Sunteți aici: » Știri » Este nevoie de schimbarea modului de finanţare în sistemul sanitar!

Este nevoie de schimbarea modului de finanţare în sistemul sanitar!

Vineri, 5 martie 2010

"Unul dintre primii paşi pe care trebuie să îi facem în acest sens chiar înainte de realizarea procesului de descentralizare a spitalelor este egalizarea tarifului pe caz ponderat"– a reiterat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila în cadrul unei vizite efectuate în judeţul Covasna.

"Unul dintre primii paşi pe care trebuie să îi facem în acest sens chiar înainte de realizarea procesului de descentralizare a spitalelor este egalizarea tarifului pe caz ponderat” – a reiterat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila în cadrul unei vizite efectuate în judeţul Covasna.

„În prezent există diferenţe semnificative între TCP-ul spitalelor, ceea ce înseamnă că aceeaşi intervenţie este decontată cu sume diferite la spitale diferite. Înainte să transferăm managementul spitalelor către consiliile locale, respectiv judeţene, vom proceda la egalizarea tarifului. În opinia mea, dacă cineva suferă un accident la jumătatea drumului dintre două oraşe cu spitale de aceleaşi competenţe, ar trebui să fie indiferent la care unitate medicală se internează, ceea ce nu se întâmplă în prezent” – a declarat ministrul CSEKE Attila.

Ministrul Sănătăţii a ajuns astăzi în Covasna, cel de-al zecelea judeţ din cadrul vizitelor din teritoriu. CSEKE Attila  a vizitat Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe , Spitalul Orăşenesc şi Spitalul de Cardiologie din Covasna, respectiv Serviciul Judeţean de Ambulanţă Covasna.  Vizita oficialului în judeţul Covasna se va încheia  sâmbătă printr- o vizită la  Spitalul Municipal Târgu Secuiesc.

La întâlnirea cu reprezentanţii angajaţilor din sistemul sanitar ministrul a subliniat că, pentru sistem,  este esenţială încercarea de stopare a scurgerilor de fonduri. În acest proces se încadrează şi repartizarea către spitalul judeţean a unei ambulanţe pentru transportul pacienţilor. Ministrul a spus totodată că este conştient de complexitatea procesului descentralizării dar se bazează pe sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, care, în majoritate,  s-au declarat în favoarea descentralizării.

„Ştiu că reforma, această „intervenţie chirurgicală” numită descentralizare este şi va fi în continuare dureroasă. Dar medicii ştiu că intervenţiile în cazuri grave sunt dureroase. Mă bazez pe parteneriatul cu medicii dar şi pe sprijinul declarat al autorităţilor locale” – a spus ministrul CSEKE Attila.

Noutăți