Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Belin

Belin

Joi, 17 decembrie 2009

Roma unitariană – aşa numesc cunoscătorii această aşezare din Ţinutul Pădurilor. Turnul bisericii-cetate se vede de departe.

 

Ştiaţi că Belinul este singura aşezare din Ţinutul Pădurilor (Erdővidék) unde tinerii organizează o mare ceremonie pentru trecerea iernii? În cursul ceremoniei populare vii şi în prezent se organizează o defilare pe cai care în acelaşi timp reprezintă şi o iniţiere a flăcăilor, iar figuranţii mascaţi cu această ocazie ard păpuşa din paie.

Belinul este o aşezare sudică a Ţinutului Pădurilor (Erdővidék), de-a lungul Oltului, la picioarele vestice ale munţilor Baraolt. În pădurile sale bogate în plante rare se găsesc adăposturile localnicilor din timpul invaziilor tătare. Din terasele Oltului au fost scoase la lumina zilei rămăşiţe ale mamiferelor, mamuţilor din epoca glaciaţiunii. Biserica unitariană de pe Dealul Bisericii (Templomdomb), construită între anii 1893-95 în stil neo-roman, se vede de departe. Este acoperită de o cupolă în stil bizantin. Ansamblul de monumente este încercuit de o cetate cu metereze din secolul XVI-XVII. Amvonul din piatră în stil renascentist al bisericii reformate din vecinătate datează din anul 1722, fiind o capodoperă târzie a epocii. Este interesantă vechea biserică ortodoxă a satului care a fost ridicată în 1774 în cinstea Maicii Domnului. În parcul memorial din faţa bisericii fortificate unitariene este amplasat bustul scriitorului, traducătorului şi călătorului, celebrului fiu al satului, Bölöni Farkas Sándor (1795-1842), creaţie a artistului Jecza Péter. În partea opusă parcului se află parcul Erzsébet (Elisabeta), cu bustul reginei. La zidurile cetăţii se află şi casa memorială Bölöni Farkas, marcată cu o placă memorială.

Primar: Sikó Imre; Tel/fax: +40-267-355760.
Localităţi componente: Belin Vale.
Cod poștal: 527030.
Populaţie: 2652 (2002).
Suprafaţă: 70,70 km2.
 

Noutăți