Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Ghidfalău

Ghidfalău

Marți, 12 ianuarie 2010

Suntem în singurul sat din Trei Scaune cu o plantaţie de castani comestibili. În afara bisericii fortăreţe în stil roman, locurile care păstrează amintirea lui Czetz János care a făcut carieră militară în Argentina stârnesc interesul tuturor.

 

Ştiaţi că la Ghidfalău s-a născut Czetz János, cel care a înfiinţat Academia Militară din Argentina? Atracţia turistică a localităţii o reprezintă biserica fortificată reformată. Nava din perioada romană s-a păstrat, evocând vechi amintiri din perioada gotică şi renascentistă. Pe turnul de la intrare prevăzut cu crenele se află turnul clopotniţei ce se poate vedea de departe. În cimitirul bisericii obeliscurile, plăcile memoriale evocă evenimente ale istoriei maghiare.

Placa memorială din marmură gri a generalului Czetz János (1822-1904), placheta metalică cu chipul acestuia, pot fi admirate pe clădirea Consiliului Local. Nici în timpul celei mai întunecate dictaturi nu s-a atins nimeni de ele. Cu ocazia celei de a 175 aniversări a naşterii sale a fost dezvelit basorelieful realizat de artistul Petrovits István.
Amintirea lui Czetz János este păstrată nu numai de satul său natal ci şi de Academia Militară Argentiniană, a cărei fondator a fost. Timp de 55 ani a fost comandantul director a acestei academii. La intrarea în biserica-cetate poate fi vizitată statuia memorială Czetz  (cheia la parodia reformată din vecin).

Primar: Jancsó Ernő
Tel: +40-267-353703, Fax: +40-267-353787
Localităţi componente: Zoltan, Fotoş, Angheluş
Cod poştal: 527095
Populaţie: 2655 (2020)
Suprafaţă: 42 km2

Noutăți