Sunteți aici: » Știri » Ziua familiilor în curtea castelului Mikes

Ziua familiilor în curtea castelului Mikes

Sâmbătă, 1 iunie 2013

Sâmbătă, 1 iunie, Ziua familiilor covăsnene a fost sărbătorită cu concerte, jocuri, cu expoziţii de fotografie şi grafică în aer liber, prânzul familiilor şi cu pâinea uriaşă a familiilor.

Sâmbătă, 1 iunie, Ziua familiilor covăsnene a fost sărbătorită cu concerte, jocuri, cu expoziţii de fotografie şi grafică în aer liber, prânzul familiilor şi cu pâinea uriaşă a familiilor.

„Anul acesta pentru a cincea oară organizăm Ziua familiilor covăsnene. Trebuie să vă spun că, în judeţul Harghita, un eveniment similar a avut loc ieri. Acest eveniment pune accent nu numai pe importanţa familiei, dar evidenţiază şi tradiţia morală a Ţinutului Secuiesc. După Castelul Szentkereszty din Arcuş, respectiv Castelul Daniel din Vârghiş, anul acesta, gazda evenimentului este Castelul Mikes din Zăbala. Această zi a familiei o port în inimă, deoarece diferă în mod semnificativ de munca administraţiilor locale: cu acest prilej nu ne-am adunat pentru a inaugura drumuri, reţea de apă sau clădire, de această dată sărbătorim ceva ce este mai importantă decât infrastructura, iar aceasta nu este altceva decât familia” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Din partea gazdelor, contesa Mikes Katalin a salutat participanţii, punând un accent deosebit pe copii. Şi pentru că 1 iunie este şi Ziua internaţională a Copilului, nu au lipsit nici cei mici, pentru distracţia lor, membrii Ansamblului de dansuri „Gyöngyharmat”din Zăbala, îmbrăcaţi în costume populare, au prezentat dansuri populare.
La eveniment, Ádám Attila, primarul comunei Zăbala nu a rostit doar un discurs de salut, dar a oferit celor mici şi mari, deopotrivă, sandvişuri cu untură pregătite din pâinea uriaşă a familiilor, pentru care untura a fost adusă de acasă de el însuşi.

În jurul prânzului, focul liber ardea deja sub două ceaune, în care se pregătea tocăniţa de cartofi, una dintre mâncarea preferată a bucătăriei covăsnene. Între timp, copii s-au putut juca în voie diferite jocuri în organizarea Crucii Roşii, la care s-a putut câştiga nu numai păpuşi, maşinuţe, mingi şi alte multe premii, dar cei interesaţi au putut participa şi la pregătirea dulciurilor. Adulţii au avut ocazia de a viziona expoziţia de fotografie şi grafică organizată în spaţiul expoziţional cu numele de fantezie „Galeria Arcada Verde”, adică aleea mărginită de arbori. La eveniment au participat peste 400 de adulţi şi copii.

Printre programele evenimentului un loc de frunte a ocupat muzica realizată pe versurile lui Varró Dani, concertul intitulat „Dalóka” al formaţiei Evilági.

Manifestarea a fost organizată de: Consiliul Judeţean Covasna, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, Centrul de Informaţii Europe Direct şi Consiliul Local al comunei Zăbala.

Noutăți