Itt vagy: » Hírek

Hírek

Egész Székelyföld erejét meg fogjuk mutatni május 12-én! - Vasárnap ökumenikus istentiszteleten imádkoznak az úzvölgyi haditemető ügyéért
2019. május 8., szerda

Az úzvölgyi haditemető körül kialakult helyzet rendezése egész Székelyföld számára kiemelt ügy, és közös fellépést követel. A székelyföldi tanácselnökök Kolozsváron egyeztettek a lehetséges lépésekről, miután Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét személyesen tájékoztatták az ügy részleteiről. A rendkívüli helyzet kapcsán alakult kezdeményező bizottság, amelyben a politikum mellett a civil szféra és a történelmi magyar egyházak képviselői is részt vállalnak, május 12-ére ökumenikus istentiszteletet hirdetett: mindenkit szeretettel várnak az úzvölgyi haditemetőbe vasárnap 15 órakor.

V. Székely Fesztivál Budapesten - Egységesen mutatkozik be Székelyföld
2019. május 7., kedd

Idén május 10-12. között tartják a Székely Fesztivált a budapesti Millenáris Rendezvényközpontban. A Székely Összefogás Alapítvány szervezésében megtartott V. Székely Fesztivál célját és programját sajtótájékoztatón ismertették május 6-án a Millenáris szemináriumtermében, ahol Hargita Megye Tanácsa részéről jelen volt Bíró Barna Botond alelnök, Kovászna Megye Tanácsát pedig Grüman Róbert alelnök képviselte.

Házipatika a természet kincseskamrájából
2019. május 6., hétfő

Gyógynövényismereti tanfolyammal indítja idén a képzéssorozatát az AgroSIC Közösségek Közti Társulás. A 2019. június 14-16. között sorra kerülő, elméleti és gyakorlati képzésre június 7-ig lehet jelentkezni.

Május 10-ig várjuk a pályázatokat
2019. május 4., szombat

Idén közel 4 millió lejt pályázhatnak Kovászna Megye Tanácsától a civil szervezetek és egyházak, sportolók, ifjúsági és kulturális egyesületek. Pénteken a megyeházán eligazító találkozót tartottak a pályázni szándékozóknak.

Meghirdették a civil szervezeteknek és egyházaknak szóló pályázatokat
2019. április 27., szombat

Idén nyolc kategóriában hirdet pályázatot Kovászna Megye Tanácsa. Civil szervezetek, egyházak, ifjúsági és diákszervezetek, sportolók és egyesületek igényelhetnek támogatást többek között kulturális és szabadidős programok, rendezvények szervezésére, kiadványok megjelentetésére, népviselet, örökségvédelmi és sportprojektek résztámogatására, de falugondnoki szolgálat biztosítására és egyházi ingatlanok karbantartására, restaurálására is.

Tamás Sándor: Helyben jobban gazdálkodunk a közpénzzel  - Elfogadták Kovászna megye költségvetését
2019. április 18., csütörtök

Az elmúlt négy év legnagyobb költségvetését fogadta el áprilisi soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa. Ebben az évben a megyei önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények 309,48 millió lejből gazdálkodnak, ami hozzávetőleg 66 millió eurót jelent.

Közösségi élményt nyújtó barbecue - Felkészültek a csapatok a Transylvanian BBQ Festival-ra
2019. április 17., szerda

Székely ízesítésű csülök, áfonyás barbecue szósszal, kemencében sült krumplival és káposztasalátával tálalva. Ezt az ínycsiklandó menüt készítették el ma, szerdán az első nemzetközi hivatalos versenyre benevező csapatok és érdeklődők az egész napos sütés-oktatás és bírói képzésen, Sepsiszentgyörgyön.

Hiánypótló helytörténeti sorozat - Bemutatták Zágon monográfiáját
2019. április 11., csütörtök

Teltház előtt mutatták be Zágon monográfiáját szerda este a Mikes Kelemen Kulturális Központ Gabonás termében, ahol a rácsodálkozás, meghatottság és a felismerés érzései uralták a szép számban összegyűlt közönséget. A Székelyföld települései sorozatban megjelenő kötetnek szerzői és szerkesztői ismertették a falu monográfiáját, megköszönve a helyi közösségnek és elöljáróknak a támogatást a kutatói munka során.

Világklasszis oktatja a barbecue-t Sepsiszentgyörgyön  - Amerikai gasztrokultúrát népszerűsítő nemzetközi verseny Háromszéken
2019. április 10., szerda

Az idei Transylvanian BBQ Festival előőrseként április 17-én a sepsiszentgyörgyi Big Papa teraszán sütés-oktatást és bírói képzést tartanak az első nemzetközi hivatalos versenyre.

