Sunteți aici: » Știri » Secuii aşezaţi în şei

Secuii aşezaţi în şei

Sâmbătă, 30 iulie 2011

Primii vizitatori sosiţi la Galopul Secuiesc, organizat pe Platoul „Óriáspince-tető” de la Moacşa, au fost întâmpinaţi de o privelişte asemănătoare cadrelor filmelor istorice. Înainte de deschiderea evenimentului, monumentul de la Moacşa – unul dintre cele mai impresionante monumente ale regiunii Trei Scaune – a fost învăluit de o ceaţă densă, fapt ce nu a stricat însă buna dispoziţie a husarilor. 

Primii vizitatori sosiţi la Galopul Secuiesc, organizat pe Platoul „Óriáspince-tető” de la Moacşa, au fost întâmpinaţi de o privelişte asemănătoare cadrelor filmelor istorice. Înainte de deschiderea evenimentului, monumentul de la Moacşa – unul dintre cele mai impresionante monumente ale regiunii Trei Scaune – a fost învăluit de o ceaţă densă, fapt ce nu a stricat însă buna dispoziţie a husarilor.  

În data de 30 iulie, a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente ale Ţinutului Secuiesc – Galopul Secuiesc, la care judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au fost reprezentate, nu numai de liderii administraţiilor judeţene, dar şi de numeroşi călăreţi. Primii trei câştigători ai concursului din Trei Scaune vor participa la Galopul Naţional, organizat la Budapesta.

Bineînţeles, deschiderea evenimentului a început cu parada husarilor călare. Primul care a luat cuvântul a fost Székely Tibor, căpitanul Galopului Naţional. „Putere şi onoare” este lozinca vitejilor – a declarat căpitanul, care a subliniat, totodată, că fără aceste virtuţi husarul nu ar fi husar. În încheiere, Székely Tibor şi-a exprimat bucuria pentru faptul că şi prima ediţie a Galopului Secuiesc se desfăşoară în spiritul acestor valori: „Doresc ca această zi să devină ziua unui concurs cinstit şi cea a noilor prietenii”.

Unul dintre organizatori este Consiliul Local al Municipiului Sf. Gheorghe. Antal Árpád András, primarul municipiului, în cuvântarea sa festivă a subliniat: contrar declaraţiilor unor politicieni români, Galopul Secuiesc este dovada faptului că Ţinutul Secuiesc există. „De fiecare dată, când cei de la Bucureşti vor spune că noi nu existăm, de atâtea ori vom organiza un eveniment de mare anvergură” – a declarat Antal.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a spus: Parafrazându-l pe Kassai Lajos, campion mondial la tir cu arcul: «Să nu urmărim pe strămoşii noştri, ci ceea ce au urmărit strămoşii noştri». Şi Galopul Secuiesc întruchipează acea triplă valoare: a credinţei, a onestităţii şi a patriotismului şi totodată este un eveniment păstrător de tradiţii şi istorie, fiind reprezentaţia credinţei în sine, a puterii şi unităţii secuilor.”

La deschiderea evenimentului a participat, de asemenea, Lokodi Edit Emőke şi Borboly Csaba, preşedinţii consiliilor judeţene din Mureş, respectiv Harghita. Borboly Csaba, în legătură cu tradiţiile cavalereşti, l-a citat pe poetul Balassi Bálint: „Ei au fost cei care au dat exemple de omenie, de vitejie.” Legat de eveniment, Lokodi Edit Emőke a spus: galopul este o valoare comună care nu a fost organizat împotriva nimănui, ci pentru a promova valorile tradiţiilor secuieşti.

După festivitatea de deschidere, călăreţilor – sosiţi din Sf. Gheorghe, Cîrţa, Moacşa, Budiu Mic, Băţanii Mari, Ilieni, Turia, Sovata, Ozun, Coşeni, Reci, Estelnic, Odorheiu Secuiesc, Ojdula, Angheluş, Vîrghiş, Chilieni, Jigodin, Covasna, Borsec, Miercurea Ciuc, Delniţa, Sînzieni, Satu Mare, Calnic, Boroşneu Mare, Tg. Secuiesc şi Ghidfalău, li s-a oferit posibilitatea să-şi demonstreze măiestria în călărit.

Evenimentul a devenit o autentică sărbătoare comunitară, unde toţi participanţii, cei mari şi cei mici, împreună, au putut admira concurenţii îmbrăcaţi în veştminte de husari, care şi-au măsurat iscusinţa pe pista realizată în vecinătatea monumentului de pe Platoul „Óriáspince-tető” de la Moacşa.

Mai multe judeţe din Ungaria, printre care: judeţele Heves, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok au adus premii pentru concurs. Cei din judeţul Heves au adus un butoi cu vin de Egri, iar celelalte două judeţe au sosit cu coşuri de cadouri conţinând specialităţi şi delicatese ungureşti.

 

Noutăți