Sunteți aici: » Știri » Baia finalizată

Baia finalizată

Duminică, 24 iulie 2011

În data de 23 iulie, la Bodoc, totul se învârtea în jurul apei minerale: Festivalul „Aquarius” s-a desfăşurat în paralel cu Zilele Bodocului şi a avut loc, de asemenea, inagurarea băii Sütei.

În data de 23 iulie, la Bodoc, totul se învârtea în jurul apei minerale: Festivalul „Aquarius” s-a desfăşurat în paralel cu Zilele Bodocului şi a avut loc, de asemenea, inagurarea băii Sütei.

În cadrul Zilelor Bodocului s-a desfăşurat şi concursul de atelaje: cu ocazia sărbătoririi comunei, s-a desfăşurat şi parada cailor „îmbrăcaţi în haine de gală”, respectiv a atelajelor lustruite pentru această ocazie.

Ca prim moment al sărbătorii, publicul de la Olteni, respectiv de la Bodoc a luat în posesie baia Sütei al cărei lucrări de reabilitare au fost începute acum 10 zile şi s-au realizat prin muncă de voluntariat. Cu ajutorul Fundaţiei Ars Topia, voluntarii sosiţi din diferite localităţi ale judeţului, respectiv din comună au realizat în mijlocul pădurii, lângă izvorul Sütei, un bazin şi un pavilon dotat cu cuptor. Către baie conduce o scară nou realizată, precum şi un trotuar pavat, iar izvorul şi-a găsit „refigiu” sub o construcţie nouă din lemn.

La festivitatea de inaugurare Fodor István, primarul comunei Bodoc a declarat: „la începutul lucrărilor şi pe jos era dificil să te apropii de acest loc. Pe atunci am făcut o declaraţie pripită spunând că dacă aici lucrările vor fi finalizate în 10 zile, eu mă arunc în Olt.” Primarul a mai povestit că, în perioada interbelică, apa minerală Sütei s-a bucurat de o mare popularitate: de la fosta uzină de îmbuteliere apa minerală se transporta tocmai până la Galaţi. S-a descoperit, de asemenea, o consemnare care relatează despre faptul că la uzina de îmbuteliere exista un „sorbitor” profesionist care a sorbit surplusul din sticla umplută până la refuz.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a declarat: „În judeţul Covasna, în ultima perioadă, această clacă este primul eveniment de acest gen. Programul reabilitării băilor tradiţionale secuieşti este bazat pe fonduri ale Uniunii Europene, pe resurse autohtone şi pe tradiţia muncii voluntare. Tocmai din acest motiv, prima clacă am dorit s-o organizăm într-o aşezare unde primarul nu fuge de muncă. Învăţătura ultimelor zece zile este faptul că, dacă oamenii se unesc şi vor să realizeze ceva, atunci o construcţie de asemenea dimensiuni se realizează repede şi ăn mod eficient.”

Din partea Fundaţiei Ars Topia – care a realizat şi proiectele băii – Herczeg Ágnes a declarat: voinţa de sprijin a localnicilor a ajutat foarte mult în realizarea acestui „rezultat de necrezut”.

După inaugurarea băii, la Bodoc, a urmat una dintre cele mai interesante momente ale manifestărilor: concursul de nivel internaţional al atelajelor al cărui câştigători au fost: Csoma András, la categoria atelaj cu un cal, Orosz László, la categoria atelaje pentru doi cai, iar la categoria atelaj pentru patru cai Bodó Zoltán. Premiul întâi pentru vânătoare cu gonaci a fost câştigat, de asemeni, de Bodó Zoltán.

Odată cu sărbătorirea Zilelor Bodocului a avut loc şi a V-a ediţie a Festivalul apei minerale „Aquarius”. În ultimii ani, manifestarea a acoperit nu numai judeţului Covasna, dar şi întreg teritoriu al Ţinutului Secuiesc: de această dată pentru titlul Regina Aquaris au concurat 40 de izvoare ale 14 aşezări, care în acest an a fost câştigat de apa minerală de la Bixad.

Deşi s-ar putea părea de rău augur faptul că la concursul de preparat clătite cu apă minerală s-au luptat 13 echipe, totuşi, concursul – la care juriul şi spectatorii mai agili au putut gusta numeroase feluri de plăcinte, de la cel cu spanac până la plăcintă cu cremă de mentă – s-a desfăşurat în condiţii foarte prietenoase. Câştigătorul concursului  a fost echipa Pensiunii Ferdinánd care şi-a apărat titlul câştigat anul trecut. Tot cu apă minerală naturală s-a realizat şi tortul uriaş de plăcinte, în cinstea ediţiei a V-a a Festivalului „Aquarius”.
 

Noutăți