Sunteți aici: » Știri » A venit satul la oraş - Prezenţă mare la Agrofest

A venit satul la oraş - Prezenţă mare la Agrofest

Duminică, 17 septembrie 2017

Organizat în Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe, Festivalul Agrofest care a adus pentru o zi satul la oraş, s-a bucurat de un interes mai mare decât cel aşteptat. Animale frumoase de fermă, exemplare de bovine demne de expoziţie, utilaje agricole mari, cartofi şi ceapă de bună calitate din zona Târgu Secuiesc, baloturi de paie, caleaşcă – ziua fermierilor ce a avut loc duminică, zi cu soare strălucitor, a fost atractiv atât ca aspect, cât şi ca conţinut. Faptul că satul s-a mutat pentru o zi la oraş, se datorează implicării active a peste cincizeci de fermieri covăsneni

Organizat în Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe, Festivalul Agrofest care a adus pentru o zi satul la oraş, s-a bucurat de un interes mai mare decât cel aşteptat. Animale frumoase de fermă, exemplare de bovine demne de expoziţie, utilaje agricole mari, cartofi şi ceapă de bună calitate din zona Târgu Secuiesc, baloturi de paie, caleaşcă – ziua fermierilor ce a avut loc duminică, zi cu soare strălucitor, a fost atractiv atât ca aspect, cât şi ca conţinut. Faptul că satul s-a mutat pentru o zi la oraş, se datorează implicării active a peste cincizeci de fermieri covăsneni.

Sunt mulţi care produc mărfuri şi produse, dar puţini sunt cei care produc valoare, iar fermierii covăsneni tocmai asta fac – a atras atenţia participanţilor Orbán Miklós, organizator, consilier judeţean şi director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic, la deschiderea evenimentului. „Noi aici, în judeţul Covasna, producem valoare, iar responsabilitatea aparţine nouă tuturor, noi, fermierii trebuie să producem calitate, iar consumatorii trebuie să aleagă produsele noastre în loc de cele importate. Sper că această zi reprezintă o bună ocazie pentru apropierea celor două părţi” – a subliniat tânărul fermier din Ilieni.

„Am promis că, pentru o zi, mutăm satul la oraş, pentru că mediul rural nu este atractiv pentru orăşeni, pentru copiii de la oraş, iar acest lucru trebuie schimbat. Scopul nostru este acela de a arăta a ceea ce înseamnă agricultura şi creşterea animalelor, în vederea conştientizării faptului că toate alimentele sănătoase şi cu bun gust provin din mediul rural” – a spus directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba care a salutat publicul în calitate de gazdă a Festivalului Agrofest. Acesta a menţionat că speră că, dacă acest program creează o tradiție, vor exista copii şi tineri care vor îndrăgi aici animalele şi că vor deveni curioși să descopere cum este viața de fermier, asigurând astfel noua generaţie de fermieri.

Tóth Birtan Csaba, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe a salutat iniţiativa, reamintind totodată că „mediul rural este şi al nostru”, pentru că se practică activitate agricolă şi la periferia oraşului nostru, respectiv la Coşeni şi Chilieni.

Problemele producătorilor de lapte, dificultățile cu care se confruntă crescătorii de vaci de carne, prețul redus de achiziţie al laptelui au reapărut şi în discursurile rostite. Ötvös Mózes, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine a subliniat importanţa cooperării, afirmând că nu se pot obţine rezultate, fără o structură care să apere interesele comune ale fermierilor. La deschiderea evenimentului a participat secretarul de stat Dumitru Daniel Botănoiu şi directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, Iacob Lelior, care au subliniat importanţa calităţii. La eveniment au fost prezenţi şi au luat cuvântul prefectul Sebastian Cucu şi dr. Sándor Tibor László, ataşat pe probleme de agricultură la Ambasada Ungariei la Bucureşti.

Şapte echipe s-au înscris la concursul de gătit preparate din carne de vită, organizat de Ordinul Cavaleresc al Preparatorilor în aer liber. Pe primul loc s-a clasat echipa „Hoinarii Delta Dunării”. Căpitanul de echipă, Balogh József consideră că acest rezultat se datorează pregătirilor atente. Echipa participă de peste douăzeci de ani la diferite concursuri de gătit, este o asociaţie de prietenie unită, membrii acesteia frecventând împreună şi Delta Dunării, nu doar evenimentele gastronomice.

La târgul de produse şi-au oferit produsele peste treizeci de producători. Şi în faţa Hotelului Bodoc a fost o forfoteală continuă de oameni, locul unde se puteau mângâia animalele a fost plin în fiecare moment al evenimentului. Utilajele agricole de mare capacitate au fost aduse atât de către firme distribuitoare, cât şi de către fermieri, acestea atrăgând atenţia nu doar a copiilor, dar şi cea a fermierilor prezenţi l eveniment. din

Expoziţia de bovine a avut loc anul acesta tot în Sfântu Gheorghe, în competiţie au fost înscrise 17 animale care au concurat în patru categorii. La categoria „Vaci multipare” şi „Vaci primipare” locul 1 a fost cucerit de vacile lui Pastor Nicolae din Barcani, pe nume Bella şi Mira. La categoria „Juninci” locul I i-a revenit cornutei lui Ferencz Alpár din Bodoc, numită Marcelina, cu nr 7545, iar la categoria „Juninci gestante” premiul I a fost acordat vacii numite Mona, aparţinând lui Kanabé Gergely din Sânzieni.

 

Festivalul Agrofest a fost organizat de către Consiliul Judeţean Covasna, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic, Direcţia Agricolă Covasna, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine, Primăria Sfântu Gheorghe, respectiv Fundaţia LAM şi LAM IFN S.A. din Ilieni, Asociația Gospodarilor din Zagon, precum şi organizaţiile locale ale fermierilor.

Noutăți