Sunteți aici: » Monitorul Oficial Local » Hotărârile Consiliului Județean Covasna » 2011 » HOTĂRÂREA Nr. 37/2011 privind trecerea din domeniul public al județului Covasna în domeniul privat al acestuia a unor construcții aflate în administrarea Consiliului Județean Covasna, în vederea scoaterii din funcțiune și demolării acestora

HOTĂRÂREA Nr. 37/2011 privind trecerea din domeniul public al județului Covasna în domeniul privat al acestuia a unor construcții aflate în administrarea Consiliului Județean Covasna, în vederea scoaterii din funcțiune și demolării acestora

Marți, 12 aprilie 2011

Consiliul Județean Covasna, întrunit în ședința sa ordinară din data de 24. februarie 2011, analizând Expunerea de Motive a Președintelui Consiliului Județean Covasna privind trecerea din domeniul public al județului Covasna în domeniul privat al acestuia a unor construcții aflate în administrarea Consiliului Județean Covasna, în vederea scoaterii din funcțiune și demolării acestora,

ROMÂNIA
CONSILIUL JUDEȚEAN COVASNA
 
HOTĂRÂREA Nr. 37/2011
privind trecerea din domeniul public al județului Covasna în domeniul privat al acestuia a unor construcții aflate în administrarea Consiliului Județean Covasna, în vederea scoaterii din funcțiune și demolării acestora
 
Consiliul Județean Covasna
întrunit în ședința sa ordinară din data de 24. februarie 2011,
analizând Expunerea de Motive a Președintelui Consiliului Județean Covasna privind trecerea din domeniul public al județului Covasna în domeniul privat al acestuia a unor construcții aflate în administrarea Consiliului Județean Covasna, în vederea scoaterii din funcțiune și demolării acestora,
 
având în vedere:
- Raportul de specialitate al Direcției Juridice și Administrație Publică, precum și rapoartele comisiilor de specialitate,
- prevederile O.G. nr. 112/2000 pentru reglementarea procesului de scoatere din funcțiune, casare și valorificare a activelor corporale care alcătuiesc domeniul public al statului și al unităților administrativ teritoriale, aprobată prin Legea nr. 246/2001,
- Legea nr. 213/1998, privind proprietatea publică și regimul juridic al acestuia, cu modificările și completările ulterioare,
 
în baza art. 91, alin. (1), lit. ”f”, precum și în temeiul art. 97, alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
 
HOTĂRĂȘTE:
 
Art. 1. (1) Se aprobă trecerea din domeniul public al județului Covasna în domeniul privat al acestuia a unor construcții aflate în administrarea Consiliului Județean Covasna, situate în municipiul Sf. Gheorghe, jud. Covasna, str. Kós Károly nr. 4, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
(2) Trecerea în domeniul privat al județului Covasna a construcțiilor prevăzute la alin. (1) se face în vederea scoaterii din funcțiune și demolării acestora.
(3) După scoaterea din funcțiune și demolarea construcțiilor prevăzute la alin. (1), Consiliul Județean Covasna își va actualiza în mod corespunzător datele din evidența cantitativ – valorică.
Art. 2. Radierea din Cartea funciară a clădirilor scoase din funcțiune și demolate se face prin grija Direcției Juridice și Administrație Publică.
Art. 3. Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se însărcinează Președintele Consiliului Județean Covasna și Direcția Juridică și Administrație Publică din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Covasna.
 
Sf. Gheorghe la 24 februarie 2011
 
Preşedinte,
TAMÁS Sándor
 
Contrasemnează:
VARGA Zoltán
Secretar al judeţului Covasna
 
 
ROMÂNIA
CONSILIUL JUDEȚEAN COVASNA
PREȘEDINTE
 
Nr. 1263/17.02.2011
 
EXPUNERE DE MOTIVE
privind trecerea din domeniul public al județului Covasna în domeniul privat al acestuia a unor construcții aflate în administrarea Consiliului Județean Covasna, în vederea scoaterii din funcțiune și demolării acestora
 
