Sunteți aici: » Știri

Știri

Sărbătoarea comună a judeţelor Covasna şi Veszprém
Duminică, 16 septembrie 2018

Consiliul Judeţean Covasna şi Adunarea Generală a judeţului Veszprém au încheiat un acord de cooperare acum 25 de ani, în 1993. Relaţia de înfrăţire, care se menţine vie şi funcţionează bine încă de atunci, a fost sărbătorită la Veszprém, printr-o serie de evenimente culturale. Sâmbătă, în oraşul reginelor, a fost dezvelită statuia sculptorului Éltes Barna, în piaţa Oraşului Vechi din Veszprém a fost organizat un târg stradal, cu participarea meşteşugarilor covăsneni, iar după-masă a avut loc un spectacol cultural și gală în cinstea jubileului de 25 de ani.

După o sută de ani, suntem pregătiţi pentru un nou început
Joi, 13 septembrie 2018

Calitatea relației dintre majoritate şi minoritate ţine de responsabilitatea majorităţii şi depinde întotdeauna de atitudinea majorităţii, acest lucru este valabil în mod special pentru România, a atras atenţia Tamás Sándor, în cadrul conferinţei intitulate „Drepturile minorităților naționale la 100 de ani în România”, care a fost organizată miercuri, la Sfântu Gheorghe, de către Asociația Identitate și Dialog.

Let’s do it, Covasna – pe 15 septembrie, curățăm județul de deșeuri! 
Miercuri, 12 septembrie 2018

Potrivit apelului World Cleanup Day, 15 septembrie este ziua în care milioane de oameni din întreaga lume „vor face treaba murdară – în vederea creării unui viitor mai curat”. La acţiunea de colectare a gunoaielor, organizată de către partenerii Let’s do it, România!, în judeţul Covasna, se aşteaptă participarea a cel puţin 3000 de voluntari.

În judeţul Covasna, ne gândim pe termen lung, în timp ce Bucureştiul decide de la o zi la alta
Miercuri, 12 septembrie 2018

Consiliul Județean (CJ) Covasna, reunit în ședință extraordinară miercuri, a aprobat mai multe proiecte de hotărâre ce vizează rectificarea bugetului propriu al judeţului, finanţarea programului sportiv şi elaborarea proiectului de finanţare ce are ca obiectiv reabilitarea fostului hotel de la Malnaş-Băi.

DGASPC Covasna caută asistenți maternali profesioniști
Miercuri, 12 septembrie 2018

Se caută asistenți maternali profesioniști în primul rând în zona Baraoltului, deoarece aceasta este zona în care activează cele mai puţine persoane în această profesie. La conferinţa de presă pentru promovarea profesiei de asistent maternal profesionist, care a avut loc miercuri, s-a afirmat că, la nivelul judeţului se doreşte angajarea, în total, a 24 de persoane, pentru îngrijirea la domiciliu a copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială. În judeţul Covasna, 237 de copii minori şi tineri se află, în prezent, în plasament la asistenţi maternali profesionişti şi experienţa profesională arată că aceasta este cea mai bună formă de plasament al copiilor aflaţi în sistem.

Kürtőskalács fără frontiere  - Festivalul cozonacului kürtős va fi organizat şi anul viitor
Luni, 10 septembrie 2018

Organizatorii ediţiei a II-a a Festivalului Deliciilor Dulci au încheiat un weekend cu atmosferă plăcută şi bogat în evenimente. Festivalul a avut peste 20 de mii de vizitatori şi s-au vândut aproape 16 mii de cozonaci kürtős. La evenimentul organizat pentru a doua oară, nici de această dată nu s-a dus lipsă de delicatese, concerte şi programe pentru copii.

Sărbătoarea kürtőskalács-ului la Sfântu Gheorghe   - Titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc - 2018” a fost câştigat de o echipa din Lupeni   
Duminică, 9 septembrie 2018

La cea de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci, titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc - 2018” a revenit echipei Kovács Kalács din Lupeni. În ziua de sâmbătă a festivalului gastro-turistic, organizat în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, au concurat cozonacii kürtős, preparaţi în mod tradiţional, cu glazură de zahăr, în competiţie înscriindu-se 17 echipe. Cea de-a doua zi a festivalului a oferit un program bogat: a fost copt cel mai lung kürtőskalács din Transilvania, în cadrul activităţilor pentru copii, peste o sută de concurenţi au obţinut titlul de „Mic maestru în prepararea kürtős-ului”, iar datorită kürtőskalács-ului şi a altor delicatese, evenimentul s-a bucurat de o largă participare din partea publicului.

