și competițiile sportive școlare de nivel județean, pentru anul școlar 2021-2022. În total, 510 elevi și 223 de profesori pregătitori din 41 de școli din județ au fost recompensați pentru eforturile depuse și pentru rezultatele obținute. Valoarea totală a premiilor este de 110 mii lei.

Trasee cicloturistice integrate în Județul Covasna
Joi, 8 decembrie 2022

Județul Covasna intenționează să solicite finanțare din fondurile europene aferente PNRR, pentru construirea a două trasee integrate de ciclism, în parteneriat cu județele Brașov și Sibiu precum și cu județele Harghita și Mureș. Având în vedere faptul că termenul de depunere a documentației este unul foarte strâns, Consiliul Judeţean Covasna a fost convocat miercuri, 7 decembrie, în şedinţă extraordinară de îndată.

Cele mai bune pălinci și distilate de fructe din Transilvania au fost premiate vineri
Luni, 28 noiembrie 2022

Pentru ca o pălincă să iasă bună, e nevoie de fructe de calitate, dar și de pricepere - iar Transilvania nu duce lipsă nici de una, nici de cealaltă. Dovadă este faptul că, la apelul lansat pentru prima ediție a Transylvanian Spirit” – Concursul de pălincă și distilate de fructe din Transilvania, au fost trimise 868 de mostre, din care 543 au fost premiate. Astfel, în cadrul galei de acordare a premiilor, au fost decernate 28 de premii Champion, 127 de aur, 192 de argint și 196 de bronz.

Tamás Sándor: „Vom putea încheia anul 2022 fără probleme”
Joi, 24 noiembrie 2022

Investițiile și câteva proiecte importante din domeniul sănătății și al siguranței comunității au fost temele principale trecute pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Covasna, care s-a reunit joi, 24 noiembrie, în comuna Chichiș, la invitația administrației locale.

25 de ani de existență a DGASPC Covasna
Vineri, 18 noiembrie 2022

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna a împlinit 25 de ani de la înființare. Cu acest prilej, în data de 17 noiembrie, la Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe, reprezentanții instituției au susținut o conferință pe tema asistenței sociale și a protecției copilului .

A fost lansată Harta Digitală a Apelor Minerale
Joi, 10 noiembrie 2022

Prezentată în data de 10 noiembrie la Băile Bálványos, Harta Digitală a Apelor Minerale, BalneoMap, cuprinde localitățile cu potențial balnear din Regiunea de Dezvoltare Centru și integrează resursele balneare din județele Covasna, Harghita și Mureș. BalneoMap își propune să devină un centralizator complex de informații și un instrument interactiv al balneologiei.

Autoritățile județene sunt pregătite corespunzător pentru intervențiile de deszăpezire
Luni, 31 octombrie 2022

Întreținerea drumurilor județene va fi asigurată și în această iarnă de SC Drumuri și Poduri SA Covasna, conform deciziei Consiliului Județean Covasna adoptate în ședința ordinară din octombrie. În lunile de iarnă care vor urma, societatea respectivă, aflată în subordinea Consiliului Județean Covasna, va asigura funcționarea bazelor de deszăpezire în localitățile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt și Întorsura Buzăului. Din aceste baze vor porni utilajele atunci când condițiile meteorologice vor impune acest lucru.

O bază Salvamont va fi construită în comuna Bixad
Joi, 20 octombrie 2022

Întrunit în ședință ordinară, Consiliul Județean Covasna a adoptat joi, 20 octombrie, o serie de hotărâri privind rectificarea bugetului, construirea unei baze a Salvamont, serviciile de întreținere pe timp de iarnă a drumurilor județene, solicitarea declasificării documentelor cu informații secrete de stat, dar şi depunerea jurământului de către un nou consilier județean.

