Sunteți aici: » Știri » Expoziţia Centrului de Arte Plastice din Transilvania deschisă la Cluj

Expoziţia Centrului de Arte Plastice din Transilvania deschisă la Cluj

Vineri, 22 februarie 2013

Centrul de Arte Plastice din Transilvania şi-a deschis, vineri, în sala de expoziţie a Asociaţiei Culturale „Minerva” din Cluj, a doua expoziţie retrospectivă.

Centrul de Arte Plastice din Transilvania şi-a deschis, vineri, în sala de expoziţie a Asociaţiei Culturale „Minerva” din Cluj, a doua expoziţie retrospectivă. Cu ocazia vernisajului, sculptorul Vargha Mihály, directorul Muzeului Naţional Secuiesc a spus: „După expoziţia de debut din Sfântu Gheorghe, de la sfârşitul lunii noiembrie 2012, colecţia centrului s-a îmbogăţit cu mai multe piese valoroase. S-au donat centrului opere de artă din moştenirea artiştilor transilvăneni remarcabili. În 2013 dorim să expunem colecţia şi în oraşele: Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc şi Bucureşti, iar în 2014 planificăm o expoziţie la Budapesta.”

Consiliul Judeţean Covasna a hotărât înfiinţarea Centrului de Arte Plastice din Transilvania la 25 octombrie 2012.  Centrul şi-a început activitatea ca filială a Muzeului Naţional Secuiesc, având ca obiectiv colectarea, păstrarea şi prezentarea lucrărilor moderne de după 1945 şi a celor contemporane. „Este nevoie de o colecţie publică transilvăneană în care istoria nu se întrerupe la Barabás Miklós şi Gyárfás Jenő” – a declarat Vargha Mihály, prezentând argumentele care susţin necesitatea centrului de arte plastice înfiinţat anul trecut. Patrimoniul artistic actual al C.A.P.T. este constituit din fondul Galeriei de Artă „Gyárfás Jenő”, precum şi din operele de artă donate centrului.

La expoziţia recentă din Cluj, au fost prezentate lucrări realizate de importanţi artişti plastici din Transilvania precum: Baász Imre, Bocz Borbála, Gazdáné Olosz Ella, Gergely István, Jakobovits Miklós, Jecza Péter, Kós András, Mattis-Teutsch János, Miklóssy Gábor, Mohi Sándor, Nagy Imre, Plugor Sándor, Szolnay Sándor és Ziffer Sándor.

Noutăți