Prevenirea poate salva vieţi -  Program de screening medical gratuit, desfăşurat anul acesta, la Catalina
Vineri, 7 septembrie 2018

Aproape opt sute de persoane au fost examinate în această săptămână, la Catalina, de către medicii specialişti şi asistenţii medicali din cadrul Spitalului Judeţean Bács-Kiskun din Ungaria. Evaluând rezultatele investigaţiilor, directorul general al Spitalului Judeţean Bács-Kiskun, dr. Svébis Mihály, a spus că locuitorii din această zonă în general sunt sănătoşi, adăugând totodată că acest lucru nu înseamnă că testele regulate de screening nu ar fi necesare şi aici.

Căutăm mici maeştri în prepararea kürtőskalács-ului
Miercuri, 5 septembrie 2018

La cea de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci, un rol important vor juca copiii. Pe lângă oferta Aleii Deliciilor Dulci şi a standurilor cu kürtőskalács, se vor desfăşura, atât sâmbătă, cât şi duminică, mai multe activităţi pentru copii, dar cei mici sunt aşteptaţi şi la concerte dedicate lor.

Şanse egale pentru elevii din clasele pregătitoare  - Ghiozdanele au fost predate
Miercuri, 5 septembrie 2018

2007 de elevi din clasele pregătitoare, 957 de fete şi 1050 de băieţi, vor beneficia anul acesta de ghiozdane şi rechizite şcolare, datorită programului „Primul ghiozdan”, derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna.

Gastrocultura nu ține cont de granițe administrative „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci” promovat la Brașov
Luni, 3 septembrie 2018

Sentimentele, cultura și turismul nu țin cont de granițe administrative. Sunt ferm convins că și cei din Brașov au de câștigat din tradițiile gastroculturale secuiești. Conacele din Secuime pot completa oferta turistică din Țara Bârsei, putând fi cuprinse în circuite turistice comune” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna Tamás Sándor, duminică, la Coresi Shopping Resort din Brașov, unde a fost prezentat și promovat „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”. Evenimentul organizat de Consiliul Județean Covasna se va desfășura în perioada 7-9 septembrie, în piața centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, unde este așteptat și publicul din Brașov.

Apă minerală şi clătite la cea de-a doua ediţie a manifestării Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci  Data limită a înscrierilor: 5 septembrie
Vineri, 31 august 2018

Sărbătoarea Apei Minerale – Aquarius, ce va avea loc în data de 9 septembrie şi care este cunoscută pentru degustările de apă minerală şi concursul de preparat clătite cu apă minerală, va face parte integrantă şi anul acesta din Festivalul Deliciilor Dulci.

Se prăbuşeşte sistemul social?   Protecţia copilului a ajuns într-o situaţie dificilă din cauza guvernului  
Miercuri, 29 august 2018

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna poate finanţa din resurse proprii cheltuielile de funcţionare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna până în luna octombrie. Pentru susținerea, până la sfârșitul anului, a sistemului social este nevoie de cincisprezece milioane de lei, plenul reunit miercuri în şedinţă extraordinară al CJ Covasna a aprobat 5.833.000 lei pentru funcţionarea DGASPC Covasna.

Atenţie la sănătatea noastră! - Screening medical gratuit în zona Târgu Secuiesc
Vineri, 24 august 2018

În perioada 3-7 septembrie, specialişti din domeniul sănătăţii din Ungaria efectuează în comuna Catalina un screening medical gratuit. Medicii specialişti şi asistenţii medicali din cadrul Spitalului Judeţean Bács-Kiskun vor efectua mai multe tipuri investigaţii în cabinetele medicale amenajate provizoriu în Sala de sport de la Catalina.

Kürtőskalács-ul este una dintre valorile Ţinutului Secuiesc
Miercuri, 22 august 2018

Până în prezent s-au înscris 18 echipe la concursul de preparat kürtőskalács organizat în cadrul celei de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci. Participanţii de anul trecut s-au înscris şi anul acesta la concurs: din judeţul Covasna s-au prezentat şapte firme producătoare de kürtős, din judeţul Harghita zece şi din judeţul Mureş o firmă. Sperăm că şi altor echipe li se trezeşte interesul pentru competiţie – a spus Grüman Róbert, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc miercuri.

Mai mult decât simple rechizite - Bobocii primesc şi în acest an „Primul ghiozdan“
Marți, 21 august 2018

Micii elevi care se aşează pentru prima oară în băncile şcolii primesc şi în acest an un pachet cadou consistent din partea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna. Peste 2050 de elevi din clasele pregătitoare vor beneficia în data de 10 septembrie de programul „Primul ghiozdan“.

S-a materializat o viziune de şaptezeci de ani - Refugiu montan construit pe vârful Bodoc
Marți, 14 august 2018

Aproape de vârful Bodoc a fost amenajat un refugiu montan pentru persoanele aflate în pericol pe munte, acesta fiind dat în folosinţă în ziua de luni. Regiunea este una dintre locurile preferate ale amatorilor de excursii pe munte.

