Sunteți aici: » Știri » Din ceea ce nu facem gem, nici pălincă nu fierbem

Din ceea ce nu facem gem, nici pălincă nu fierbem

Miercuri, 16 octombrie 2019

Competiția Pălincilor care va avea loc pe data de 15 noiembrie 2019 este organizată pentru prima oară în Sfântu Gheorghe de către Consiliul Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna. Cei interesați vor putea depune probele la Biroul de Informare Turistică din Sfântu Gheorghe, până la data de 8 noiembrie.

Competiția Pălincilor care va avea loc pe data de 15 noiembrie 2019 este organizată pentru prima oară în Sfântu Gheorghe de către Consiliul Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna. Cei interesați vor putea depune probele la Biroul de Informare Turistică din Sfântu Gheorghe, până la data de 8 noiembrie.

În cadrul conferinței de presă susținută pe această temă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a subliniat: „De mai multe sute de ani ne place și fierbem pălincă în Transilvania, sunt mărci de renume, printre altele, pălincile de la Satu Mare, Sălaj, Zetea, Dealu sau Alungeni. De-a lungul istoriei, s-au născut numeroase opere literare, proverbe și expresii legate de această «doctorie pentru inimă»: limbajul popular apreciază că nici un litru din această băutură spirtoasă nu folosește mai mult, decât un pahar, dar în zona Târgu Secuiesc și cerșetorul primește două pahare de pălincă. În Ținutul Secuiesc, distilarea pălincii a progresat foarte mult, sunt unii care au pornit afacerea ca un hobby, dar, în același timp, au dus această meserie, producerea distilatelor din fructe, la nivel de artă.”

Președintele Consiliului Județean a precizat că, prin organizarea acestei competiții, se atrage atenția asupra producerii pălincii de calitate și asupra formării unei culturi a consumului civilizat de palincă. Încurajează lucrătorii din domeniu să se înscrie în competiție, să îmbunătățească calitatea și condițiile ambientale. „Apa vieții” este un atrăgător de turiști, scopul este acela ca pălinca secuiască să devină un punct de atracție gastro-turistică.

Pălincile ajung pe rafturile magazinelor într-o mare varietate, distilatul de țelină, acest produs, unic la nivel de Transilvania, al firmei Potio Nobilis din Sfântu Gheorghe, este un preparat genial.

Dezső Tibor, degustător de palincă autorizat, a accentuat faptul că nu se caută produsele tradiționale, ci produsele de bună calitate. Acest concurs se adresează persoanelor fizice și va cartografia producătorii de pălincă din regiune. La sfârșitul concursului, fiecare concurent va primi ca ajutor o fișă de evaluare în care se menționează punctele forte și eventualele deficiențe ale produsului înscris în concurs. Modul de punctare se realizează pe baza sistemului de evaluare de 20 de puncte, acceptat la nivel internațional. În cazul în care dintr-o zonă se va depune cel puțin 20 de probe, pe lângă titlul „Cea mai bună pălincă a Ținutului Secuiesc”, se va acorda și titlul „Câștigătorul scaunului”. „Din ceea ce nu facem gem, nici pălincă nu fierbem” – a spus degustătorul, formulându-și propunerea. În viitorul apropiat se dorește includerea Ținutului Secuiesc în circuitul concursurilor de pălincă și rachiuri.

Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, a prezentat detaliile tehnice ale concursului.  Persoanele fizice cu sau fără distilerie proprie din regiune se pot înscrie în concurs cu pălinci, pălinci maturate pe pat de fructe și pălinci maturate în butoi.  O condiție este aceea ca produsele să nu conțină niciun fel de îndulcitor. Fiecare candidat va aduce 0,5 l de băutură, proba trebuie prevăzută cu etichetă și va fi păstrată exclusiv în sticlă. Eticheta va conține următoarele: denumirea produsului (soiul de fructe), în cazul pălincii maturate: dacă pălinca a fost maturată în butoi sau pe pat de fructe; numele și numărul de telefon al concurentului; denumirea distileriei în cazul distileriilor comerciale, precum și localitatea. Taxa de înscriere este de 10 lei/probă.

Probele se vor depune la Biroul de informare turistică din Sfântu Gheorghe (520003 Sfântu Gheorghe, Piața Libertății, nr. 1 (program: luni-vineri: 9.00–17.00, sâmbătă: 10.00–14.00), tel: 0371381054, e-mail: visitcovasna@gmail.com).

Vă atragem atenția ca, în cazul în care o persoană dorește să trimită prin poștă produsul înscris la concurs, să-l ambaleze în polistiren! Producătorii produsului premiat vor primi, pe lângă medalii și diplome, ca premiu cărți,  o sticlă de pălincă de prune care a câștigat titlul de Champion, precum și ustensile folosite la distilare. Concursul se va încheia cu o Gală de premiere.

Noutăți