 Transylvanian Spirit – promovarea pălincii de calitate
Marți, 18 octombrie 2022

În luna noiembrie, municipiul Sfântu Gheorghe va găzdui prima ediție a Transylvanian Spirit – Concursul de pălincă și distilate de fructe din Transilvania, un eveniment organizat de către Consiliul Județean Covasna și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AGROSIC. Cei interesați pot să-și înscrie mostrele de pălincă până la data de 31 octombrie.În luna noiembrie, municipiul Sfântu Gheorghe va găzdui prima ediție a Transylvanian Spirit – Concursul de pălincă și distilate de fructe din Transilvania, un eveniment organizat de către Consiliul Județean Covasna și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AGROSIC. Cei interesați pot să-și înscrie mostrele de pălincă până la data de 31 octombrie.

Lucrările de modernizare a Muzeului Național Secuiesc se apropie de final
Luni, 10 octombrie 2022

Reabilitarea Muzeului Național Secuiesc din Municipiul Sfântu Gheorghe este încă în desfășurare, însă în curând se va încheia. Pe lângă lucrările din interior, în prezent, eforturile se concentrează pe amenajarea parcului dendrologic, aflat în curtea instituției.

Programele de dezvoltare la nivelul Județului Covasna continuă și se înmulțesc
Joi, 29 septembrie 2022

Întrunit în ședința ordinară, Consiliul Județean Covasna a adoptat joi, 29 septembrie, o serie de hotărâri privind rectificarea bugetului propriu și al instituțiilor publice de interes județean, precum și privitoare la modernizarea drumurilor județene, la construirea pistelor de biciclete pe șosele din afara localităților și la casele de tip familial.

Dezvoltarea bioeconomiei inteligente în Județul Covasna
Vineri, 16 septembrie 2022

Asociația ASIMCOV, împreună cu Consiliul Județean Covasna, a lansat programul Consolidarea capacității de dezvoltare a bioeconomiei inteligente în Județul Covasna. Proiectul își propune evaluarea și consolidarea capacității de dezvoltare a ecosistemului de bioeconomie inteligentă în Județul Covasna, pentru o dezvoltare sustenabilă, prin implicarea comunităților locale, a actorilor economici și a administrației publice locale. O întâlnire de lucru din cadrul programului, cu participarea reprezentanților autorităților locale, a anumitor ONG-uri și instituții publice, a avut loc joi, 15 septembrie în sala mare de ședințe a Consiliului Județean.

Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, ediția a IV-a, s-a încheiat cu succes
Luni, 12 septembrie 2022

Cea de-a IV-a ediție a „Festivalului Deliciilor Dulci – Kürtőskalács”, desfășurată în centrul Municipiului Sfântu Gheorghe, în weekendul 9-11 septembrie, s-a încheiat duminică seara cu concertul trupei funk rock Magna Cum Laude și s-a dovedit a fi un adevărat succes.  

Noi pași parcurși în proiectele de dezvoltare a turismului și de eficientizare energetică cu fonduri PNRR
Vineri, 9 septembrie 2022

În ședința de vineri, 09 septembrie, Consiliul Județean Covasna a decis, printre altele, continuarea următoarelor etape ce trebuie parcurse către finalizarea a două proiecte finanțate din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență (PNRR). Este vorba despre proiectul de „Reabilitare a Castelului Mikó”, prin care Castelul Mikó din Olteni va deveni Muzeu Ecvestru Secuiesc, și despre un proiect pentru creșterea eficienței energetice în trei clădiri ale Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf" Sf. Gheorghe.

Județul Covasna are un nou partener instituțional extern: Raionul Cimișlia din Republica Moldova
Vineri, 9 septembrie 2022

În cadrul ședinței de vineri, 9 septembrie, Consiliul Județean Covasna a semnat un acord de cooperare cu Consiliul Raional Cimișlia din Republica Moldova, reprezentat printr-o delegație, condusă de Mihail Olărescu, președintele Raionului Cimișlia. Ședința a fost urmată de o conferință de presă, în cadrul căreia semnatarii au vorbit despre domeniile de colaborare, precum și despre avantajele reciproce pe care aceasta le va aduce.

