Sunteți aici: » Știri » Cavalcadă de arome, delicatese inovative la Festivalului deliciilor dulci

Cavalcadă de arome, delicatese inovative la Festivalului deliciilor dulci

Duminică, 1 octombrie 2017

Câştigătorii competiţiilor de duminică: apa minerală de la Cetățuia, clătitele cu banane şi colac kürtős cu migdale

Cele 12 echipe înscrise în concursul de preparat clătite, organizat duminică, în cadrul Sărbătorii apei minerale – Aquarius, au oferit clătite făcute cu apă minerală şi cu diverse umpluturi: mere şi scorţişoară, dulceața de fructe, budincă de orez cu portocale şi stafide şi alte numeroase umpluturi interesante.

Evenimentul itinerant, cu o tradiţie de zece ani, a fost găzduit de numeroase localităţi din judeţul Covasna. În acest an, Sărbătoarea apei minerale s-a desfăşurat concomitent cu prima ediţie a Festivalului deliciilor dulci. La concursul de preparat clătite ce a avut loc în cadrul festivalului, juriul de specialitate a atribuit titlul „Cea mai bună apă minerală pentru prepararea clătitelor” apei minerale de la Cetăţuia.

Echipele care au participat la concursul de preparat clătite au surprins juriul cu combinaţii de arome interesante, acesta luând în considerare mai ales de modul de prezentare, consistenţa aluatului, gustul umpluturii, precum şi armonia aromelor. Au fost concurenţi care au preferat clătitele tradiţionale cu gem de prune, caise sau zmeură, dar a concurat şi o echipă care a preparat clătitele pe baza unei reţete spaniole. La concursul „Cea mai bună clătită cu apă minerală” premiul întâi a fost câştigat de echipa „MasterChef“ a Şcolii Gimnaziale „Váradi József”, cu clătitele preparate cu apa minerală „Bedő” de la Micfalău şi cu umplutură de banane şi ciocolată, pe locul doi s-a clasat echipa „Lisztérzékenyek” (Celiaci), cu clătitele cu umplutură de mere, pere şi scorţişoară şi sos de caramel, iar pe locul trei a terminat echipa „Ízes-borvizes” din Bodoc, cu clătitele preparate cu apa minerală Sütei (Salus) şi cu mere călite şi scorţişoară.

În cea de a treia zi a festivalului dedicat kürtőskalács-ului, la concursul „kürtőskalács” după o reţetă regândită într-un mod creativ, echipele concurente au intrat în competiţie cu adevărate creaţii delicioase. Juriul a considerat colacul kürtős cu migdale al echipei IndiVino  ca fiind cozonacul preparat în modul cel mai creativ, dar au fost prezentate o gamă largă de colaci kürtős: cu vişine şi mac sau umplute cu ciocolată, colaci kürtős împletiţi, tort de kürtőskalács cu nucă, desert de kürtős cu banane, delicatesă cu nucă şi cocos, kürtős cu cremă şi multe alte creaţii. La evaluare, juriul a luat în considerare gradul de dificultate al preparării, inovaţia, potrivirea aromelor, unicitatea produsului şi modul de prezentare.

În opinia lui Bocskor István, membru al juriului, prima ediţie al Festivalului deliciilor dulci este un eveniment util şi menit să acopere lacunele existente în acest domeniu şi a adus profesionalismul în prim plan. A face produsele mai inovative, mai interesante, pe lângă cele tradiţionale, lucru prin care acestea devin şi mai vandabile, este o aşteptare a epocii actuale. Realizarea acestora este dificilă şi îndelungată, dar tocmai din acest motiv concursurile profesionale sunt bune şi speciale. Faptul că aceste produse vor fi disponibile în comerț, va avea un efect benefic asupra acestui domeniu. Ca specialist, acesta a considerat o mare provocare realizarea unor colaci kürtős de bună calitate şi a unor clătite delicioase.

„Toată lumea a avut de câştigat la acest eveniment: nouă, specialiştilor din domeniu este important să ne evaluăm cunoştinţele, iar festivalul a oferit acest lucru, calitatea competiţiilor a impus echipelor o bună pregătire şi depunerea unei munci de calitate. Echipele au avut şansa să înveţe una de la alta, respectiv consumatorii s-au putut întoarce acasă cu colaci kürtős delicioase. Consider că cel mai important lucru este acela ca toate acestea să lanseze un proces continuu de construire şi, întărindu-ne reciproc, să fim şi mai buni şi să ajutam acest domeniu să evolueze” – a afirmat Bocskor István.

La festivalul care s-a bucurat de o largă participare, concertele susţinute duminică, în Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe, de către Fanfara Clubului Copiilor şi Elevilor din Târgu Secuiesc, respectiv formaţia Alma, precum şi Ráduly Botond Manó şi formaţia Muzikum, au oferit momente distractive publicului numeros.

Noutăți