Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Aninoasa

Aninoasa

Joi, 20 mai 2010

Aşezământul se află în valea pârâului Saciova, în vecinătatea Mestecănişului de la Reci. Din punct de vedere administrativ, el aparţine de comuna Reci. Pe vârful unui deal de lângă sat, pe vremuri se înălţa o cetate, al cărei nume este păstrat de numele Fergettyűvár. Biserica reformată din sat a fost construită în anii 1700, iar şcoala locală datează mai mult ca sigur din secolul al XVIII-lea.
 Educatorul Vitkai Zsigmond s-a stabilit în Aninoasa în 1798. Fiii lui, József şi Zsigmond, amândoi având rangul de căpitan, au luptat în Revoluţia din 1848.În anii 1830, în perioada activităţii educative a lui Salamon József, şcoala a căpătat un renume atât de răspândit, încât familiile nobiliare din Trei Scaune şi-au trimis copii să înveţe sub îndrumarea sa.  
Printre personalităţile de seamă ale aşezământului îi amintim pe Balykó Elek (1810//1895) călăraş secui, care şi-a consemnat peregrinările din tinereţe într-un manuscris intitulat „ Secuiul pribeag”.  Manuscrisul este păstrat în biblioteca Muzeului Naţional Secuiesc.


 

Noutăți