Sunteți aici: » Știri » Un Kürtőskalács cu totul și cu totul de aur, vedeta Festivalului Deliciilor Dulci de anul acesta

Un Kürtőskalács cu totul și cu totul de aur, vedeta Festivalului Deliciilor Dulci de anul acesta

Joi, 28 septembrie 2023

În weekendul viitor, 6-8 octombrie, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe se va desfășura cea de a V-a ediţie a „Festivalului Deliciilor Dulci „Kürtőskalács”, la care, până în prezent, s-au înscris 14 echipe din județele Covasna, Harghita, Mureș, Cluj și Brașov. Cei interesați să participe se mai pot înscrie până luni, 2 octombrie.

Pe lângă diversitatea de arome și delicii, în cele trei zile de festival publicul se va putea bucura și de un program bogat și diversificat, care include evenimente culturale și artistice pentru toate gusturile și pentru toate categoriile de vârstă, de la copii, la părinți și bunici.

Festivalul „Kürtőskalács” a devenit deja o tradiție în Sfântu Gheorghe, fiind o sărbătoare a comunității, axată pe specialitatea culinară kürtőskalács. Echipele de anul acesta, unele provenite chiar din zone din afara Secuimii, se vor întrece în încercarea de a prepara „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”, care se va prepara sâmbătă. În după-amiaza aceleiași zile, Asociația Tinerilor din Sântionlunca va pregăti un kürtőskalács uriaș de 20 de metri, pe care oricine îl va putea gusta la final.

 

Președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, a precizat că această competiție din weekendul următor este mai mult decât simplă competiție. Este și un prilej de a promova specialitățile gastronomice regionale, rețete tradiționale reinterpretate, dar și un proces ce implică muncă în echipă, cunoștințe specializate, dăruire și creativitate - toate aceste „ingrediente” fiind încorporate în bine-cunoscutul desert spiralat. „Prin acest festival vrem să promovăm și Ţinutul Secuiesc și kürtőskalács, care, de fapt, este așa de popular, de la Vama Veche până la Viena, peste tot, chiar și din Singapore am primit poze că se fac și se vând kürtőskalács. În județele noastre sunt mii de familii care zilnic produc și comercializează kürtőskalács, iar lucrul acesta este foarte important. Putem spune că kürtőskalács este un ambasador al nostru, al Ținutului Secuiesc”, a declarat Tamás Sándor.

Duminică, 8 octombrie, participanții la festival vor avea nevoie de toate calitățile anterior menționate, pentru a putea pregăti un kürtőskalács din făină integrală, o variantă reinterpretată a desertului tradițional, în care nu se va pune zahăr. „La categoria kürtős reinterpretat, regândit, juriul a decis ca anul acesta să fie un produs finit neîndulcit. Deci, noi vrem să fie un kürtőskalács fără gust dulce. Am lăsat la imaginația echipelor și suntem curioși ce fel de kürtős vor prezenta juriului. Eu sper că participanții o să fie foarte inventivi și o să avem multe noutăți”, a declarat directorul AGROSIC Covasna, Igyártó Réka.

La rândul său, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina, a subliniat: „În fiecare an, când ne pregătim să organizăm Festivalul Kürtőskalács, inevitabil îmi amintesc de acele veri când, cu străbunica și bunica mea, coceam kürtőskalács în grădină. Aceste amintiri îmi vin în minte și când urmăresc participanții la festival, lucrând din greu pentru a pregăti cel mai delicios kürtőskalács, dar și când privesc copiii, care se străduiesc să pună aluatul pe bârnă sau mănâncă cu poftă dulcea delicatesă. Festivalurile de kürtőskalács din ultimii ani au confirmat convingerea noastră că acesta este un eveniment inter generațional, în sensul că, prin programul său, atrage pe toată lumea, de la cei mai mici, la cei mai experimentați.”

Una dintre noutățile ediției din acest an este „Marele Mic Dejun Dulce” de duminică, de la ora 11:00. Cei care se înscriu pe pagina de Facebook a evenimentului vor putea savura kürtőskalács și lapte cu cacao, pentru acest mic dejun.

Duminică, de la ora 12:00, echipele vor prepara kürtőskalácsul reinterpretat, iar de la ora 17:00, va avea loc marea surpriză a ediției: în timp ce se va povesti legenda „Kürtőskalácsului de Aur al Secuilor", va fi vândut la licitație un kürtőskalács glazurat cu aur comestibil. Suma obținută din vânzarea kürtőskalácsului aurit va fi donată Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe pentru programul de prânz cald. Kürtőskalácsul aurit este sponsorizat de Arkäse, iar micul dejun dulce este asigurat de Lacto Coop din Târgu Secuiesc și Paperline.

Și în acest an, cel mai mare susținător al festivalului este compania Gyermelyi. Reprezentanta companiei, András Éva, a subliniat în conferința de presă dedicată festivalului că un rol crucial în prepararea unui kürtőskalács gustos îl are făina de calitate. Compania Gyermelyi se mândrește cu faptul că sponsorizează acest eveniment pentru a cincea oară consecutiv și cu faptul că 80% din cei care fac kürtőskalács folosesc făina sa, ceea ce este o dovadă a calității excelente a produsului pe care îl scoate pe piață. Gyermelyi este și firma care va oferi premiul principal al festivalului.

Președintele juriului va fi Farkas Ferenc, maestru cofetar din Sfântu Gheorghe cu reputație de nivel internațional. Ceilalți membri ai juriului vor fi: Szőcs Ilona – administratoarea pensiunii Malomkert din Cernat, Bocskor István – administratorul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, Jánossy Alíz – jurnalistă din Gheorgheni, specializată în gastronomie, și Kabai János, director de producție la ELDI Brutăria SRL din Târgu Mureș.

Organizatorii evenimentului: Consiliul Județean Covasna, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Agrosic, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Asociația organizațiilor de fermieri din Ținutul Secuiesc.

Partenerii evenimentului: Asociația Salvatore, Organizația de Tineret din Bățanii-Mari, Organizația de Tineret din Sântionlunca, Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, Școală Populară de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe. Sponsori: Gyermelyi, Coal Dust, ATP Market, Kürtösgrill, Arkäse, Pepsi, Paperline, Kézdi Lacto Coop, Sepsi Value Centre.

 

Noutăți