La sfârșitul lucrărilor ședinței de vineri, președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, și președintele Consiliului Raional Cimișlia (R. Moldova), Mihail Olărescu, au semnat un acord de cooperare, care reprezintă concretizarea unor demersuri și întâlniri oficiale, începute încă din toamna anului 2017 și derulate atât în județul Covasna, cât și la Cimișlia.

 

Programul „Școala după școală” continuă și în acest an
Luni, 5 septembrie 2022

Prin toate măsurile pe care le ia pentru îmbunătățirea calității vieții în mediul rural, Consiliul Județean Covasna urmărește să sprijine familiile covăsnene în asigurarea unui trai decent. În acest scop, autoritățile locale din mediul rural pot depune cereri de acordare de sprijin financiar pentru Programul „Școala după școală” și pentru anul școlar 2022-2023.

 

Bobocii primesc şi în acest an „Primul ghiozdan“
Miercuri, 31 august 2022

Miercuri, 31 august, în cadrul ședinței de început de an școlar, organizată la Liceul Teoretic „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, unde au participat directorii școlilor din județ, au fost distribuite rechizitele din cadrul programului „Primul Ghiozdan”.

„Primul ghiozdan” – cadoul pentru începutul anului școlar 2022-2023
Vineri, 19 august 2022

Consiliul Județean Covasna le oferă și în acest an un cadou pentru prima zi de școală elevilor care încep în toamnă clasa pregătitoare. Astfel, în cadrul programului „Primul ghiozdan”, 2148 de boboci se vor putea bucura de câteva articole de calitate care le vor fi utile în anul școlar 2022-2023.

Festivalul Kürtőskalács-ului revine în această toamnă
Joi, 18 august 2022

Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci ajunge anul acesta la cea de-a IV-a ediție, şi va avea loc în perioada 9-11 septembrie 2022. Programul acestei ediții este conceput pe două coordonate, una profesională și una artistică. Un element de noutate este acela că publicul participant la festival va avea prilejul de a gusta în premieră variante moderne, reinterpretate, ale celebrului kürtőskalács.

Finanțări considerabile pentru sportul de performanță din județ
Luni, 8 august 2022

Consiliul Județean Covasna a votat, în cadrul ședinței ordinare de luni, sumele care vor fi direcționate către sportul de performanță din județ. În baza prevederilor Legii educației fizice și sportului, patru asociații sportive care, în urma apelului lansat de C.J. Covasna, au depus cerere de finanțare, vor primi bani pentru programele inițiate.

„Cântă pădurea” – un proiect cultural inedit și non-invaziv, desfășurat în mijlocul pădurii
Luni, 25 iulie 2022

Un proiect inițiat încă din 2004 în Ungaria și ajuns în România, la Bihor, în 2014, ajunge în premieră și în Ținutul Secuiesc și Brașov, printr-un acord de colaborare între autoritățile locale ale județelor Covasna, Harghita și Brașov, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Este vorba despre „Cântă pădurea”, un eveniment cultural non-invaziv, care presupune organizarea de plimbări, concerte și spectacole de teatru în diferite locații din mijlocul pădurii și care reprezintă și o oportunitate de educare a tinerelor generații în ceea ce privește raportarea la mediul înconjurător, în general, și la pădure, în special, precum și adoptarea unui stil de viață sustenabil. Evenimentul, cu acces gratuit, se va desfășura în perioada 2-4 septembrie în cele trei județe, locul de desfășurare în județul Covasna fiind baia populară Sütei din comuna Bodoc.

Mai sunt doar nouă zile până la închiderea recensământului: 15 noi puncte de recenzare asistată înființate în Județul Covasna
Vineri, 8 iulie 2022

Cu nouă zile înainte de încheierea celei de-a doua etape a recensământului, care se desfășoară pe teren, Bodor László, consilier în Cabinetul Președintelui Consiliului Județean Covasna, Dr. Ráduly István, prefectul Județului Covasna și Zsigmond József, consilier local, au susținut o conferință de presă pentru a vorbi despre provocările care vor apărea în perioada următoare în ceea ce privește participarea cetățenilor la recensământ. Astfel, pentru eficientizarea procesului de recenzare, începând din 8 iulie, se vor deschide 15 puncte fixe de recenzare asistată în localitățile: Sfântu Gheorghe, Covasna, Baraolt, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Chichiș, Turia, Estelnic și Barcani.