Ismernünk kell szülőföldünk történetét
2019. április 9., kedd

Háromszék honismereti bibliográfiájával 2012-ben indult a Háromszék Vármegye Kiadó Székelyföld települései című sorozata. Eddig kilenc kötet jelent meg, a héten mutatják be a zágoni monográfiát, amelyet magyar és román nyelven is kiadtak.

Prioritás a vidéki egészségügyi rendszer minőségének növelése
2019. április 9., kedd

Kovászna Megye Tanácsának elsődleges feladata az egészségügyi rendszer helyreállítása városon és vidéken egyaránt. Ezt a célt szolgálja a megyei finanszírozású helyi fejlesztési program, amely keretén belül többek között lehetőséget nyújt a megyei önkormányzat vidéki orvosi rendelők felújítására, korszerű eszközök vásárlására.

Jól vizsgázott a megyei hulladékgazdálkodási rendszer
2019. április 5., péntek

Az intézményi kapacitás megerősítése, a hulladékgazdálkodási projektek működésének javítása volt a témája annak a háromnapos munkalátogatásnak, amelyet április 2-a és 4-e között tartottak az Európai Fejlesztési Bank és a romániai Ramboll konzultáns cég szakemberei a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesületnél.

Thorbjørn Jagland ET-főtitkár kiáll az anyanyelvhasználat mellett - A nyelvi kérdések rendezése hozzájárul Európa stabilitásához
2019. április 5., péntek

Ha mi nem vagyunk képesek megvédeni az anyanyelvű oktatáshoz való jogot, az anyanyelv használatához való jogot, akkor itt világosan kimondom, hogy egyre több konfliktust fogunk látni ismét Európa-szerte” – válaszolt Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára Strasbourgban Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsa alelnökének kérdésére. A főtitkár az ET Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa előtt szólalt fel, a nyilatkozatát követően került sor a kérdésekre.

A helyi demokrácia alapja a nyelvhasználat
2019. április 4., csütörtök

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának strasbourgi ülése alkalmával Kovászna Megye Tanácsának küldöttsége több találkozón vett részt, amelyen nyelvi jogokról, az ET ajánlásainak alkalmazásáról, együttműködések elindításáról egyeztettek.

Prioritásunk a vidékfejlesztés
2019. április 3., szerda

Kovászna megyének hét olyan megyei finanszírozású helyi fejlesztési programja van, amelyek a vidéki települések modernizációját szolgálják. A márciusi soros ülésen több olyan tanácshatározatot fogadtak el, amelyek ezeknek a programoknak a bővítését célozzák.

Szakács? Nem, ínyenc tanfolyam!
2019. április 3., szerda

Nagyon másmilyen iskolában tanulni vagy egy szakosodott kurzus kereteiben új dolgokat elsajátítani – ezt tapasztalhatta meg az a több mint negyven személy, aki a Művészeti és Népiskola, valamint a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola által szervezett tanfolyamán vett részt.

90 új állást hoznak létre a kórházban
2019. április 3., szerda

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban 90 új állást hoznak létre, erről a márciusi soros ülésen döntött Kovászna Megye Tanácsa. A létszámnövelést a folyamatosan bővülő tevékenység és az emelkedő esetszámok indokolják.

Tíz csapat jutott tovább a III. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjébe
2019. április 3., szerda

A Jancsó Benedek nevét viselő történelmi emlékversenyt immár harmadízben rendezik meg a székelyföldi megyék magyar nyelvű iskoláinak 7. és 8. osztályos tanulói számára. Az idei tanévben meghirdetett verseny témája az Erdély aranykorának nevezett, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György fejedelemségének időszaka.

Szülőföldünk jóléte a cél - Az Európa Tanács épületében mutatkozott be Kovászna megye
2019. április 3., szerda

Lehetőségem volt tavaly meglátogatni Kovászna megyét, így tanúsíthatom, hogy Románia ezen része gyönyörű – vezette fel az Európa Tanács székhelyén Háromszék bemutatkozó eseményét Anders Knape, az ET Önkormányzati Kongresszusának elnöke. Kovászna Megye Tanácsa április 2-án és 3-án, Strasbourgban, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának tavaszi ülésszakának alkalmával Értékek mentén címmel mutatta be a megye jellegzetes népi kulturális örökségét. A kiállítás megnyitójának házigazdája Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke volt, aki a testület önkormányzati szakbizottságának elnöki tisztségét tölti be.

Éttermi verseny: dobogó közelében végzett a székelyföldi csapat
2019. március 25., hétfő

Negyedik helyezést értek el a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola által is támogatott székelyföldi szakács-, cukrász- és pincértanoncok az V. Schnitta Sámuel Országos Emlékversenyen. A napokban Szolnokon megtartott rangos magyarországi versenyen összesen kilenc csapat vett részt.

