Sunteți aici: » Press-room » Revista presei » Covasna: Sprijin financiar pentru construcţia de porţi secuieşti tradiţionale

Covasna: Sprijin financiar pentru construcţia de porţi secuieşti tradiţionale

Vineri, 5 februarie 2010

Autorităţile locale din judeţele Covasna şi Harghita vor sprijini financiar, în acest an, reabilitarea vechilor porţi secuieşti şi construirea de noi porţi tradiţionale, cu scopul de a conserva specificul zonei. 30.000 de lei pentru acest proiect, sumă care va fi pusă la dispoziţia persoanelor care vor să-şi construiască porţi secuieşti la intrarea în gospodării sau să le repare pe cele vechi. ''Din această sumă se va putea cofinanţa construirea a 15-20 de porţi în acest an'', a apreciat Antal Arpad.

Autorităţile locale din judeţele Covasna şi Harghita vor sprijini financiar, în acest an, reabilitarea vechilor porţi secuieşti şi construirea de noi porţi tradiţionale, cu scopul de a conserva specificul zonei. 30.000 de lei pentru acest proiect, sumă care va fi pusă la dispoziţia persoanelor care vor să-şi construiască porţi secuieşti la intrarea în gospodării sau să le repare pe cele vechi. ''Din această sumă se va putea cofinanţa construirea a 15-20 de porţi în acest an'', a apreciat Antal Arpad. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor a precizat că acest proiect are, în fapt, trei componente - conservarea porţilor vechi cu ajutorul specialiştilor din cadrul muzeelor, construirea de porţi noi după modelele tradiţionale şi refacerea porţilor aflate la intrarea în localităţi. ''În judeţul Covasna există circa 13 comune în care, în ultimii 5-6 ani, au fost amplasate porţi secuieşti la intrarea în localitate. Este frumos, este primitor, pentru că poarta secuiească reprezintă simbolul ospitalităţii'', a declarat Tamas Sandor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba a declarat, joi, la Sfântu Gheorghe, că aceste porţi tradiţionale nu au doar rolul de a conserva specificul local ci şi de a atrage turiştii. Anul trecut, Consiliul Judeţean Harghita a sprijinit reabilitarea a 20 de porţi secuieşti. ''Am renovat porţi vechi de peste o sută de ani, în loc să fie dărâmate şi să se pună ceva automatizat în locul lor. E bine pentru comunitate, o să atragă turiştii. Acesta e cel mai mare beneficiu, faptul că oamenii au început să înţeleagă că au valori proprii'', a declarat Borboly Csaba. Meşterii populari din judeţele Covasna şi Harghita, asemenea celor din Maramureş, sunt extrem de mândri de porţile lor.

De altfel, în judeţul Covasna, la Turia, se află cea mai mare poartă secuiască din lume, care măsoară 10 metri înălţime şi 15 metri lăţime. Poarta a fost realizată de un tânăr meşter din localitate dintr-un singur trunchi de stejar şi a fost inaugurată în urmă cu aproape cinci ani.

AGERPRES/ (Oana Mălina Negrea)

Noutăți