Sunteți aici: » Știri » Reabilitarea şcolii din comuna Zagon

Reabilitarea şcolii din comuna Zagon

Luni, 21 iunie 2010

În luna iunie a fost semnat la Consiliul Judeţean Covasna contractul pe baza căruia Şcoala Generală „Mikes Kelemen” urmează a fi reabilitată complet.Valoarea proiectului este de cca. 850 de mii de euro.

În luna iunie a fost semnat la Consiliul Judeţean Covasna contractul pe baza căruia Şcoala Generală „Mikes Kelemen” urmează a fi reabilitată complet.Valoarea proiectului este de cca. 850 de mii de euro.

Tamás Sándor, preşedintele consiliului judeţean, în cadrul conferinţei de presă ţinute la Sfântu Gheorghe, în data de 20 iunie, a declarat următoarele: succesul acestui proiect prezintă importanţă, întrucât este singurul proiect de acest fel, câştigat în regiune. Reabilitarea şcolii va fi finanţată în mare parte din fondurile Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), alocate investiţiilor în domeniul învăţământului, urmând ca la bugetul de aproximativ 39 de milioane de lei noi să contribuie, de asemenea, portofoliul şi administraţia locală,  cu 396-, respectiv 61 de mii de lei noi. Tamás Sándor a precizat următoarele: perioada lucrărilor de reabilitare va fi de 20 de luni. Pe lângă renovarea clădirii, şcoala va fi dotată cu echipamente noi.


Zagonul este comuna cea mai mare a judeţului Covasna, unde conform datelor demografice, nu este lipsă de elevi, motiv pentru care aceasta corespunde perfect condiţiilor proiectului – a menţionat Simion Creţu, preşedintele ADR Centru. În cadrul conferinţei de presă de luni, Creţu a prezentat şi situaţia proiectelor din judeţ. Conform afirmaţiilor acestuia, până la sfârşitul săptămânii trecute, pentru fondurile de care dispune ADR Centru, au fost depuse proiecte în valoare de aproximativ 130 de milioane de euro. Valoarea proiectelor aflate în faza contractuală depăşeşte 13,5 milioane de euro, iar cele care sunt în faza precontractuală, sunt în valoare de cca. 9,4 milioane de euro.Ziua semnării contractului a fost considerată zi de sărbătoare de către Kis József, primarul comunei Zagon. Pregătirea proiectului a necesitat aproximativ doi ani şi jumătate, însă administraţia locală are speranţe mari de la acesta, întrucât, pe lângă cheltuielile privind repararea defectelor din structura clădirii, cele privind acoperişul, izolarea termică şi încălzirea centrală vor fi suportate, de asemenea, din fondurile câştigate prin proiect. Primarul a menţionat că în instituţia de învăţământ studiază elevi de etnie maghiară, română şi rromă. 
 

Noutăți