Sunteți aici: » Știri » Perlele Ţinutului Secuiesc la Hatvan

Perlele Ţinutului Secuiesc la Hatvan

Miercuri, 1 octombrie 2014

„Scopul nostru este să promovăm Ţinutul Secuiesc şi, în cadrul acestuia, Trei Scaune, în rândurile tinerilor şi adulţilor din ţara-mamă” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, ademenindu-i pe locuitorii din Hatvan să vină în Transilvania.

„Scopul nostru este să promovăm Ţinutul Secuiesc şi, în cadrul acestuia, Trei Scaune, în rândurile tinerilor şi adulţilor din ţara-mamă” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, ademenindu-i pe locuitorii din Hatvan să vină în Transilvania.

Pentru Festivalul muzical fără frontiere, judeţul Covasna s-a pregătit cu numeroase surprize. La standul intitulat „Perlele Ţinutului Secuiesc”, delicatesele de sub brandul produse tradiţionale secuieşti au fost oferite împreună cu judeţul Harghita. În acest sfârşit de săptămână, s-au putut degusta tot feluri de produse, începând de la caşcaval cu hribi, turtă dulce de la Arcuş şi până la  cele mai bune ape minerale din judeţul Covasna.

În deschiderea evenimentului, Szabó Róbert, preşedintele Adunării Generale din judeţul Heves, a subliniat: administraţia publică locală şi-a asumat ca misiune promovarea valorilor Ţinutului Secuiesc. În cadrul programelor transfrontaliere ale Uniunii Europene, se pune accent, de asemenea, pe acele proiecte care vizează Ţinutul Secuiesc. Referitor la festival, oficialul a precizat: scopul a fost ca, în loc de multe evenimente mici, să se organizeze o serie de evenimente care să ofere o cunoaştere mai aprofundată a culturii Ţinutului Secuiesc.

Viceprimarul Horváth Richárd a inaugurat strada Székely, recent reabilitată, iar la acest eveniment,  muzica a fost asigurată de o formaţie din judeţul Covasna.

Deşi la concertul susţinut de István Ildikó şi prietenii săi, publicul a avut parte de o mică „gustare” de muzică şi dansuri populare, judeţul Covasna nu a fost prezent doar cu programe tradiţionale, cei interesaţi au avut ocazia să vizioneze filmul documentar intitulat „Vărarii”, semnat de Vargyasi Levente şi Kinda István, au putut asculta o prelegere despre Ţinutul Secuiesc şi au putut participa la concertul folk-jazz, intitulat Impro-víziók 2.2.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a afirmat în mod întemeiat că înfrăţirea dintre cele două judeţe, Covasna şi Heves, este o relaţie substanţială şi fructuoasă. Legat de evenimentul din Hatvan, preşedintele CJ Covasna a precizat: „Faptul că elevii au organizat, la Hatvan, un concurs pe tema Ţinutului Secuiesc este interesant în sine. Consider un lucru foarte important că tinerii sunt interesaţi de astfel de teme, echipa câştigătoare a obţinut, binemeritat, marele premiu al competiţiei, participarea la o tabără în judeţul Covasna. Împreună cu organele competente din Ungaria, căutăm posibilităţi ca în taberele de vară să vină câţi mai mulţi elevi şi să facă cunoştinţă cu copiii secui de aceeaşi vârstă. Astăzi, e un fapt de notorietate publică că maghiarii, secuii trăiesc şi în afara graniţelor Ungariei, iar aceasta poate aduce beneficii concrete doar dacă oamenii comunică între ei, gândesc împreună şi au o perspectivă de dezvoltare comună.”

Noutăți