Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Surcea

Surcea

Marți, 25 mai 2010

Satul se află în partea vestică a părţii numite Orbaiszek, pe malul stâng al Râului Negru. Biserica medievală a satului, construită din lemn, a fost demolată, iar în locul ei a fost ridicată o nouă biserică reformată în anii 1840.
Din punct de vedere arhitectural, clădirea cea mai interesantă este Conacul Rákosi, care se află în partea nordică a satului, precum şi Conacul Hadnagy, care astăzi se află într-o stare dărăpănată.
În sat există a tradiţie populară aparte, numită săniuşul de Paşti. Tradiţia este legată de obiceiul păgân al aşteptării ploii, şi este sărbătorită în ziua de luni a Paştelui. O ceată de flăcăi împodobesc o sanie cu ajutorul a numeroase crengi de brad. Pe sanie stă un flăcău numit ţigan. Sania este trasă de alţi flăcăi prin tot satul, fiind însoţită de muzicieni şi un singur călăreţ.

Grupul vesel intră în toate casele unde se află fete de măritat, şi unde intenţia bună a gazdei de a-i primi pe flăcăi este evidentă prin porţile larg deschise ale caselor. Doi flăcăi recită poezii după care urmează stropirea fetelor cu apă de colonie. Apoi flăcăii sunt trataţi cu cozonaci şi băuturi, muzicienii cânta cântecul preferat al gazdei. Flăcăul aflat pe sanie primeşte ouă pictate precum şi vin sau pălincă. El poate fi stropit cu apă de către gazde sau cei care vin să-i vadă pe stropitori. După ce au vizitat tot satul, flăcăii organizeză o petrecere în casa de cultură a satului, unde consumă toate bunătăţile primite de la gazde.
În hotarul satului pescarii au posibilităţi de pescuire în lacul Surcea.
 

Noutăți