Județul Covasna, a achiziționat imobilele situate în Sf. Gheorghe, str. Kós Károly nr. 4, identificate prin CF nr. 25212 Sf. Gheorghe, compus din teren în suprafață de 3399 mp, și clădiri spre a servi ca spațiu pentru Muzeul Național Secuiesc, în vederea prezentării colecţiilor de artă, a unor creaţii de referinţă a câtorva artişti renumiţi.
Toate imobilele mai sus arătate fac parte din domeniul public al Județului Covasna și se află în administrarea Consiliului Județean Covasna.
În vederea începerii demersurilor pentru reabilitarea/reamenajarea clădirilor și a terenului în suprafață de 3399 mp, având în vedere strategia de dezvoltare a Muzeului Național Secuiesc, am solicitat conducerii Muzeului Național Secuiesc să precizeze care dintre clădirile enumerate mai sus sunt necesare Instituției precum și să ne precizeze care dintre ele le propune spre a fi scoase din funcțiune și demolate, în condițiile legii.
Prin adresa nr. 187/16.02.2011, înregistrată la Registratura generală a Consiliului Județean Covasna sub nr. 1232/16.02.2011, Muzeul Național Secuiesc arată că pe terenul înscris în CF nr. 25212 Sf. Gheorghe propune construirea unei săli moderne de expoziție în vederea prezentării unor expoziții itinerante, a unei galerii de artă unde pot fi prezentate și valorificate creațiile artiștilor plastici autohtoni, ateliere artist in resindence - unde pot fi create condiții pentru creație artistică pentru artiști din străinătate.
De asemenea se mai propune construirea și amenajarea unui restaurant muzeu, unde pot fi servite meniuri și specialități ale artei culinare din zonă, un magazin bookshop pentru cărțile editate de muzeu și de editori locali precum și un magazin de souveniruri.
Un atelier de pedagogie muzeală și teren de joacă pentru copii, un atelier foto cu lumina soarelui „napfényműterem” pentru turiști un amfiteatru pentru perioada de vară în vederea organizării unor concerte de muzică, rulări de filme, întâlniri cu cititorii în aer liber constituie de asemenea obiective în strategia de dezvoltare a muzeului, împreună cu realizarea unei magazii cu trei paliere, dosit în vederea ameliorării problemelor grave de păstrare a bunurilor culturale ale muzeului.
În CF nr. 25212 Sf. Gheorghe sunt înscrise următoarele imobile:
  • Un teren în suprafață de 3399 mp, nr. cad 25212,
  • Depozit central din cărămidă în suprafață de 151 mp, nr. cad. 25212-C1,
  • Anexe din cărămidă și lemn în suprafață de 275 mp, nr. cad 25212-C2,
  • Atelier din cărămidă în suprafață de 250 mp nr. cad. 25212-C3, 
  • Birouri din cărămidă în suprafață de 222 mp, nr. Cad. 25212-C4.
Muzeul Național Secuiesc prin adresa mai sus arătată, având în vedere planurile de dezvoltare descrise mai sus, propune reabilitarea clădirii principale cu fațada la strada Kós Károly – Birouri din cărămidă - , înscrisă în CF nr. 25212 Sf. Gheorghe, cu nr. Cad 25212-C4 în suprafață de 222 mp și scoaterea din funcțiune și respectiv demolarea construcțiilor Depozit central din cărămidă în suprafață de 151 mp, nr. cad. 25212-C1, Anexe din cărămidă și lemn în suprafață de 275 mp, nr. cad 25212-C2 și Atelier din cărămidă în suprafață de 250 mp nr. cad. 25212-C3.
Analizând solicitarea muzeului, în comparație cu Raportul de evaluare al imobilelor din Sf. Gheorghe, str. Kós Károly nr. 4 făcut cu ocazia cumpărării imobilelor, înregistrat la Registratura Generală a Consiliului Județean Covasna sub nr. 10818/26.10.2010, coroborate cu Ordonanța Guvernului nr. 112/2000 pentru reglementarea procesului de scoatere din funcțiune, casare și valorificare a activelor corporale care alcătuiesc domeniul public al statului și al unităților administrativ – teritoriale precum și cu HG nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe rezultă că imobilele cu nr. cadastral 25212-C1, 25212-C2, 25212-C3 pot fi scoase din folosință și demolate în condițiile legii.
Raportul de evaluare arată următoarele: Clădirea depozit nr. cad. 25212 – C1 a fost construită în anii 1960 și starea actuală este satisfăcătoare, cu structura de rezistență în stare bună, necesită renovări, refinisări și reexecuția completă a tuturor utilităților.
Cu toate acestea, având în vedere că durata normală de utilizare a unei clădiri industriale în conformitate cu HG nr. 2139/2004 este de 40 – 60 de ani, iar ale clădirilor din industria alimentară este de 28 – 42 ani – se cunoaște faptul că în perioada de exploatare a clădirii aceasta era folosită ca depozit pentru produse din industria de prelucrare a cărnii, apoi depozit de apă minerală Biborțeni – considerăm că, la data prezentei, durata normală de utilizare a clădirii depozit nr. cad. 25212-C1 este consumată și menținerea acesteia nu se justifică.
Raportul de evaluare arată despre Clădirea anexă, nr. cad. 25212-C2 și despre Atelierul din cărămida nr. cad. 25212-C3 că prima a fost construită între anii 1950 – 1960, iar a doua în anii 1900. Se reține că ambele clădiri sunt în stare avansată de deteriorare și necesită reabilitarea totală. Considerăm că și în cazul acestor două clădiri, durata normală de utilizare este consumată și menținerea lor nu se justifică.
Ordonanța Guvernului nr. 112/2000 arată că activele corporale care alcătuiesc domeniul public al unităților administrativ teritoriale de natura mijloacelor fixe, cu durata normală de utilizare consumată sau neconsumată, a căror menținere în funcțiune nu se mai justifică, se scot din funcțiune, se valorifică și se casează. De asemenea se prevede că pentru scoaterea din funcțiune, în vederea valorificării și, după caz, casării, activele corporale mai sus arătate vor fi trecute în domeniul privat al unității administrativ teritoriale, potrivit Legii nr. 213/1998.
Având în vedere cele de mai sus propun trecerea din domeniul public al județului Covasna în domeniul privat al acestuia a construcțiilor înscrise în CF nr. 25212 Sf. Gheorghe, sub nr. cadastral 25212-C1, 25212-C2, 25212-C3 aflate în administrarea Consiliului Județean Covasna, în vederea scoaterii din funcțiune și demolării.
 
Președinte,
TAMÁS Sándor
 

Noutăți