Sunteți aici: » Știri » Petiţia ONG-urilor din Covasna va fi discutată la Strasbourg, în luna septembrie

Petiţia ONG-urilor din Covasna va fi discutată la Strasbourg, în luna septembrie

Miercuri, 9 august 2017

Printr-o scrisoare oficială, Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a informat Consiliul Judeţean (CJ) Covasna că petiţia, semnată şi depusă de cele 150 de fundaţii, asociaţii şi organisme bisericeşti din Covasna, va fi discutată de către preşedinţia Congresului în luna septembrie

Printr-o scrisoare oficială, Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a informat Consiliul Judeţean (CJ) Covasna că petiţia, semnată şi depusă de cele 150 de fundaţii, asociaţii şi organisme bisericeşti din Covasna, va fi discutată de către preşedinţia Congresului în luna septembrie. Vicepreşedintele Congresului, Magyar Anna, raportor al Consiliului Europei pe tema Cartei europene a limbilor minoritare sau regionale, vicepreşedinte al Adunării Generale a judeţului Csongrád, a efectuat, mai înainte, o vizită de informare şi documentare în judeţul Covasna.

Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, a declarat următoarele: „Suntem conștienți că Consiliul Europei nu obişnuieşte să aplice sancţiuni împotriva statelor membre, cu toate acestea, noi vom profita de orice ocazie să ne ridicăm glasul la forumurile internaționale împotriva încălcărilor drepturilor lingvistice din Ţinutul Secuiesc. Ne aflăm adesea în divergenţă cu reprezentanţii Guvernului, la nivel central sau judeţean, în ceea ce priveşte problemele lingvistice, însă noi avem în vedere intereselor cetăţenilor atât în cazul formularului bilingv, cât şi în orice alt caz. Am subliniat în repetate rânduri că noi nu facem campanie împotriva folosirii limbii române, ci facem campanie în favoarea folosirii limbii maghiare. Pentru aceasta există o singură soluţie acceptabilă: pe lângă limba română, limba maghiară să fie limbă oficială în Ţinutul Secuiesc. Această soluţie este încurajată şi de Consiliul Europei. ”

„Este important că petiţia a ajuns pe agenda de lucru al preşedinţiei Congresului, deoarece aceasta constituie o nouă șansă de a vorbi despre faptul că prefectul, reprezentantul Guvernului la nivelul judeţului, nu permite aplicarea prevederilor Cartei europene a limbilor minoritare sau regionale, document semnat de România în 1995, fiind ratificat prin lege. Documentul stabilește ferm că autoritățile și instituțiile trebuie să asigure dreptul cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale de a folosi limba maternă, în particular şi în public, oral şi în scris. Este nevoie de legi precise, clare şi neinterpretabile care să favorizeze şi să nu împiedice utilizarea multilingvismului” – a subliniat vicepreşedintele CJ Covasna, Grüman Róbert, membru al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

Semnatarii petiţiei, organizaţiile neguvernamentale, protestează împotriva faptului că prefectul judeţului s-a opus folosirii formularelor bilingve emise pentru participarea la concursurile de proiecte organizate de Consiliul Județean Covasna. „Prefectul judeţului Covasna ignoră prevederile cuprinse în Carta europeană a limbilor minoritare sau regionale, adoptată acum 25 de ani, în anul 1992, de către Consiliul Europei, document ratificat şi de România, acum zece ani, prin Legea nr. 282/2007 (…) Prefectul ignoră dreptul minorităţilor naţionale de a-şi folosi limba maternă în relaţiile cu autorităţile administraţiei publice locale” – se arată în documentul depus.

Noutăți