Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Hătuica

Hătuica

Joi, 20 mai 2010

Satul se află la sud de Târgu Secuiesc, pe malul drept al Râului Negru. Din punct de vedere administrativ aparţine de Cătălina. Aşezământul este considerat patria cultivării cartofului datorită caracteristicilor prielnice ale solului.
Foarte puţină lume ştie despre existenţa mofetei şi a băii medicinale, care pot fi considerate pe drept rivalele celor din Covasna, acestea din urmă fiind cunoscute chiar şi în străinătate. Apa minerală aflată în apropierea satului poate fi folosită în tratamentul simptomatic al bolilor aparatului cardiovascular şi ale sistemului circulator. Din păcate , această bază de tratament cu foarte mult potenţial curativ nu funcţionează de ani de zile.

Biserica construită în secolul al XV-lea în stil gotic a fost reconstruită în stil baroc.
Pelerinajul se ţine în ziua Sfinţilor Mucenici. Clopotnicul datând din 1668, considerat a fi cel mai vechi în istoria regiunii Trei Scaune, se află în faţa bisericii.
Prin tatăl său, care s-a născut în Hătuica, pictorul Mattis Teutsch János (1884—1960), reprezentant de rang european al picturii avantgardiste din secolul trecut,  poate fi considerat unul dintre personalităţile de seamă ale satului. O altă personalitate de seamă din istoria regiunii Trei Scaune, Pótsa József (1836—1903), renumitul şpan al regiunii Trei Scaune, poartă prenumele de Hatolykai.


 

Noutăți