Sunteți aici: » Știri » Comemorarea unui meşter universal secui

Comemorarea unui meşter universal secui

Luni, 21 martie 2011

Végh Antal a fost ignorat mult timp de pe lista fiilor renumiţi ai comunei Cernat, deşi, în 1848 a lucrat împreună cu Gábor Áron la turnarea vestitelor tunuri şi el a fost considerat, pe bună dreptate, un fel de inovator secui.

Végh Antal a fost ignorat mult timp de pe lista fiilor renumiţi ai comunei Cernat, deşi, în 1848 a lucrat împreună cu Gábor Áron la turnarea vestitelor tunuri şi el a fost considerat, pe bună dreptate, un fel de inovator secui.

Manifestările de comemorare a 200 de ani de la naşterea lui Végh Antal au început la mormântul lui din cimitirul comunei Cernat. Bölöni Dávid, primarul comunei, în discursul său l-a numit pe Végh, care a fost renumit pentru mâinile lui pricepute, meşterul universal secui, iar şcoala care îi poartă azi numele îi cinsteşte memoria. La mormânt, Dénes Ödön, strănepotul lui Végh a recitat o poezie.

Festivităţile au continuat la statuia din curtea Muzeului „Haszmann Pál” unde Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi-a rostit discursul ca primul orator. „Végh Antal ar putea fi exemplul secuiului legendar: a terminat şcoala militară, apoi a devenit locotenent. S-a remarcat cu mintea sa ageră şi cu îndemânarea sa, prin propriile forţe a învăţat profesiile de bază ale epocii sale: tâmplăria, strungăria, turnătoria şi instalarea apei. A fost un meşter universal, care şi-a păstrat modestia. Pe lângă toate acestea a fost un secui cu demnitate morală, mândru şi cinstit. Avem nevoie de astfel de oameni şi în zilele noastre” – a spus Tamás Sándor.

La Muzeul „Haszmann Pál” se regăsesc şi astăzi mai multe obiecte care au fost făcute de mâinile lui Végh Antal, între altele fiind şi vestitul plug, care contrar modelelor englezeşti de pe atunci, a întors în întregime brazda de pământ arat, astfel încât substanţele organice să ajungă înapoi în sol pentru a hrăni recolta din următorul an. Familia sa a păstrat mult timp instrumentele şi uneltele realizate de Végh. Luni, 21 martie, învăţătoarea Dénes Vilma, strănepoata meşterului, a donat muzeului un vas de bronz folosit la turnarea tunurilor.

Viaţa lui Végh Antal a fost prezentată de D. Haszmann Orsolya, care a arătat faptul că, în Ţinutul Trei Scaune, prima maşină cu abur a fost realizată în Cernat, dar pe lângă aceasta, au mai existat câteva lucruri interesante care se leagă de meşterul Végh, de exemplu morile de vânt şi cele de abur. Festivităţile de comemorare au luat sfârşit cu spectacolul Grupului de dans folcloric „Szakajtó” şi cu depunerea coroanelor de flori.
 

Noutăți