Sunteți aici: » Știri » Comunitatea maghiară din Hunedoara s-a întărit!

Comunitatea maghiară din Hunedoara s-a întărit!

Duminică, 5 decembrie 2010

77 de evenimente, peste 5.000 de participanţi, 40 de instituţii şi organizaţii colaboratoare, acestea sunt cifrele bilanţului primului an de colaborare dintre comunitățile maghiare din județele Hunedoara și Covasna.

77 de evenimente, peste 5.000 de participanţi, 40 de instituţii şi organizaţii colaboratoare, acestea sunt cifrele bilanţului primului an de colaborare dintre comunitățile maghiare din județele Hunedoara și Covasna.

Sâmbătă, la Casa Maghiară din municipiul Hunedoara a fost marcată împlinirea primului an de parteneriat dintre cele două comunități prin organizarea unei conferințe, prilej pentru evaluarea și discutarea unor proiecte pentru 2011, dar și pentru acordarea de diplome celor care s-au  implicat efectiv în activitățile care au avut loc în în anul 2010.

Gazda evenimentului a fost președintele UDMR Hunedoara, parlamentarul european Iuliu Winkler, la conferință fiind prezenți președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, respectiv invitaţi din Ungaria, Talabér Márta, primarul din Várpalota, şi Szandhofer János, viceprimarul din Dabas.

Cea mai importantă concluzie care s-a desprins a fost aceea că parteneriatul a avut succes, urmând să se dezvolte. ”Dorim ca de la anul, acesta să cuprindă și alte comunităţi maghiare din diaspora internă, cum este cea din judeţul Sibiu, iar pe de altă parte am discutat cu preşedinţii judeţelor înfrăţite din Ungaria şi ne-am înţeles că şi ei se vor alătura programului nostru”, a declarat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

El a adăugat că, în ultimii 20 de ani, numărul maghiarilor din judeţul Hunedoara a scăzut, parţial și din cauza asimilării. ”Unul dintre scopurile acestui parteneriat este acela de a ajuta la păstrarea identităţii maghiare”, a adăugat Tamás Sándor.

”Fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar, sub semnul acestei idei am lansat programul nostru de parteneriat. În acelaşi timp, un astfel de program este mai puternic dacă funcţionează nu doar prin politicieni, ci prin societatea civilă, prin fiecare dintre membrii comunităților noastre. În ultimele 12 luni, peste 1.000 de elevi din cele două județe au început să corespondeze. Pensionarii au avut programe comune, bisericile noastre au luat legătura, am avut multe evenimente culturale. Toată această implicare asigură succesul programului de colaborare”, a afirmat, la rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András. El a arătat că, dacă timp de 20 de ani, maghiarii din Ţinutul Secuiesc au traversat județul Hunedoara doar călătorind spre Ungaria, acum, pentru aceștia Hunedoara a devenit ”o stație importantă”.

”Peste 5.000 de persoane au participat la evenimentele organizate în cadrul parteneriatului dintre cele două comunități. Poate că această cifră nu este mare pentru Ţinutul Secuiesc, dar pentru o comunitate de 25.000 de persoane, cât este comunitatea maghiară din Hunedoara, această cifră este relevantă. Important este, însă, şi efectul benefic al acestui program în ceea ce priveşte întărirea identităţii maghiare în Hunedoara. Comunitatea maghiară din Hunedoara are un viitor”, a spus Iuliu Winkler.
Președintele UDMR Hunedoara a mai vorbit despre tipurile de comunități maghiare care trăiesc în România, amintind că există trei feluri de comunităţi, cea din Ţinutul Secuiesc, cea din Partium, și cele din diaspora internă care trăiesc în centrul şi sudul Transilvaniei. ”Dacă vorbim în cifre aceste trei tipuri de comunităţi sunt aproximativ egale între ele în privința numărului de maghiari. (...) Însă, problema noastră nu este, acum, una matematică. Noi trebuie să înţelegem că numai părţile împreună constituie întregul, respectiv comunitatea noastră. Este adevărat că inima comunităţii maghiare din Transilvania este în Ţinutul Secuiesc, dar trebuie să fim conştienţi că Ţinutul Secuiesc nu poate să-şi menţină poziţia fără diaspora internă”, a subliniat președintele UDMR Hunedoara. Iuliu Winkler a adăugat că această idee a stat la baza conceperii parteneriatului între maghiarii din Covasna și Hunedoara.

În cadrul conferinței, președintele Organizației Municipale Hunedoara a UDMR, Babos Aranka, a trecut în revistă evenimentele organizate, iar Demeter László, consilier judeţean din Covasna, a vorbit despre înfiinţarea Asociaţiei ”Kun Kocsárd”, care va avea ca scop atragerea fondurilor pentru finanțarea acțiunilor din cadrul acestui parteneriat. În viitor, în activitatea acestui program de înfrățire vor fi atrași și invitaţi din Ungaria.

De menționat mai este faptul că, în cadrul parteneriatului, în aceste zile, a început reconstrucția gardului bisericii reformate din Sântămărie Orlea. Lăcașul de cult din Țara Hațegului este o biserică monument din secolul al XIII-lea. Materialul pentru refacerea gardului este asigurat de Municipiul Sfântu Gheorghe, iar lucrările de construcție sunt făcute de hunedoreni. În cadrul parteneriatului urmează să fie renovate și clădirile bisericii şi a casei parohiale.

În 2-3 decembrie 2009, a avut loc o primă deplasare în județul Hunedoara a unei delegații din Covasna, iar în 15 februarie 2010, președintele UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, și președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, au parafat un protocol de colaborare, prin care s-a oficializat parteneriatul.

La semnarea Protocolului de colaborare, Iuliu Winkler declara că parteneriatul încheiat reprezintă răspunsul la nevoia micii comunității maghiare din Hunedoara de se afla într-o relație cât mai strânsă cu maghiarii din Ținutul Secuiesc, subliniind că această colaborare este susținută pe deplin de membrii comunității maghiare din întreg județul. Tot atunci, Tamás Sándor, afirma că Protocolul de colaborare reprezintă concretizarea dorinței de a realiza o legătură frățească între maghiarii din Hunedoara și Covasna, arătând că hotărârea CJ Covasna, care a constituit temeiul legal pentru parafarea protocolului de colaborare cu reprezentanții comunității maghiare din Hunedoara, a fost votată în unanimitate, bucurându-se de sprijinul consilierilor județeni din partea partidelor românești.
 

Noutăți