Sunteți aici: » Știri » Mulți tineri s-au prezentat la screening-ul de la comuna Boroșneu Mare

Mulți tineri s-au prezentat la screening-ul de la comuna Boroșneu Mare

Marți, 6 august 2019

În aceste zile, cadrele medicale de la Spitalul „Hetényi Géza” au efectuat peste 1200 de teste de prevenție gratuite pentru aproximativ patru sute de locuitori, sub semnul cooperării între cele două județe înfrățite, Covasna și Jász-Nagykun-Szolnok (Ungaria).

În aceste zile, cadrele medicale de la Spitalul „Hetényi Géza” au efectuat peste 1200 de teste de prevenție gratuite pentru aproximativ patru sute de locuitori, sub semnul cooperării între cele două județe înfrățite, Covasna și Jász-Nagykun-Szolnok (Ungaria).

Până în prezent, cadrele medicale de la spitalele județene din județele Bács-Kiskun și Jász-Nagykun-Szolnok, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” și cu medicii de familie din localitățile respective, au efectuat diferite consultații în cincisprezece comune din județul Covasna, în cadrul programului de screening gratuit, lansat în 2013, de către administrația publică județeană.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a apelat – vineri, înainte de începerea conferinței de presă care a avut loc la Căminul Cultural din satul Leț – la câteva investigații de rutină. Acesta consideră că: „Prevenția este cheia pentru prevenirea bolilor” și a menționat că „Oamenii sunt deschiși și au încredere în medici și asistenții medicali. Experiența arată că nu doar persoanele bolnave, dar și cele sănătoase profită de ocazie și își fac mai multe tipuri de teste medicale care uneori nu contribuie doar la prevenția bolilor, ci salvează vieți”.

Vicepreședintele Autoguvernării Județului Jász-Nagykun-Szolnok, Fehér Petra, consideră că programul, având ca scop menținerea stării bune de sănătate al ungurilor care trăiesc în afara Ungariei, reprezintă un pilon important al colaborării dintre cele două județe. Doamna vicepreședintă a mulțumit Guvernului Ungariei pentru ajutorul acordat, deoarece, prin  Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., acesta a contribuit cu 2 milioane de forinți la finanțarea programului. „Constatăm că acest program vine în completarea lacunelor existente în România, pentru consultații medicale de specialitate și pentru a beneficia de tratamente, oamenii au de parcurs distanțe mari.”

Este a patra oară când specialiștii Spitalului „Hetényi Géza” efectuează teste și consultații gratuite în județul Covasna. Directorul general al spitalului, Bene Ildikó, a spus că întotdeauna vin cu mare bucurie în județ, pentru a acorda ajutor, oamenii de aici le oferă foarte multă dragoste și bunătate, se întorc acasă reîncărcați. Și de data aceasta au adus și predat un pachet cadou conținând diverse obiecte medicale, în valoare de un milion și jumătate de forinți, din partea Farmaciei Béres, precum și dispozitive medicale și cadouri pentru copii.

Dr. Lőrincz Ambrus, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului „Hetényi Géza”, a constatat cu satisfacție că la testele și consultațiile medicale au participat foarte mulți tineri, un lucru bun, fiindcă testele de screening pentru bolile locomotorii, testele stomatologice și alte teste sunt indispensabile în timpul copilăriei. În cazul adulților, acesta a menționat că omul secui de obicei nu se plânge și nu consideră că tensiunea arterială oscilatorie sau aritmia cardiacă ar reprezenta o problemă și este greu de convins să urmeze tratamente.

Conform asistentului medical principal Lehoczky Ildikó, unul dintre obiectivele urmărite de program este acela de a descoperi bolile fără simptome evidente. Cu ocazia consultațiilor medicale efectuate la Leț, s-au fost depistate numeroase persoane cu nivel ridicat de glicemie și colesterol, boli de care pacienții nu știau. Pe lângă comunicarea rezultatelor și sfaturi bune, pacienților li s-au distribuit pliante cu recomandări pentru un stil de viață sănătos și pentru gimnastică medicală, precum și unele cu informații privind anumite boli. „Cunoaștem deja necesitățile locale, deoarece imediat se fac zece ani de când venim în județul Covasna” – a spus asistenta.

Vestea consultațiilor gratuite s-a răspândit rapid în zonă, de această posibilitate au profitat nu doar locuitorii din localitățile Boroșneu Mare, Boroșneu Mic, Țufalău, Leț, Várhegy și Doboli de Sus, ci și cei ai localităților învecinate. Potrivit viceprimarului comunei Boroșneu Mare, Kanyó Antal, a fost o bună ocazie ca „oamenii să-și cunoască problemele mai mici sau mai mari” și să participe la screening-ul cardiovascular și la consultațiile dermatologice, oftalmologice, neurologice și stomatologice.

 

Andrási Edit a sosit la cabinetul medical amenajat temporar în Căminul Cultural din satul Leț cu soțul și cu cei doi copii ai lor. „Mă bucur că în comună există posibilitate pentru ne prezenta la examinări medicale de specialitate, aici am aflat că unul dintre băieții mei suferă de miopie și că va avea nevoie de ochelari. Mulțumim medicilor pentru munca depusă și devotamentul pe care arată față de noi, pentru că asta înseamnă că nu suntem nevoiți să așteptăm pentru programare în diferitele cabinete medicale de specialitate” – a spus mama copiilor. Iar Kocsis István, în vârstă de 76 de ani, urmează tratamente pentru probleme cardiace de șaptesprezece ani, cu toate acestea, el a solicitat investigații și specialiștilor din Ungaria.

 

Noutăți