Sunteți aici: » Știri » Echipamente de irigare pentru fermierii din Ozun

Echipamente de irigare pentru fermierii din Ozun

Vineri, 31 octombrie 2014

Recolta va fi mai bogată şi în anotimpurile secetoase, iar cantitatea de lapte produsă va rămâne constantă datorită echipamentelor de irigare achiziţionate de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, pentru Asociaţia Crescătorilor de Bovine Ozun.

 

Recolta va fi mai bogată şi în anotimpurile secetoase, iar cantitatea de lapte produsă va rămâne constantă datorită echipamentelor de irigare achiziţionate de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, pentru Asociaţia Crescătorilor de Bovine Ozun.

Echipamentele au fost predate oficial vineri, 24 octombrie, fermierilor din Ozun care, anul acesta, în iunie, au aderat la Asociaţia Agrosic. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Agrosic, sosirea într-o scurtă perioadă de timp a echipamentelor pe care fermierii locali nu-i vor putea folosi anul acesta, dar anul viitor cu siguranţă, se datorează unei colaborări strânse, precum şi unei munci în echipă.

„Asociaţia Agrosic a fost înfiinţată cu scopul de a sprijini organizaţiile comunitare ale fermierilor locali, aceasta sprijinind comunele care sunt membre Agrosic şi contribuie cu o cotă parte minimă la buna funcţionare a acesteia. Consiliul Judeţean Covasna sprijină activitatea asociaţiei cu o sumă importantă, de peste o sută de mii de euro, ca să putem achiziţiona maşinile şi utilajele cerute de localităţile membre” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Deci, o parte din valoarea maşinilor şi utilajelor este finanţată de către comunitatea fermierilor locali şi de la consiliul local şi judeţean. Datorită acestei proceduri, au fost achiziţionate deja, pentru diferite localităţi, o maşină de balotat, o combină de tocat siloz, un sistem mobil de prelucrare și ambalare a fructelor, dar a existat un caz când a fost necesară efectuarea măsurătorilor GPS.

Primarul Ráduly István a atras atenţia asupra importanţei asociaţiilor profesionale care contribuie la dezvoltarea microregiunilor şi la dezvoltarea grupărilor comunităţii locale. Könczei Csaba, directorul Direcţiei Agricole Covasna a vorbit despre faptul că scopul lor nu este doar sprijinirea unei comunităţi, ci şi consolidarea spiritului comunitar, prin folosirea comună a acestor utilaje. Prezent la eveniment, Ötvös Mózes, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna, şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că, în judeţ, se desfăşoară o activitate utilă în domeniul agricol, având rezultate vizibile.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Ozun, Ördög László, a fost cel care a iniţiat aderarea organizaţiei la Asociaţia Agrosic. În răspunsul la solicitarea noastră, el a precizat: în proprietatea asociaţiei se află 212 hectare de păşune, din care 70 de hectare sunt folosite pentru păşunatul animalelor. Acest teren va fi irigat din apele Râului Negru, cu echipamentul de irigare primit. Idea achiziţionării echipamentului de irigare s-a născut din motivul eliminării problemelor existente: până acum, păşunea s-a uscat după o lună sau două de folosire, animalele au slăbit şi producţia de lapte a scăzut. Anul viitor, cantitatea de lapte produsă va creşte, datorită echipamentului de irigare.

 

Noutăți