Sunteți aici: » Știri » Accentul se pune pe îngrijirea persoanelor defavorizate

Accentul se pune pe îngrijirea persoanelor defavorizate

Joi, 31 ianuarie 2013

Plenul Consiliului Judeţean Covasna întrunit în şedinţă ordinară de lucru astăzi, a constatat încetarea de drept a mandatului consilierului judeţean Fejér László şi a hotărât susţinerea serviciilor sociale.

Plenul Consiliului Judeţean Covasna întrunit în şedinţă ordinară de lucru astăzi, a constatat încetarea de drept a mandatului consilierului judeţean Fejér László şi a hotărât susţinerea serviciilor sociale.

Începând de azi, Fejér László şi-a dat demisia în mod oficial din funcţia de consilier judeţean,  deoarece la alegerile din 9 decembrie a obţinut un mandat de deputat, iar calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea funcţiei de consilier judeţean. Locul lui va fi ocupat de medicul de familie Tóth Zoltán din Turia, care a deţinut deja funcţia de consilier judeţean în perioada 200–2008.

Plenul a aprobat contribuţiile locale pe anul 2013, în ceea ce priveşte susţinerea serviciilor sociale acordate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna. Potrivit reglementărilor legale în vigoare, una dintre sursele de finanţare a serviciilor sociale este bugetul local al comunelor şi oraşelor. Consiliile locale sunt obligaţi să contribuie la susţinerea acestor servicii în cazul persoanelor defavorizate social care provenind din localitatea respectivă. Plenul a aprobat contribuţia consiliilor locale la finanţarea costurilor anuale în sumă de 160 lei pe lună pentru fiecare copil care se află în îngrijire instituţională sau la asistenţi maternali, iar în cazul copilului care frecventează centrul de zi sau centrul de reabilitare această sumă se ridică la 60 lei. În cazul persoanelor cu dizabilităţi care figurează în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, consiliile locale au obligaţia să contribuie lunar la costuri cu suma de 200 le.

În cadrul şedinţei, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean, a prezentat acele proiecte finanţate în perioada 2007–2012 prin Programul Operativ Regional al căror valoare depăşeşte 57 milioane de euro în judeţul nostru. Astfel, valoarea subvenţiei, pe cap de locuitor, este de 277 euro, fiind cel mai ridicat nivel din cadrul judeţelor din Regiunea Centru. Datorită acestor proiecte câştigătoare s-a reuşit, printre altele, reabilitarea drumului judeţean Covasna–Tîrgu Secuiesc, precum şi achiziţionarea a 14 diferite autospeciale destinate stingerii incendiilor şi de intervenţie pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, iar reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” va începe în acest an.

Plenul a aprobat şi organizarea concursului de proiecte vizând acele organizaţii neguvernamentale al căror activitate de bază este îngrijirea la domiciliu sau îngrijirea copiilor orfani şi dezavantajaţi social.

Noutăți