Obiectivul nostru este îmbunătăţirea asistenței medicale de urgență
Marți, 14 august 2018

Două secţii reabilitate, secţia Pediatrie şi Cardiologie îşi aşteaptă pacienţii la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Aşa cum a reieşit în cadrul conferinţei de presă de marţi, pe lângă dotările moderne și confortabile, secţiile au fost dotate şi cu echipamente medicale de ultima generație.

La Festivalul Deliciilor Dulci se va prepara kürtőskalács-ul Ţinutului Secuiesc
Marți, 14 august 2018

Anul acesta Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, ediţia a doua, se va desfăşura la Sfântu Gheorghe în perioada 7-9 septembrie. În cadrul conferinţei de presă care a anunţat evenimentul, organizatorii au declarat că se aşteaptă înscrierea la concurs a peste douăzeci de echipe, se va prepara kürtőskalács-ul Ţinutului Secuiesc şi că vor încheia un acord de parteneriat cu echipa Vitéz Kürtős, echipă care organizează Festivalul Kürtőskalács-ului din Budapesta.

Se acordă o mare importanţă educaţiei ecologice  - Şi în acest an a fost organizată tabăra „Natura, izvorul vieţii”
Vineri, 3 august 2018

Douăzeci şi patru de elevi au participat la tabăra educaţională „Natura, izvorul vieţii” organizată, pentru a treia oară, în perioada 30 iulie–1 august, la Bicfalău.

Biroul judeţean de informare turistică a avut până în prezent cinci sute de vizitatori
Marți, 31 iulie 2018

Un cadou surpriză i-a fost oferit celui de-al cinci sutelea vizitator al Biroului judeţean de informare turistică care funcţionează în Sfântu Gheorghe. Bara Kádár Katalin, care este originară din judeţul Covasna şi în prezent trăieşte în localitatea Feked din Ungaria, a beneficiat de un cadou constând în cărţi.

Peste 5 mii de vizitatori la Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai - Pentru anul viitor organizatorii planifică un eveniment pe toată durata weekendului
Luni, 30 iulie 2018

În cadrul Festivalului „Forgács” din scaunul Orbai care a fost organizat pentru prima oară, cele 3 concerte, 4 ansambluri de dans popular, 4 fanfare, 13 meşteri populari şi 22 producători locali au atras peste 5 mii de vizitatori. Pentru anul viitor organizatorii planifică un eveniment de mai mare amploare în centrul oraşului Covasna, care va dura pe toată durata sfârşitului de săptămână.

Locuitorii din regiune solicită completarea garniturilor trenurilor Corona și  Harghita - Semnăturile colectate au fost predate ministrului ungar responsabil, prezent la Tusványos
Luni, 30 iulie 2018

Restrângerea numărului de vagoane din garnitura trenurilor intercity Corona și Harghita, care se deplasează pe ruta Brașov – Ținutul Secuiesc – Budapesta reprezintă o chestiune comunitară, dat fiind faptul această decizie a Căilor Ferate Maghiare SRL (MÁV) este o măsură care afectează în mod negativ persoanele care aleg transportul feroviar.

Festival unic de artă populară la Covasna
Joi, 19 iulie 2018

Duminică, 29 iulie, la Covasna, se organizează pentru prima oară Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai. Scopul organizatorilor evenimentului, care îşi propune să prezinte meşteşugurile tradiţionale de altădată, este acela de a întări simţul identităţii localnicilor din zona Covasna, în acelaşi timp oferind turiştilor ocazia să facă o incursiune în viaţa, tradiţiile şi cultura secuilor.

Stup – Retrospectiva filmului documentar din Secuime Apel de participare
Vineri, 13 iulie 2018

Retrospectiva filmului documentar din Secuime, produsul unui parteneriat între Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Centrul Cultural Judeţean Harghita, a devenit deja un proiect de arte vizuale cu audienţă în rîndul artiştilor şi spectatorilor din zonă.

Sunetul tromboanelor în Ţinutul Conacelor
Miercuri, 11 iulie 2018

În perioada 26–27 iulie, Four Bones Quartet de la Budapesta, împreună cu percuţionistul Kovács Tamás „Tobzi”, vor face o vizită în două dintre castele cu atmosferă nobiliară din judeţul Covasna.

În judeţul Covasna este în continuare stare de alertă – acum inundaţiile ameninţă zona Baraoltului
Luni, 2 iulie 2018

În urma inundaţiilor, în judeţul Covasna au fost afectate în total 24 de localităţi, însă pericolul nu a trecut, deoarece în următorii 24 de ore, pe teritoriul județului, viitura se va propaga pe sectorul inferior al Oltului, în zona Baraolt. Evaluarea pagubelor provocate de inundaţiile din acest sfârşit de săptămână a fost deja începută.

Curtea de Apel a decis împotriva lui Dan Tanasă  - Recursul formulat de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a fost admis
Sâmbătă, 30 iunie 2018

Procesul pentru inscripţia „Megyeháza”, intentat de către Asociaţia Civică Pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, împotriva lui Tamás Sándor şi a CJ Covasna, s-a terminat definitiv.

Noutăți