Sunteți aici: » Știri » S-a semnat contractul de finanţare nerambursabilă pentru reabilitarea Muzeului Naţional Secuiesc

S-a semnat contractul de finanţare nerambursabilă pentru reabilitarea Muzeului Naţional Secuiesc

Marți, 30 mai 2017

Muzeul Naţional Secuiesc va fi cea mai modernă instituţie de acest gen din Ţinutul Secuiesc. Ansamblul de clădiri care a fost proiectat de Kós Károly, va fi reabilitat din fonduri europene, contractul de finanţare nerambursabilă fiind semnat marți, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna

Muzeul Naţional Secuiesc va fi cea mai modernă instituţie de acest gen din Ţinutul Secuiesc. Ansamblul de clădiri care a fost proiectat de Kós Károly, va fi reabilitat din fonduri europene, contractul de finanţare nerambursabilă fiind semnat marți, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna. Valoarea totală a proiectul finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014–2020 este de 21,8 milioane lei, din care contribuţia proprie a CJ Covasna, precum şi cheltuielile neeligibile însumează 4,9 milioane lei.

„Acesta nu este doar un simplu contract de finanţare. Acesta reprezintă mult mai mult, deoarece Muzeul Naţional Secuiesc este muzeul naţiunii secuieşti, de acesta ne leagă pe noi toţi sentimente puternice, dar şi pentru că proiectul are un lung istoric. Ideea în sine s-a născut acum zece ani, pe atunci preşedinte de consiliu judeţean a fost Demeter János, acum nouă ani am încheiat contractul de proiectare, am depus documentaţia proiectului şi am câştigat, însă nu mai erau fonduri disponibile prin acest program. Ulterior am realizat un nou proiect şi acum, în noul ciclu bugetar UE, am reuşit să semnăm contractul de finanţare nerambursabilă” – a declarat Tamás Sándor, CJ Covasna, prezentând istoricul evenimentelor. Acesta a menţionat că „în această ţară obţine un rezultat cel care are răbdare, iar noi suntem făcuţi dintr-un aluat bun şi insistăm asupra planurilor şi ambiţiilor noastre.”

În cadrul acestei investiţii va fi reabilitată clădirea principală a muzeului, cele două foste locuinţe ale custozilor, clădiri dintre care una găzduieşte birourile administrative, iar cealaltă funcţionează ca magazie.  Se vor efectua lucrări peisagistice în grădina muzeului, traseul pentru vizitarea muzeului va fi modificat parţial, iar sălile de expoziţie vor fi adaptate la nevoile persoanelor cu dizabilităţi, vor fi amplasate machete din bronz, etichete şi tăbliţe indicatoare cu texte în Braille, hărţi 3D, hărţi tactile şi vor fi achiziţionate ghiduri audio. Laboratoarele de cercetare şi atelierele de restaurare vor fi grupate într-un singur loc şi vor fi amenajate vestiare şi alte spaţii uzuale. Pe viitor se doreşte ca activităţile de pedagogie muzeală să ocupe o pondere semnificativă în totalul activităţilor, în clădirea administrativă din spatele clădirii principale se vor amenaja spaţii corespunzătoare pentru desfăşurarea unor activităţi interactive.

Simion Crețu, directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, vorbind despre sistemul fondurilor europene, a subliniat faptul că în ciclul bugetar 2007–2013, judeţul Covasna ocupă primul loc în ceea ce priveşte absorbția de fonduri UE pe cap de locuitor. Directorul a mai explicat că Regiunea Centru este extrem de bogată în ceea ce priveşte patrimoniul construit, motiv pentru care este importantă reabilitarea monumentelor culturale, dar tocmai datorită acestui fapt propunerile de proiecte sunt greu de clasificat. În perioada următoare din județul Covasna vor primi finanţare nerambursabilă proiectele vizând reabilitarea bisericii unitariene fortificate din Aita Mare, bisericii reformate din Dalnic şi bisericii romano-catolice din Lemnia. Cu oraşul Covasna, ADR Centru a semnat un contract de prefinanţare pentru un proiect având ca temă dezvoltarea turismului, a declarat directorul general ADR Centru.

CJ Covasna a fost printre primele dintre autorităţile administraţiei publice locale din Regiunea Centru care au semnat contractul de finanţare nerambursabilă, prin Programul Operaţional Regional 2014–2020.

Noutăți