Sunteți aici: » Știri » Anul memorial Bod Péter a debutat la Cernat

Anul memorial Bod Péter a debutat la Cernat

Miercuri, 22 februarie 2012

Seria manifestărilor dedicate Anului memorial Bod Péter a debutat miercuri, 22 februarie 2012, la Cernat, cu o festivitate discretă, dar urmărită cu un viu inters.

Seria manifestărilor dedicate Anului memorial Bod Péter a debutat miercuri, 22 februarie 2012, la Cernat, cu o festivitate discretă, dar urmărită cu un viu inters. Participanţii au adus un omagiu lui Bod Péter, preot reformat şi istoric literar născut acum trei sute de ani, în trei locaţii: la bustul înălţat în 1973, în grădina Muzeului Haszmann Pál, în grădina Bisericii reformate, precum şi la Casa populară „Bod Péter” din Cernatul de Sus.

La grădina muzeului participanţii au fost salutaţi de Dimény Haszmann Orsolya, după care publicul s-a bucurat de două canoane prezentate de corul de copii al Bisericii reformate sub îndrumarea preotului  Rutka Sándor. Elevii Şcolii cu clasele I–VIII „Bod Péter” au prezentat fragmente din lucrările intitulate Magyar Athenas şi Szent Hilárius. În încheierea primei părţi a festivităţii, Henning László, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, şi Imreh-Marton István, directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, au depus cu pioşenie coroanele de flori la bustul lui Bod Péter, executat de sculptorul Gergely István, iar participanţii au vizitat camera memorială amenajată în clădirea muzeului.
În cazania sa prezentată în grădina Bisericii reformate din Cernatul de Sus, protopopul Szőcs László a citat rânduri din Capitolele 13 şi 15, din a doua carte lui Moise, arătând că, aşa cum Moise a îndulcit amărăciunea apei de mare, în acelaşi mod a reuşit să facă mai tolerabilă pentru poporul secui-maghiar acea epocă amară de care a avut parte naţiunea în acele timpuri.

Conducerea şcolii, precum şi reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Bod Péter”, în frunte cu directorul Szonda Szabolcs au depus coroane de flori la bustul fostului preot reformat, realizat de sculptorul Bocskay Vince, dezvelit în 2001.

„Ca şi mulţi alţi şcolari de la Aiud, şi el şi-a început studiile cu bani puţini, dar a învăţat cu perseverenţă, ceea ce, mai târziu, a condus la rezultate fructuoase” – a spus Henning László, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, la comemorarea organizată la Casa memorială „Bod Péter”, atrăgând atenţia că şi astăzi, în societatea informaţională tânărul se poate remarca în acelaşi mod ca şi în epoca lui Bod Péter. Există numeroase lucruri pe care tinerii de astăzi trebuie să le depăşească: deficienţele sistemului de învăţământ românesc, fluxul de informaţii afectând întreaga lume, iar progresul se poate asigura numai prin pregătire şi cunoştinţe la zi. „Pe lângă clarviziune este nevoie să posedăm şi informaţiile adecvate. Este importantă şi folosirea corectă a informaţiilor: să ne gândim doar la faptul că Bod Péter a fost unul dintre primii care au folosit denumirile ungureşti ale localităţilor în descrierile, hărţile lor. Astăzi, acest proces este definită, cu expresie modernă, drept exercitarea drepturilor lingvistice, aceasta fiind o nouă problemă actuală aici în Transilvania, Ţinutul Secuiesc şi Trei Scaune. Toate acestea servesc spre binele secuimii: sunt lucruri simple, dar pentru care suntem responsabili cu toţii” – a arătat vicepreşedintele consiliului judeţean, subliniind că Anul memorial Bod Péter înseamnă numeroase evenimente culturale care sunt la fel de importante. Fiecare manifestaţie organizată în limba maghiară este importantă, deoarece arată că noi, cei care trăim astăzi în Trei Scaune, am înţeles esenţa activităţii lui Bod Péter.
Bölöni Dávid, primarul comunei Cernat, în discursul său, a intitulat moştenirea, opera lui Bod Péter drept fortificaţia spirituală a localităţii Cernatul de Sus. Edilul, citând din jurnalul lui Bod Péter, potrivit căruia „se cuvine, ba chiar este necesar ca cel care vrea să viziteze ţările străine, să-şi cunoască în primul rând propria Ţară”, a arătat: şi noi avem datoria să ne cunoaştem trecutul, să păstrăm memoria străbunilor noştri, fiindcă acea naţiune este puternică care are personalităţi pe care să le comemoreze.
Festivitatea s-a continuat cu un program prezentat de corul şi elevii şcolii, iar în încheiere D. Haszmann Orsolya a prezentat o alocuţiune in memoria lui Bod Péter.
 

Noutăți