Sunteți aici: » Știri » Start-up Now, un program de succes în județul Covasna

Start-up Now, un program de succes în județul Covasna

Sâmbătă, 16 ianuarie 2021

Proiectul Start Up Now – Dezvoltare prin antreprenoriat pentru Regiunea Centru, finanțat din fonduri europene, s-a încheiat cu succes. La conferința de închidere, din data de 15 ianuarie, în sala mare de ședințe a Consiliului Județean Covasna, au fost prezentata rezultatele programului. 

Proiectul a fost implementat în parteneriat de Consiliul Județean Covasna, Loop Operations SRL și Asociația pentru Promovarea Economiei Cunoașterii în perioada ianuarie 2018- ianuarie 2021. 

”Scopul nostru este să oferim condiții de trai cât mai favorabile și sustenabile pe termen lung. Sprijinirea sistemului de protecție a copilului și asistență socială și a sistemului de sănătate, întreținerea drumurilor județene, dezvoltarea continuă a serviciilor publice județene sunt prioritățile noastre. Pe lângă acestea ne-am implicat și în realizarea unor proiecte precum StartUpNow, în cadrul căruia am sprijinit 38 de firme cu câte 40.000 de euro. Ca și rezultat s-au înființat în județul Covasna 23, în județul Brașov 6, în județul Mureș 3, și în județele Alba, Harghita și Sibiu câte 2 firme, creând în total 87 de locuri de muncă” – a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor în cadrul conferinței.

Președintele a menționat și câteva întreprinderi inovative, precum firma XBalloon, care oferă zboruri cu balon cu aer cald deasupra meleagurilor noastre natale, întreprinderea care oferă servicii foto-video ”Fabrica de amintiri”, inițiată de doi tineri din zona Baraolt, sau cartoferia originală ”Krumpli”. ”Aceste tineri sunt exemple bune că din Ținutul Secuiesc nu doar se pleacă, ci se și revine acasă pentru a construi un viitor” - a mai adăugat Tamás Sándor.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Jakab István Barna,  precizat că autoritățile județene sunt deschise și în viitor să realizeze proiecte care sprijină dezvoltarea antreprenoriatului, pentru că aceste programe contribuie la dezvoltarea întregului județ. 

În cadrul întâlnirii, managerul de proiect, Tóth Szabolcs Barnabás a prezentat detaliat rezultatele proiectului. Conform celor spuse, în prima fază s-au dezvoltat competențele antreprenoriale a 397 de persoane în cadrul a 800 de ore de cursuri.  În urma unui concurs al ideilor de afaceri, 38 de antreprenori – 2 s-au retras pe parcurs – au primit subvenție în valoare de 40.000 de euro. Întreprinderile au fost înființate în iulie 2019, iar implementarea planurilor de afaceri s-a realizat până în iulie 2020. Firmele au fost afectate destul de mult de pandemia de coronavirus, zece au fost nevoite să-și suspende activitatea pentru o perioadă, iar trei nu au reușit să realizeze destule venituri pentru a primi tranșa a doua din subvenție. Managerul de proiect a mai precizat că firmele înființate acoperă domenii economice variate precum: agenție imobiliară, industria auto și piese auto, sănătate, sport, realizarea de filme, cinema și emisiuni TV, activități legate de turism, redactarea de pagini web, industrii creative, tehnologia informației și comunicare, mici comercianți, design special, restaurante, consiliere în diverse domenii, fotografiere, domenii recreative, fitness sau educație non-formală. 

Din partea Loop Operation SRL a fost prezent Karácsony Zsolt, el menționând că proiectul StartUp Now este mai mult decât un simplu program de sprijinire a antreprenorilor, pentru că contribuie la dezvoltarea economică a mai multor regiuni. Firma, care are o rețea națională, este deschisă în continuare să participe în proiecte similare. ”Felicit toți antreprenorii că au reușit și în aceste condiții grele să-și țină afacerea pe picioare și să aibă succes.” – a mai spus Karácsony Zsolt.

Gabriel Lazăr, reprezentantul Asociației pentru Promovarea Economiei Cunoașterii a evidențiat faptul că proiectul a fost implementat în județul Covasna în proporție de 98 la sută, în comparație cu alte regiuni unde rezultatul a fost de doar 50-70 la sută. Proiectele din județul Covasna sunt viabile, acest lucru s-a văzut în timpul perioadei de sustenabilitate și monitorizare. Conform specialistului, România a câștigat mult prin aceste întreprinderi, pentru că 90 la sută din firmele funcționale din țară sunt, ca și firmele StartUp, întreprinderi mici și mijlocii. 

Deák András și Szőcs Szilárd, inițiatorii ”Fabricii de amintiri” s-au axat pe filmări și fotografiere de evenimente, însă din cauza pandemiei s-au apucat și de realizarea de filme documentare. Scopul lor este de a înregistra și promova valorile zonei Baraolt. Seria de filme ”100 de fețe din Baraolt” dovedește talentul și succesul lor. Din această serie face parte scurtmetrajul lor de 5 minute „Povestea lui tanti Juliska de 102 ani”, cu care au câștigat premiul întâi la Festivalul Filmelor Culturale de la Budapesta. 

Antrenorul clubului ”Bálint Tenisz” înființat în urmă cu șase ani, Bálint László a menționat la conferință că se consideră norocos din două puncte de vedere,  în primul rând pentru că a reușit să aibă a afacere de succes, iar în al doilea rând că poate să  facă ceea ce-i place. În cei doi ani, 240 de copii au vizitat terenul lui de tenis, și datorită faptului că, din proiect a cumpărat și lansatoare de mingi de tenis. 

Noutăți