Sunteți aici: » Știri » La Cernat s-a inaugurat noua bibliotecă

La Cernat s-a inaugurat noua bibliotecă

Duminică, 2 iunie 2013

„…viitorul îl pot imagina doar bazat pe trecut” – aceste cuvinte ale lui Sylvester Lajos sunt înscrise pe placa memorială montată pe peretele bibliotecii din Cernat. Duminică, 2 iunie, Biblioteca comunală a preluat numele lui Sylvester Lajos, publicist, scriitor, manager cultural.

„…viitorul îl pot imagina doar bazat pe trecut” – aceste cuvinte ale lui Sylvester Lajos sunt înscrise pe placa memorială montată pe peretele bibliotecii din Cernat. Duminică, 2 iunie, Biblioteca comunală a preluat numele lui Sylvester Lajos, publicist, scriitor, manager cultural.

Biblioteca este găzduită de conacul aflat în centrul comunei care, după reabilitare, a devenit o clădire impozantă. La festivitatea ce a avut loc la sfârşitul săptămânii, primul care a luat cuvântul a fost Bölöni Dávid, primarul comunei: „Data de 2 iunie va intra în istoria comunei noastre ca data unui eveniment important (…) numele lui devenind inseparabil legat de cultura regiunii” – a spus primarul, subliniind importanţa activităţii publicistului care a murit anul trecut. În legătură cu clădirea reabilitată a bibliotecii, Bölöni a spus: clădirea corespunde moştenirii spirituale a lui Sylvester Lajos, al cărui nume îl poartă biblioteca, acesta fiind un spaţiu care face posibilă încărcarea spirituală. Placa memorială montată pe peretele clădirii este opera sculptorului  Vargha Mihály şi a fost inaugurată de Sylvester Anna, fiica fostului jurnalist, şi Haszmann Pál, directorul Muzeului Etnografic din Cernat.

„Lista meritelor şi activităţii desfăşurate pentru construcţia comunitară a lui Sylvester Lajos este lungă. Viziunea sa optimistă asupra lumii, abilităţile sale excepţionale de a recunoaşte valorile au devenit părţi ale patrimoniului cultural pe care cei din judeţul Covasna nu-i vor uita” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, în discursul său. „Suntem mulţi cei care am învăţat pe furiş de la nenea Lajos că viaţa în întregimea ei este o chestiune de onoare. Îi aducem mulţumiri pentru vorbele sale directe, îi mulţumim pentru dăscălirile prietenoase, dar severe. Nu vom uita: Ţinutul Secuiesc nu este de vânzare, nu pactizăm cu diavolul, iar în realizarea obiectivelor noastre naţionale nu e loc de tocmeală. Ştim că şi noi va trebui să căutăm drumul accesibil în modul în care l-a căutat el: cu încăpăţânare, impunând standarde ridicate de calitate şi creând valori” – a mai adăugat Tamás Sándor.
Haszmann Pál, directorul Muzeului Etnografic din Cernat, dintre gândurile deseori exprimate ale lui Sylvester Lajos, a subliniat pe cel care se referă la importanţa previziunii, spunând că Sylvester nici în timpurile grele nu şi-a ţinut sub obroc aversiunea faţă de falsele ideologii şi idealurile impuse care erau departe de idealurile secuimii.

Cântecul preferat al lui Sylvester Lajos care începe cu versurile „Tatros partján nem szabad elaludni”, a fost interpretat de artista Babos-Szélyes Margit. Actorul Nemes Levente, deţinător al Premiului Jászai Mari, a citit una din scrierile lui Sylvester. După festivitate, Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Judeţene „Bod Péter”şi primarul Bölöni Dávid, au tăiat împreună panglica albastră-aurie la intrare, inaugurând oficial biblioteca. Preotul reformat Takács Lajos şi preotul romano-catolic Bíró Alfonz au binecuvântat şi au sfinţit clădirea.

 

Noutăți