Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Herculian

Herculian

Miercuri, 19 mai 2010

Satul se află la poalele sudice ale munţilor Harghitei şi este renumit pentru apele minerale ce izvorăsc pe teritoriul său. Cea mai gustoasă este considerat cea numită Alszeg, pe lângă apa acestui izvor locuitorii mai consumă şi apa izvoarelor Szikra, Ágostonhídi şi Szénakerti.

Până la începutul secolului al XX-lea satul era centrul semnificativ al olăritului, însă astăzi lutul de foarte bună calitate este folosit doar de către rromii din localitate. Tot aşa a fost neglijată şi meseria cioplitului de piatră, cu toate că piatra din localitate era cunoscută în toată regiunea pentru foarte buna calitate. Amintirea cioplitorilor de piatră este astăzi păstrată de casele şi gardurile construite din piatră.
Biserica medievală reconstruită în secolul al XVIII-lea îşi are tavanul făcut din 56 de casete pictate. Şcoala generală cu clasele I-VIII poartă numele scriitorului de monografie Máthé János (1989--1986).
Pornind din Herculian putem ajunge pe cel mai înalt pisc al munţilor Harghitei de Sud numit Kakukkhegy (1558 m). Numele fabricii de fier din Bodvaj este cunoscut datorită faptului că aici s-au făcut primele două tunuri ale secuimii de către Gabor Aron. Din fabrica de odinioară a rămas doar un singur furnal.


 

Noutăți