Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Tamaşfalău

Tamaşfalău

Marți, 25 mai 2010

Satul se află în valea pârâului Zăbala. Este legat de o multitudine de drumuri de alte aşezăminte, dintre care cel mai des circulat este cel care duce spre oraşul Covasna. Între acest aşezământ şi Covasna circulă în mod regulat o cursă de autobuz.
În sat există două biserici şi o capelă. Biserica reformată construită în anul 1892 se află la intrarea străzii Bisericii. Turnul ei a fost ridicat în 1927. În biserica romano-catolică a satului se ţine slujbă religioasă în fiecare a doua duminică de către părintele din Imeni. Congregaţia baptistă puţină la număr are propria sa capelă.
Reprezentanta cea mai de seamă a stilului empire din regiunea Trei Scaune este Casa Thúry-Bányai construită la începutul secolului al XIX-lea.

Clădirea numită Castel de către localnici a fost cumpărată de primăria din Zăbala şi este folosită pentru scopuri culturale. Vizavi se află Conacul Bányai, care în timpul regimului comunist a fost sediul gospodăriei comunale. În anul 1989 clădirea a fost retrocedată proprietarilor legitimi.
În sat există tradiţia sorcovitului, sărbătorită în data de 28 decembrie, şi în ultimii ani se practică şi tradiţia stropitului de Paşti.
Pe la mijlocul anilor 1990 s-au efectuat forări în aria satului, în urma cărora s-au găsit surse bogate de apă minerală.

 

Noutăți