Proiect CJ: Castelul Mikó din Olteni, transformat în Muzeu Ecvestru Secuiesc
Luni, 27 iunie 2022

În cadrul ședinței Consiliului Județean Covasna, desfășurate luni, 27 iunie, a fost aprobată participarea Județului Covasna cu proiectul „Reabilitarea Castelului Mikó” la apelul de proiecte „Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Modernizarea /reabilitarea siturilor turistice”, finanțat din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență (PNRR), prin care Castelul Mikó din Olteni va deveni Muzeu Ecvestru Secuiesc. De asemenea, consilierii județeni au aprobat sprijinirea financiară a Festivalului-Concurs DbutanT, ediția a VII-a, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu”.

Viziune comună asupra viitorului și coeziunea comunității - principalele obiective ale Consiliului Județean Covasna
Vineri, 17 iunie 2022

Vineri, 17 iunie, în Sala „Gábor Áron” a Bibliotecii Județene „Bod Péter”, a avut loc ședința festivă organizată cu prilejul aniversării a 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Covasna, la data de 17 iunie 1992, la care au participat aproximativ 100 de consilieri județeni, aleși în ultimii 30 de ani.

Programul celei de-a IV-a ediții a Concursului Internațional de Atelaj din Olteni
Miercuri, 8 iunie 2022

În perioada 24-26 iunie 2022, va avea loc cea de-a patra ediție a Concursului Internațional de Atelaj, care se va desfășura la Olteni. Până în prezent, în competiție s-au înscris 19 echipe din România și Ungaria. În programul evenimentului, pe lângă întrecerile concurenților, sunt incluse și programe artistice, stand up comedy, concerte, un târg de produse tradiționale și o insulă de aventură și echitație pentru cei mici.

A fost constituit Comitetul de Masiv pentru Grupa de Munți Sudică
Marți, 17 mai 2022

Marți, 17 mai, a fost constituit la Sfântu Gheorghe Comitetul de Masiv pentru Grupa de Munți Sudică, un grup de lucru care reunește 158 de unități administrative din județele Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova și Brașov. La întâlnirea în cadrul căreia a fost aprobat Regulamentului de organizare și funcționare a acestui organism, precum și componența consiliului director, pe lângă reprezentanții județului Covasna, au participat, și directoarea generală a Agenției Naționale a Zonei Montane, Veronica Țăran Baciu, și Aurel Simion, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La nivel național se vor constitui nouă astfel de comitete, pentru fiecare grupă de munți. Acestea au drept scop identificarea problemelor și creșterea nivelului de trai al locuitorilor din zona montană.

Consiliul Județean Covasna a identificat în premieră oportunități de finanțare din PNRR
Luni, 16 mai 2022

Pentru prima oară, Consiliul Județean Covasna a identificat noi oportunități de atragere de fonduri europene din PNRR, pentru o serie de proiecte necesare dezvoltării județului. În cadrul ședinței de consiliu de luni, 16 mai, au fost votate două proiecte pentru care se vor depune cereri de finanțare, însă consilierii județeni au mai adoptat și alte decizii importante de pe ordinea de zi.

800 de voluntari și 7000 de saci de deșeuri - Rezultatele acțiunii de curățenie de pe Râul Negru
Duminică, 15 mai 2022

800 de voluntari au participat, sâmbătă, la o amplă acțiune de curățenie pe malurile Râului Negru, între municipiul Tg. Secuiesc și comuna Chichiș, unde au fost strânși peste 7000 de saci de deșeuri. Acțiunea s-a desfășurat la inițiativa tinerilor din Lemnia și a UDMR Covasna, iar proiectul este parte din programul „Covasna Verde - Un ținut curat, un ținut bogat!”, lansat de Consiliul Județean Covasna.

Noutăți