Több pénz fejlesztésekre  - Idén jelentős összegből gazdálkodik Kovászna megye
2019. március 23., szombat

A Háromszéki Települések Modernizációs Programjához idén jelentős összeget biztosítunk, a mai rendkívüli tanácsülésen 212 millió lej elosztásáról döntünk. Ez az első év, hogy a személyi jövedelemadó 100 százalékban a megyében marad. Egészen biztos vagyok abban, hogy jobban tudunk gazdálkodni, hatékonyabban tudjuk felhasználni a közpénzt, mint Bukarest” – vezette fel pénteki rendkívüli tanácsülést Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, megváltoztak a pénzelosztás szabályai, ezért nem lehet a tavalyi összegekhez mérve összehasonlítást végezni.

Óvodát épít, aki hisz a jövőben
2019. március 22., péntek

Kökösben ősztől új óvodaépületben zajlik az oktatás, rendezett udvar, jól felszerelt játszótér, kosárlabdapálya is a gyerekek rendelkezésére áll. A hivatalos átadót csütörtök délután tartották, az eseményre sokan eljöttek, hiszen a községben régóta várták, hogy elkészüljön az új oktatási intézmény.

Háromszék jövője a turizmus
2019. március 22., péntek

Nyolcvanöt oklevelet adtak át március 21-én, csütörtökön a Visit Covasna Gálán, Sepsiszentgyörgyön. A díjakat a Kovászna megye turizmusának fejlesztésében és népszerűsítésében kifejtett munkájuk elismeréseként adták át a huszonkét kategória nyerteseinek.

Első helyen a micskei Időutazók  - A megyeházán zajlott a Négy határon át vetélkedő regionális döntője
2019. március 17., vasárnap

Tizenhárom csapat került a Négy határon át vetélkedő erdélyi döntőjébe, amelyet március 16-án, szombaton Sepsiszentgyörgyön, a megyei önkormányzat nagy gyűléstermében tartották. A Kovászna Megyei Értéktár Bizottság az Erdélyi Értéktár Bizottsággal, az NMI Művelődési Intézettel és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítóival együttesen hirdetett vetélkedőt Négy határon át címmel Értékeink témában az általános iskolák 5-8. osztályos diákjainak.

Lesz újra székely álom
2019. március 14., csütörtök

Hagyaték címmel három mozzanatból álló eseménynek adott otthon szerda este a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum `48-as terme. Ez alkalommal két Gábor Áron relikvia bemutatására került sor, ismertették a Háromszék az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején című forráskötet, majd a vetítettképes előadás során a fontosabb háromszéki 48-as emlékművek történetével ismerkedhetett meg a közönség.

Székelyföld azoké, akik hisznek benne - Ünnepi megemlékezés a bodvaji vashámornál
2019. március 14., csütörtök

Március 14-én, csütörtökön 171 évvel a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, a bodvaji vashámornál ünnepelt Erdővidék, megemlékezve a hősökre, köztük Gábor Áronra, aki Háromszék önvédelmi harcának első két ágyúját a vashámorban öntötte.

Legyünk bátrabbak, akárcsak a huszárok- Díjazták a rajzverseny nyerteseit
2019. március 14., csütörtök

A hagyomány nem a hamu őrzését, hanem a láng továbbadását jelenti, ezt bizonyítja a most megnyitott szabadtéri kiállítás, amely a Háromszék nem alkuszik programsorozat rajzverseny felhívására beérkezett alkotásokból nyílt – indította a Sepsiszentgyörgy főterén a csütörtöki díjátadó rendezvényt Nagy Zoltán történész, hagyományőrző huszár

Hagyaték - Gábor Áron relikviák, könyvbemutató és vetítettképes előadás a háromszéki 48-as emlékművekről
2019. március 12., kedd

2019. március 13-án, 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban Hagyaték címmel könyvbemutatót és vetítettképes előadást tartanak. Az eseményen kerül bemutatásra az a két Gábor Áron relikvia (kengyel és tárca), melyeket ez alkalomra kölcsönzött a Balassi Intézet a kolozsvári Erdélyi Történelmi Múzeumtól.

FELHÍVÁS: Mutassuk meg népviseletünket Ferenc pápának
2019. március 11., hétfő

Jöjjön Ön is népviseletben június elsején a csíksomlyói nyeregbe – erre biztat a három székelyföldi megyevezető

Visit Covasna Gála: március 17-ig lehet szavazni  - Több mint 140 jelölés érkezett a 18 kategóriába
2019. március 6., szerda

Elkezdődött a szavazás a gala.visitcovasna.com oldalon a 18 kategóriába jelölt turisztikai szereplőkre. Az online szavazás IP és email címhez kötött, mindenki egy szavazatot adhat le kategóriánként.

Hírek