Sunteți aici: » Știri » Viitorul județului Covasna îl reprezintă turismul - Viitorul județului Covasna îl reprezintă turismul

Viitorul județului Covasna îl reprezintă turismul - Viitorul județului Covasna îl reprezintă turismul

Vineri, 22 martie 2019

Optzeci și cinci de premii au fost decernate joi, 21 martie, la Sfântu Gheorghe, în cadrul Galei Visit Covasna. Premiile au fost înmânate câștigătorilor celor douăzeci și două de categorii, în semn de recunoaștere a eforturilor și a implicării acestora în dezvoltarea și promovarea turismului din județul Covasna.

Optzeci și cinci de premii au fost decernate joi, 21 martie, la Sfântu Gheorghe, în cadrul Galei Visit Covasna. Premiile au fost înmânate câștigătorilor celor douăzeci și două de categorii, în semn de recunoaștere a eforturilor și a implicării acestora în dezvoltarea și promovarea turismului din județul Covasna.

La evenimentul organizat de către Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, Consiliul Județean (CJ) Covasna și Camera de Comerț și Industrie Covasna, lucrătorii în turism, înscriși în competiție: proprietari de conace, pensiuni sau hoteluri, barmani, chelneri, ghizi turistici, reprezentanți ai online turism marketing, operatori de săli de manej și restaurante, au venit din toate colțurile județului.

„În calitate de administrație publică județeană, CJ Covasna pune un mare accent pe promovarea județului Covasna, a Ținutului Secuiesc, având în vedere că 90 la sută a dintre turiști care vin în vizită sunt de naționalitate română. Am organizat anual mai multe infotripuri pentru bloggeri și jurnaliști care au promovat regiunea noastră prin împărtășirea experiențelor lor personale. Aceste acțiuni au avut un efect semnificativ în anii trecuți, în special în rezervarea cazărilor” – a evidențiat Tamás Sándor, președintele CJ Covasna, în discursul rostit.

„Peste cinci ani vei fi precum cărțile pe care le citești astăzi. Lucrul acesta este adevărat atât pentru județul Covasna, cât și pentru Ținutul Secuiesc. Noi trebuie să facem astăzi ceea ce vrem să se întâmple peste cinci ani. Trebuie să ne pregătim pentru primirea turiștilor, pentru că sunt sigur că se va schimba direcția fluxului turistic din Ținutul Secuiesc, tot mai mule persoane vor vizita zona. În continuare vom organiza infotripuri pentru jurnaliștii, bloggerii și formatorii de opinie din Ungaria, pentru că scopul nostru este să creștem numărul turiștilor din Ungaria care ne vizitează județul.” Tamás Sándor a mai adăugat că aeroportul de la Brașov, care va fi construit în termen de trei ani, va contribui în mare măsură la dezvoltarea turismului pe o rază de 60 de kilometri și la atragerea turiștilor străini.

Secretarul de stat, Potápi Árpád János a subliniat faptul că în curând va fi lansat, în Ținutul Secuiesc, programul de dezvoltare economică, ceea ce va fi benefic atât pentru maghiari și secui, cât și pentru români, pentru că acesta va îmbogăți întreaga țară. Ca și în anii trecuți, la sfârșitul lunii martie se vor lansa noi concursuri de proiecte pentru întreprinzători tineri și asociații familiale.

Atașatul economic extern, Lázár Zoltán, a afirmat și el că, în zilele noastre, turismul este o sursă de venituri pentru existență în Ungaria ți în întregul Bazin Carpatic, încurajând tinerii să rămână acasă, prin intermediul întreprinderilor locale.

În cadrul Galei Visit Covasna, cei prezenți au avut prilejul să cunoască diverșii piloni ai turismului, prin intermediul unor prezentări de specialitate: Grubisics Levente, organizator de evenimente și redactorul radioului Sepsi Radio, a vorbit în prezentarea sa despre modalitățile prin care o regiune poate fi promovată prin intermediul evenimentelor turistice, Simion Giurcă, director Agenția de turism Holdas Experience din Timișoara a explicat cum poate fi vândut o destinație ca ‘nespresso. Tök Barna, Front Desk Supervisor la Continental Hotel din Budapest, a accentuat importanța relației personale, de la Airbnb la 4*.

În prezentarea sa, vicepreședintele executiv – departamentul pentru cultură al UDMR, Hegedüs Csilla, a subliniat importanța dezvoltării regionale bazată pe valoare și a propus înființarea depozitarului județean al valorilor, în care vor fi disponibile comorile localităților, atractive pentru turiști. Este important ca noi înșine să considerăm valorile noastre valori, să devenim conștienți de faptul că Ținutul Secuiesc este Țara Zânelor. Aceasta a propus: să ne uităm prin ochii turistului și, lângă poveștile fascinante, să creăm pachete turistice atractive, pentru ca turiștii să petreacă cât mai multe zile în zonă.

Părintele evenimentului, Grüman Róbert, vicepreședintele CJ Covasna, a evaluat evenimentul ca fiind o reușită. Precum a spus: „Scopul nostru este să-i unim pe lucrătorii din domeniul turismului din județul Covasna și, prin organizarea acestui tip de eveniment, sa creăm o tradiție. Acest eveniment oferă un bun prilej reprezentaților acestui domeniu de a se cunoaște între ei, respectiv să înființeze un sistem de relații. Faptul că, în cele două săptămâni, site-ul gala.visitcovasna.com a avut peste 12 mii de vizitatori și s-au exprimat câteva mii de voturi demonstrează popularitatea evenimentului. Aceasta înseamnă un rezultat excelent. Cred că fiecare participant al concursului este câștigător. Datorăm mulțumiri tuturor pentru faptul că tot anul muncesc pentru ca turiștii care vizitează județul să plece cu experiențe de neuitat și să răspândească reputația ospitalității secuiești.”

Cu ocazia înmânării premiilor, primarul orașului Várpalota, Campanari-Talabér Márta, i-a felicitat pe specialiștii din domeniul turismului, prin activitatea cărora regiunea trece printr-o dezvoltare continuă. Pe lângă câștigătorii celor 22 categorii, organizatorii au acordat și patru premii speciale: Kisgyörgy Zoltán, geolog, jurnalist, istoric local, a fost distins cu un premiu pentru întreaga carieră, drept recunoștință pentru activitatea sa profesională remarcabilă în domeniul turismului, a cercetării și a păstrării valorilor locale. Premiul special „Investitorul anului în domeniul turismului” a fost acordat lui Berszány Tibor, pentru înființarea complexului Panorama Botique Hotel. Lui Tőkés Erika, i-a fost acordat premiul special „Inovare în turism”, pentru deschiderea restaurantului de apartament Erika Csoki, unic în România. O mențiune a fost acordată Fundației Kálnoky și contelui Kálnoky Tibor, pentru promovarea în turism a patrimoniului nostru arhitectural și a valorilor noastre tradiționale.

Orbán Ferenc, care a câștigat premiul întâi la categoria Cel mai bun bucătar, a spus că pentru el acest premiu este o onoare și o deosebită satisfacție. Premiul  demonstrează că în ultimii ani și-a făcut bine treaba. Legat de gală, bucătarul șef al Restaurantului Fork Grand Hotel Bálványos a subliniat că aceasta este în orice caz o inițiativă lăudabilă și promițătoare, prin intermediul căreia se atrage atenția asupra profesioniștilor cărora nu li se acordă atenția cuvenită.

Lista cu ceilalți premianți se regăsește pe site-ul oficial al evenimentului.

Noutăți