Sunteți aici: » Știri » Centrul de management integrat al deşeurilor de la Leţ funcţionează

Centrul de management integrat al deşeurilor de la Leţ funcţionează

Luni, 9 octombrie 2017

Centrul de management integrat al deşeurilor din judeţul Covasna, de la Leţ, a devenit funcţional începând din data de 9 octombrie – a anunţat Ambrus József, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Covasna” (ADI-SIMD Covasna), în ziua punerii în funcţiune a centrului. Centru de management integrat al deşeurilor de la Leţ a început activitatea de producţie luni, în prezența reprezentanților presei și a invitaților

Centrul de management integrat al deşeurilor din judeţul Covasna, de la Leţ, a devenit funcţional începând din data de 9 octombrie – a anunţat Ambrus József, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Covasna” (ADI-SIMD Covasna), în ziua punerii în funcţiune a centrului. Centru de management integrat al deşeurilor de la Leţ a început activitatea de producţie luni, în prezența reprezentanților presei și a invitaților.

Centrul va deservi în exclusivitate populaţia din judeţul Covasna, primind deşeurile colectate de cele patru operatori economici specializaţi în gestionarea deşeurilor: TEGA Sfântu Gheorghe, GospCom Târgu  Secuiesc, GosTranscom Covasna şi ISBV Întorsura Buzăului.

„Suntem convinşi că un ținut curat înseamnă un ținut bogat, iar această investiţie este importantă pentru că este vorba de viitorul pământului nostru natal. Centrul este conform cu normele Uniunii Europene, depozitele de deşeuri neconforme din judeţ au fost închise şi ecologizate. Centrul de la Leţ va rezolva problema deşeurilor din judeţul Covasna, pentru următorii 30-40 de ani, în acelaşi timp, există posibilitate să extindem centrul, ceea ce şi planificăm” – a subliniat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, mulţumind tuturor pentru activitatea desfăşurată în elaborarea şi realizarea proiectului. Acesta a reamintit faptul că obiectivul nou inaugurat este rezultatul unei munci de zece ani, fiind cea mai mare investiţie a CJ Covasna, realizată cu bani europeni. Este vorba de o investiţie cu o valoare de aproape 20 milioane de euro, şi prin care s-au creat 24 de noi locuri de muncă.

Cu acest prilej, secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Laurențiu Adrian Neculaescu a felicitat, în numele Ministerului, autorităţile judeţene, menționând că se poate face ordine şi într-un domeniu sensibil cum este cel al gestionării deșeurilor.

Comisarul șef adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Szép Róbert, a declarat că Covasna este singurul judeţ din ţară unde sistemul integrat de management al deșeurilor este pe deplin operațional, ceea ce înseamnă că problema gestionării deșeurilor în județ este rezolvată pe termen lung.

Oaspeţii au fost salutaţi şi de către prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, care a accentuat importanţa gestionării responsabile a deşeurilor, subliniind că acesta a fost un proiect în care toate părțile implicate au colaborat excelent. În încheiere a dorit mult succes în activitatea centrului.

Stere Crețu, reprezentant al revistei Infomediu Europa, a avut cuvinte de laudă la adresa judeţului Covasna, în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor. Gabriel Moiceanu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară din România, a apreciat activitatea eficientă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Covasna”.

Centrul de management integrat al deşeurilor de la Leţ a fost inaugurat în toamna anului 2015. Acesta cuprinde o linie de sortare, spațiu de compostare şi de depozitare a deșeurilor şi în dotarea acestuia se află vehicule speciale pentru sortarea, transportul şi prelucrarea deşeurilor. atât terenul cât şi centrul şi echipamentele vor rămâne în proprietatea CJ Covasna, iar ca operator a fost desemnat ECO Bihor SRL din Oradea, firmă cu o experienţă de peste zece ani în domeniul gestionării deşeurilor.

Noutăți