Sunteți aici: » Press-room » Revista presei » Înfrăţiri şi schimburi culturale

Înfrăţiri şi schimburi culturale

Marți, 16 februarie 2010

Un protocol de colaborare între comunităţile maghiare din judeţele Hunedoara şi Covasna a fost semnat ieri, la Deva, după ce documentul a fost parafat, iniţial, săptămâna trecută, în municipiul Sfântu Gheorghe.Scopul protocolului este întărirea relaţiilor dintre comunităţile maghiare din cele două judeţe, prin sprijinirea desfăşurării unor acţiuni culturale şi nu numai. La semnarea înţelegerii au participat ieri, la Deva, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád şi europarlamentarul Iuliu Winkler, preşedintele UDMR Hunedoara.

Un protocol de colaborare între comunităţile maghiare din judeţele Hunedoara şi Covasna a fost semnat ieri, la Deva, după ce documentul a fost parafat, iniţial, săptămâna trecută, în municipiul Sfântu Gheorghe.  Scopul protocolului este întărirea relaţiilor dintre comunităţile maghiare din cele două judeţe, prin sprijinirea desfăşurării unor acţiuni culturale şi nu numai. La semnarea înţelegerii au participat ieri, la Deva, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád şi europarlamentarul Iuliu Winkler, preşedintele UDMR Hunedoara.

Mai puţini cu 25 la sută

Ideea încheierii acestui protocol a apărut în urmă cu circa o lună, când Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a adoptat o hotărâre în acest sens. Preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor a declarat ieri că maghiarii şi românii sunt legaţi între ei nu doar prin interculturalitate, ci şi prin istorie. „Ne-am gândit că trebuie să-i ajutăm pe maghiarii din judeţul Hunedoara, care sunt o minoritate, pentru a colabora, pe mai multe planuri, cu secuii din judeţul Covasna. În CJ Covasna, românii sunt reprezentaţi într-o proporţie de 25 la sută, însă acest lucru nu ne împiedică să le acordăm sprijin pentru infrastructură sau manifestări culturale”, a afirmat Tamas Sandor. Pe de altă parte, preşedintele CJ Covasna a mai declarat că maghiarii din judeţul Hunedoara sunt o comunitate care, în zece ani, s-a împuţinat cu aproximativ 25 la sută şi trebuie sprijiniţi pentru a colabora cu secuii din Transilvania. „Conform statisticilor, în 1992 în judeţul Hunedoara se aflau circa 33.800 de maghiari. În 2002, numărul acestora a ajuns la aproximativ 25.300, deci s-a micşorat cu aproape 25 la sută. Cred că suntem datori să ajutăm o comunitate care se împuţinează pe zi ce trece. Protocolul are rolul de a deschide calea unei colaborări pe plan cultural, pentru păstrarea identităţii”, a afirmat Tamas Sandor.

 

Expoziţii Şi scrisori

La rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat că maghiarii din cele două judeţe au foarte multe proiecte pe care trebuie să le pună în practică. „Am observat că maghiarii din Ţinutul Secuiesc şi-au dezvoltat relaţiile de colaborare cu cei din Ungaria, în ultimii 20 de ani. Credem că atât noi, cei din judeţul Covasna, cât şi maghiarii din judeţul Hunedoara, avem multe de învăţat unii de la alţii. În plus, împreună putem să punem în practică o serie de proiecte”, a afirmat Antal Arpad. Potrivit lui Iuliu Winkler, preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara a UDMR, protocolul semnat ieri, între cele două părţi, se referă cu precădere la manifestări culturale, cum ar fi sprijinirea deplasării unor ansambluri folclorice ale maghiarilor din judeţul Covasna în judeţul Hunedoara şi invers, prezentarea unor expoziţii etnografice în cele două judeţe şi participarea reciprocă la o serie de evenimente culturale. În plus, înţelegerea mai vizează şi înfrăţirea unor licee din judeţul Hunedoara cu unităţi similare din judeţul Covasna, dar şi iniţierea unui schimb de scrisori între elevii maghiari din cele două judeţe. „Un protocol similar a fost semnat şi la nivelul organizaţiilor de tineret din Hunedoara şi Covasna, pentru că vom colabora şi în ceea ce priveşte activităţile destinate tinerilor. În plus, deja am înfiinţat o comisie care va întocmi şi un program de activităţi ce urmează să se desfăşoare în viitor”, a declarat Winkler.

„Cred că suntem datori să ajutăm o comunitate care se împuţinează pe zi ce trece” Tamas Sandor, preşedinte CJ Covasna.
 

Noutăți