Sunteți aici: » Știri » Dezvoltarea rurală, una dintre cheile succesului în Ținutul Secuiesc

Dezvoltarea rurală, una dintre cheile succesului în Ținutul Secuiesc

Marți, 5 iulie 2011

„Dezvoltarea rurală are o importanță deosebită, atât în județul Harghita, cât și în județul Covasna, deoarece marea majoritate a populației trăiește încă în mediul rural” – s-a afirmat marți, la etapa a doua din acest an a seriei de conferințe intitulată „Ținutul Secuiesc de succes”, ce a avut loc în Sf. Gheorghe, la sediul Consiliului Județean Covasna.

„Dezvoltarea rurală are o importanță deosebită, atât în județul Harghita, cât și în județul Covasna, deoarece marea majoritate a populației trăiește încă în mediul rural” – s-a afirmat marți, la etapa a doua din acest an a seriei de conferințe intitulată „Ținutul Secuiesc de succes”, ce a avut loc în Sf. Gheorghe, la sediul Consiliului Județean Covasna. Cu această ocazie, participanții au analizat liniile directoare de dezvoltare comună ale celor două județe, în special din punctul de vedere al dezvoltării rurale. Cele două administrații județene au fost reprezentate de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, respectiv Demeter János, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna. La reuniune a participat și Tánczos Barna, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, director general al Direcției Generale de Cooperare Teritorială Europeană din cadrul ministerului. De asemenea, au participat și reprezentanții instituțiilor județene, precum și primarii mai multor comune. Preşedintele Borboly Csaba s-a adresat celor prezenţi, arătând că seria de conferinţe lansată acum trei ani are deja rezultate vizibile: relaţiile de cooperare dintre cele două judeţe secuieşti sunt corespunzătoare, problemele comune au trecut de nivelul discuţiilor şi au fost lansate şi programele comune. În acelaşi timp, pe parcursul discuţiilor s-au evaluat problemele în tematica vizată – cercetare, starea monumentelor, produsele secuieşti, turismul etc. –, şi au fost identificate oportunităţile pentru soluţionarea acestora.

„În ultimii trei ani, Ţinutul Secuiesc a început să-şi unească forţele, cu alte cuvinte, consiliile locale au început să se ajute reciproc, să se gândească şi să acţioneze împreună. În domeniul dezvoltării rurale această cooperare este indispensabilă, de vreme ce acesta este unul dintre domeniile problematice, având în vedere că, în multe cazuri nu banii, ci împreunarea forţelor reprezintă problema” – a mai spus preşedintele Consiliului Județean Harghita.

Tánczos Barna, fiind primul referent, a prezentat componentele referitoare la perioada 2007–2013 ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, astfel făcând cunoscute axele prioritare pentru finanţare. De asemenea, el a vorbit şi despre următoarea etapă a PNDR, perioada dintre anii 2013–2020. În acelaşi timp, secretarul de stat a atras atenţia asupra faptului că şi în domeniul dezvoltării rurale trebuie identificate acele linii directoare de-a lungul cărora se poate imagina dezvoltarea comună şi care vor aduce succesul Ținutului Secuiesc.

Bara Gyula, şef departament, a prezentat oportunităţile Cooperării Teritoriale Europene din prunctul de vedere al dezvoltării Ținutului Secuiesc.

Proiectele realizate din judeţul Covasna în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală au fost prezentate de Könczei Csaba, directorul Direcţiei pentru Agricultură Covasna.

În cadrul dezbaterii, Szávics Petra, consilier în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, a prezentat Strategia U.E. pentru Regiunea Dunării, adoptată de Consiliul European în data de 24 iunie 2011.
 

Noutăți