Sunteți aici: » Știri » Tamás Sándor: Ministerul Mediului şi Pădurilor sprijină judeţul Covasna în mod eficient şi în acest an

Tamás Sándor: Ministerul Mediului şi Pădurilor sprijină judeţul Covasna în mod eficient şi în acest an

Marți, 22 martie 2011

Ministerul Mediului şi Pădurilor sprijină judeţul Covasna în mod eficient şi în acest an. Ministrul Borbély László s-a ţinut de cuvânt şi de această dată: judeţul nostru, cu ocazia împărţirii fondurilor după inundaţiile din anul trecut, a primit fonduri în valoare de 13,6 milioane lei.

Ministerul Mediului şi Pădurilor sprijină judeţul Covasna în mod eficient şi în acest an. Ministrul Borbély László s-a ţinut de cuvânt şi de această dată: judeţul nostru, cu ocazia împărţirii fondurilor după inundaţiile din anul trecut, a primit fonduri în valoare de 13,6 milioane lei, din care 4 milioane au fost alocate pentru lucrările de recalibrare a albiei pârâului Belin – a declarat Tamás Sándor, preşedintele consiliului judeţean cu ocazia vizitei oficiale a ministrului Borbély László, la Sf. Gheorghe, în data de 22 martie.

Sunt multe de făcut în judeţul Covasna. Astăzi, de Ziua Mondială a Apei, am semnat un contract finanţat din fonduri europene pentru Proiectul de extindere şi reabilitare infrastructură de apă / apă uzată în judeţul Covasna. Valoarea contractului este de 86 milioane euro fără TVA – a declarat Borbély.

În secolul al 21-lea, este primordială asigurarea accesului la apa potabilă tuturor cetăţenilor – a spus Borbély László subliniind: până acum, consiliile locale au depus la Fondul de Mediu 905 proiecte pentru alimentare cu apă potabilă, din care, în acest an, ministerul are posibilitatea de a finanţa un număr de 200 de proiecte, restul proiectelor vor fi finanţate din resurse alternative, de exemplu: din fondul de dezvoltare a infrastructurii.

La întâlnirea cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi primarii, ministrul Borbély a insistat pentru contractarea, cât mai curând posibil, a lucrărilor staţiei de tratare a deşeurilor, realizarea căreia se finanţează, de asemenea, din fonduri U.E.

În opinia ministrului mediului, din punctul de vedere al dezvoltării României, este foarte importantă accelerarea absorbţiei fondurilor europene, fapt pentru care a insistat asupra celei mai noi măsuri a guvernului al cărui scop este creşterea numărului evaluatorilor angajaţi pentru proiectele europene.

De asemenea, executanţii proiectelor europene vor primi un avans de 10%, măsură prin care ministerul doreşte accelerarea ritmului lucrărilor – a relatat ministrul. În ceea ce priveşte contractele, ministerul a reuşit până acum, să semneze contracte în valoare de 4 miliarde de euro. De acum încolo, trebuie să ne concentrăm asupra majorării sumelor plătite – a subliniat Borbély László.

Despre investiţiile legate de mediu, ministrul mediului a spus: în 2010, pentru investiţii verzi au fost alocate 1 miliard de euro din Fondul de Mediu, iar anul acesta vom cheltui tot atâta pentru iniţiative similare. În legătură cu programele Fondului de Mediu, ministrul a declarat: cu toate că Programul amenajarea parcurilor în mediul rural a primit multe critici, parcul poate fi unul din locurile unde copiii au posibilitatea de a se juca într-un mediu adecvat, motiv pentru care consider că este important să se continue amenajarea acestor spaţii verzi.

După părerea ministrului Borbély, este important ca în programul pentru construirea şi modernizarea pistelor de biciclete să fie incluse şi administraţiile locale din mediul rural: piste de biciclete se pot construi nu numai în oraşe, pentru construcţia tronsoanelor de piste de biciclete pot depune proiecte şi administraţiile locale din mediul rural. Dacă nu există altă posibilitate, pot fi transformate în acest scop şi digurile de lângă albiile râurilor – a adăugat ministrul.

La conferinţa cu primarii, Borbély László a recomandat autorităţilor locale proiectul prin care se prevede împădurirea unor suprafeţe de terenuri. În opinia sa, faţă de faptul că pentru împădurire ministerul acordă un sprijin de 100%, numărul administraţiilor locale din judeţul Covasna care şi-au înaintat proiectele în acest sens este foarte mic, doar comuna Zagon şi-a depus proiectul – a subliniat ministrul.

În luna mai se va relua programul Casa Verde. Judeţul Covasna ocupă şi aici o poziţie fruntaşă. Dintre cele 551 de proiecte covăsnene depuse anul trecut, până la această dată, au fost plătite un număr de 200 de cereri – a spus Borbély László.
 

Noutăți