Sunteți aici: » Știri » Fonduri alocate pentru lucrări de înlăturare a efectelor inundațiilor

Fonduri alocate pentru lucrări de înlăturare a efectelor inundațiilor

Vineri, 17 iulie 2020

Județul Covasna a primit 10.376.000 de lei din Fondul de Intervenție al Guvernului pentru înlăturarea efectelor unor calamități naturale produse de fenomenele hidrometeorologice. Consiliul Județean Covasna și Instituția Prefectului – Județul Covasna au solicitat împreună alocarea fondurilor pentru lucrările urgente, necesare după ploile abundente din luna iunie.

Județul Covasna a primit 10.376.000 de lei din Fondul de Intervenție al Guvernului pentru înlăturarea efectelor unor calamități naturale produse de fenomenele hidrometeorologice. Consiliul Județean Covasna și Instituția Prefectului – Județul Covasna au solicitat împreună alocarea fondurilor pentru lucrările urgente, necesare după ploile abundente din luna iunie.

În baza unei note de fundamentare și unui raport sinteză privind efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în perioada 12-25 iulie 2020, Consiliul Județean și Instituția Prefectului am solicitat fonduri de la Guvern pentru a putea efectua lucrările de reparații. Există locuri în care este nevoie de refacerea apărărilor de mal, dar în mai multe localități e nevoie de refacerea străzilor și a podețelor, trebuie refăcute poduri în Doboșeni și Sita Buzăului. Județul Covasna a primit în total 10.376.000 de lei pentru aceste lucrări” – ne-a informat Tamás Sándor, Președintele Consiliului Județean. 

Suma cea mai mare de 7,8 milioane lei a fost primită de Sita Buzăului, unde va trebui refăcut podul peste râul Buzău și 18 podețe. 654 de mii lei au fost alocați comunei Belin, unde urmează să fie efectuate lucrări de refacere apărări de mal la Pârâul Belin pe o lungime de 0,65 km, respectiv trebuie refăcute 2 podețe. 569 de mii lei au fost acordați comunei Valea Mare, iar suma poate fi folosită pentru lucrări de refacere apărări de mal, reconstrucție de podețe și repararea străzilor deteriorate pe un tronson de 4 km. În localitatea Saciova, care aparține de comuna Reci, drumul a fost distrus de inundații pe o lungime de aproape 1 km, la pârâul Saciova vor trebui să fie reparate două podețe și refăcut un drum forestier pe o lungime de 1,5 km, iar pentru aceste lucrări au fost aprobate 542 de mii lei. Comuna Hăghig a primit 345 de mii lei pentru lucrări de refacere apărări de mal la pârâurile Hăghig și Iarăși. În comuna Brăduț, satul Doboșeni, inundațiile au avariat două poduri și un drum forestier, dar va fi necesară și refacerea apărării de mal, pentru aceste investiții Guvernul a alocat în total 300 de mii lei. Comuna Boroșneu Mare a primit 121 de mii lei pentru repararea străzilor pe un tronson de 1 km.

În județul Covasna, în perioada 12 și 25 iunie, fenomenele hidrometeorologice periculoase – averse de ploaie, cu o mare variabilitate areală și temporală, care au condus la producerea de scurgeri de pe versanți și generarea de viituri rapide – au provocat pagube în numeroase localități, nu numai pe proprietatea publică, ci și pe terenurile agricole, precum și în gospodării. 

 

Noutăți