Itt vagy: » Hírek » Nyeregben a székelyek

Nyeregben a székelyek

2011. július 30., szombat

Történelmi filmek díszletéhez hasonlatos látvány fogadta az első Székely Vágtára érkező érdeklődőket, Maksán, az Óriáspince-tetőn. Háromszék egyik legimpozánsabb emlékművét a vágta megnyitója előtt sűrű köd borította, ám a felvonuló huszárokat ez nem bizonytalanította el.

Történelmi filmek díszletéhez hasonlatos látvány fogadta az első Székely Vágtára érkező érdeklődőket, Maksán, az Óriáspince-tetőn. Háromszék egyik legimpozánsabb emlékművét a vágta megnyitója előtt sűrű köd borította, ám a felvonuló huszárokat ez nem bizonytalanította el.

Július 30-án Székelyföld egyik legfontosabb rendezvényére került sor: a Székely Vágtán Kovászna, Hargita és Maros megyék nem csak önkormányzati vezetőikkel, hanem számos lovassal is képviseltették magukat. A háromszéki verseny első három helyezettje a budapesti Nemzeti Vágtán is részt vesz.

A megnyitó természetesen a lovas huszárok felvonulásával kezdődött. Legelsőként Székely Tibor, a Nemzeti Vágta kapitánya szólalt fel. A lovas vitézek jelmondata „erőt, tisztességet” – fejtette ki a kapitány, aki azt is hangsúlyozta, hogy ezen erények nélkül nem lenne huszár a huszár. Zárógondolatként Székely Tibor kifejtette örvend, hogy az első Székely Vágta is ezen értékek jegyében zajlik: „Legyen ez a nap a tisztességes versenyé és az újonnan kötött barátságok napja”.

A lovas rendezvény egyik szervezője Sepsiszentgyörgy önkormányzata. Antal Árpád András, a megyeszékhely polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta: a Székely Vágta bizonyítéka annak, hogy egyes román politikusok kijelentéseivel ellentétben Székelyföld létezik. „Ahányszor a bukarestiek elmondják, hogy mi nem létezünk, annyiszor szervezünk egy-egy nagy rendezvényt” – szögezte le Antal.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében így fogalmazott: „Kassai Lajos, lovász-íjász világbajnok szavaival élve: Ne őseinket kövessük, hanem azt, amit őseink követtek”. (…) A hit, becsület, hazaszeretet hármas értékét testesíti meg a Székely Vágta is. hagyományőrző, történelmi bemutató, a székelység önmagába vetett hitének, erejének, összetartozásának képviselete.”

A megnyitón részt vett Lokodi Edit Emőke és Borboly Csaba Maros, illetve Hargita megye önkormányzati vezetői is. Borboly Csaba Balassi Bálintot idézve a lovas hagyományokkal kapcsolatban elmondta: „Emberségről példát, vitézségről formát mindennek ők adtak”. Lokodi Edit Emőke a rendezvénnyel kapcsolatosan rámutatott: a vágta közös érték, amelyet nem valakik ellen, hanem a székely hagyományok ápolásának céljából szerveztek.
A megnyitót követően a Sepsiszentgyörgyről, Csíkkarcfalváról, Maksáról, Hagymásbodonról, Nagybaconból, Illyefalváról, Torjáról, Szovátáról, Uzonból,Szotyorból, Rétyről, Esztelnekről, Székelyudvarhelyről, Ozsdoláról, Angyalosról, Vargyasról, Kilyénből, Zsögödről, Kovásznáról, Borszékről, Csíkszeredából, Csíkdelnéről, Kézdiszentlélekről, Máréfalváról, Kálnokról, Nagyborosnyóról, Kézdivásárhelyről és Gidófalváról érkezett lovasok mérték össze tudományuk.

Az esemény igazi közösségi rendezvénnyé nőtte ki magát, ahol kicsik és nagyok együtt csodálhatták a huszárruhába öltözött versenyzőket, akik az Óriáspince-tetőn található emlékmű szomszédságában elkészített pályán kergették egymást.

A vágtához több magyarországi megye, így Heves, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megye is hozott díjat: a hevesiek egy hordó egri borral, míg a másik két megye hungarikumokat, ínyencségeket tartalmazó ajándékkosárral érkeztek.
 

Hírek