Sunteți aici: » Știri » Comemorare Szöllősy-Szabó Lajos

Comemorare Szöllősy-Szabó Lajos

Sâmbătă, 2 februarie 2013

La mijlocul anilor 1800, în presa contemporană au apărut articole lungi în care Szöllősy-Szabó Lajos, autorul dansului de salon intitulat „körmagyar”, a fost mult apreciat pentru compoziţiile sale de dans. Artistul născut la Sânzieni a fost cunoscut ca dansator, coregraf şi maistru al dansului.

La mijlocul anilor 1800, în presa contemporană au apărut articole lungi în care Szöllősy-Szabó Lajos, autorul dansului de salon intitulat „körmagyar”, a fost mult apreciat pentru compoziţiile sale de dans. Artistul născut la Sânzieni a fost cunoscut ca dansator, coregraf şi maistru al dansului. Sâmbătă a avut loc la Târgu Secuiesc şi la Sânzieni un eveniment de comemorare dedicat memoriei renumitului coregraf având o soartă zbuciumată.

Sâmbătă, 2 februarie, în cadrul seriei de evenimente intitulate „Zile de seamă în Trei Scaune”, evenimentele prezentând viaţa lui Szöllősy-Szabó au început încă de după-masă. În sala festivă a Liceului Teoretic „Nagy Mózes”, istoricul Bejan András, directorul şcolii, a prezentat o comunicare despre anii de şcoală petrecuţi de coregraf la Tg. Secuiesc. Comemorarea a fost continuată cu aprinderea torţelor în curtea şcolii. Torţele aprinse au fost duse de husarii călare, membri ai Asociaţiei de păstrare a tradiţiilor „Székely Virtus”, la Sânzieni, unde, cu ocazia aniversării a 210 ani de la moartea coregrafului, i s-a acordat, în sfârşit, recunoaşterea cuvenită pentru că, în pofida carierei sale strălucite, Szöllősy-Szabó Lajos a murit în 1883, la vârsta de 79 de ani, uitat de lume, în casa săracilor din Miskolc.

Prezent la eveniment, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a spus: „Puţini sunt cei care îşi mai aduc aminte de Szöllősy-Szabó Lajos, dar şi mai puţini sunt cei care cunosc faptul că şi-a înscris numele în istorie nu numai în calitatea sa de maestru al dansului, dar s-a implicat şi în lupta pentru eliberare din 1848. Este important să-l comemorăm pe Szöllősy la Sânzieni, în satul său natal, deoarece moştenirea sa se află în locul potrivit, fapt demonstrat de formaţia locală „Perkő” care, în cei peste 37 de ani de existenţă, a obţinut rezultate deosebite în organizarea şi prezentarea dansului. Prin seria de evenimente organizate şi prin dezvelirea plăcii memoriale onorăm doar parţial datoria noastră faţă de el, deoarece Szöllősy trebuie să-şi ocupe locul meritat în literatura de specialitate, alături de celelalte personalităţi eminente ale istoriei culturii maghiare. În acest sens sunt organizate evenimentele din cursul săptămânii viitoare.”

Sosirea husarilor a constituit un moment sublim al festivităţilor, husarii călare cu torţele aprinse fiind aşteptaţi în Căminul cultural de la Sânzieni de peste 400 de persoane. Aici a avut loc dezvelirea plăcii comemorative reprezentând o pereche de dansatori. Cu ocazia festivităţilor, Balogh Tibor, primarul comunei Sânzieni a spus: posteritatea poate să onoreze memoria celebrului fiu al aşezării dacă dansul elaborat de Szöllősy, denumit „körmagyar”, nu va fi lăsat să se scufunde în uitare. Imreh-Márton István, directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna a vorbit despre dansul elaborat de Szöllősy, menţionând că nici diplomaţii contemporani nu au fost în măsură să ducă atât de departe faima Ungariei cum a făcut-o această coregrafie în stil unguresc, absolut nouă pentru străini.

Festivitatea a fost continuată cu comunicarea prezentată de scriitorul de specialitate Bajna Zsóka, după care a urmat dansul „körmagyar”, elaborat de Szöllősy, în prezentarea formaţiilor de dansuri populare „Perkő” şi „Háromszék”, iar cei cărora le-a venit pofta de dans şi-au putut prezenta cunoştinţele în domeniul dansului la balul cu coşul, organizat la sfârşitul evenimentului.
 

Noutăți