Sunteți aici: » Știri » A fost lansată Harta Digitală a Apelor Minerale

A fost lansată Harta Digitală a Apelor Minerale

Joi, 10 noiembrie 2022

Prezentată în data de 10 noiembrie la Băile Bálványos, Harta Digitală a Apelor Minerale, BalneoMap, cuprinde localitățile cu potențial balnear din Regiunea de Dezvoltare Centru și integrează resursele balneare din județele Covasna, Harghita și Mureș. BalneoMap își propune să devină un centralizator complex de informații și un instrument interactiv al balneologiei.

Prezent la eveniment, Borbély László, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a declarat: „Băile Bálványos din Județul Covasna reprezintă un loc potrivit pentru lansarea platformei BalneoMap, deoarece utilizarea apelor minerale și a gazelor mofetice are o tradiție lungă aici. Valorificarea resurselor naturale respective reprezintă o importanță locală, regională și chiar națională. BalneoMap este un instrument digital modern care facilitează identificarea și accesarea izvoarelor, prezentându-le într-un mod interdisciplinar și în trei limbi. Pe platformă sunt înregistrate în momentul de față peste 200 de izvoare din aproximativ 40 de localități; aici trebuie menționat faptul că platforma este în continuă dezvoltare. Printre obiectivele de dezvoltare durabilă se află parteneriatul. Astfel, întâlnirea de astăzi este și o invitație de a folosi mai mult și a dezvolta împreună această bază de date interactivă și modernă, denumită BalneoMap”.

Vajda Lajos, co-fondatorul Clusterului Regional Balneoturistic Transylvania, a subliniat importanța clusterizării domeniului balnear și a cooperării între Departament, administrații publice locale și actorii economici din turism. „Care este cea mai mare comoară din lume? Apa și aerul - acestea fiind esențiale vieții. Trebuie să acordăm o atenție mai mare valorilor naturale existente, ca aceste resurse să fie valorificate în mod sustenabil și inteligent (...). Poate, împreună, vom reuși să facem astfel încât aceste localități să primească un statut special la nivel regional“, a declarat el.

Consiliul Județean Covasna s-a implicat în mod activ în colectarea datelor pentru BalneoMap, iar această activitate s-a bazat pe studiile elaborate de geologul Kisgyörgy Zoltán. Vicepreședintele Jakab István Barna a subliniat în cadrul evenimentului că numărul izvoarelor înregistrate pe platformă reflectă foarte bine faptul că zona este într-adevăr ținutul apelor minerale. „Sunt convins că aceste resurse naturale trebuie promovate pentru a fi cunoscute și consumate și de alți oameni, nu doar de localnici. Pentru valorificarea apelor minerale cu efecte terapeutice pe baze științifice, Consiliul Județean Covasna a încheiat acorduri de parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și cu Societatea Națională a Apelor Minerale. Platforma BalneoMap reprezintă așadar un punct de plecare corespunzător în drumul spre atingerea acestui obiectiv” – a detailat vicepreședintele.

Administrațiile publice județene propun dezvoltarea turismului prin implicarea firmelor și a furnizorilor de servicii turistice locale. După provocările din ultimii ani, în domeniul turismului, Județul Harghita pune accent pe turism de sănătate și pe servicii adresate familiilor. Se lucrează intens la dezvoltarea acestui domeniu, inclusiv din punct de vedere financiar” – a subliniat vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Botond.

La rândul său, Rasztovits Dávid, Directorul Executiv al companiei Digitális Turizmus SRL, a prezentat structura și funcțiile platformei BalneoMap. Acesta a precizat că, pe parcursul creării platformei, au luat în considerare următoarele aspecte: ușurința de utilizare, sustenabilitatea, accesibilitatea în mediul online, însă lucrurile nu se opresc aici. În perspectivă, este prevăzută dezvoltarea platformei cu noi funcțiuni și conținut.

Managerul Clusterului Baleoturistic Transylvania, Mátyus Enikő, a detaliat conceptul de bază și perspectivele de dezvoltare a proiectului. Aceasta a menționat faptul că platforma este rezultatul unei cercetări ample, în cadrul căreia s-au extras informații din 67 de surse (cărți, studii etc.). Informațiile colectate fac referire la cultura utilizării apelor minerale, la tradiții și povești născute în jurul băilor, dar și la servicii balneare și alte atracții turistice existente în zonă. Clusterul nu este promotor al turismului de masă. Activitatea sa se concentrează pe conștientizarea valorilor și pe dezvoltarea localităților în mod sustenabil. Obiectivul acestuia pe termen mediu este integrarea tuturor resurselor balneare pe BalneoMap la nivel național – a precizat Mátyus Enikő.

Președintele Asociației Române de Balneologie– filiala Cluj, Conf. Univ. Dr. Gabriela Dogaru, a prezentat stadiul actual al cercetărilor în domeniul balnear, precizând importanța digitalizării în acest sens. Conform informațiilor transmise de aceasta, inventarierea resurselor balneologice este foarte importantă în medicină, educație și cercetare, întrucât eficacitatea apelor medicinale dă randament în tratarea și prevenirea diferitelor boli. Gabriela Dogaru a afirmat totodată că Județele Covasna, Harghita și Mureș sunt extrem de bogate în ape minerale și a precizat că, împreună cu clusterul, asociația pe care o reprezintă a organizat prima Școală Națională de vară de Balneologie, în cadrul căreia studenții au vizitat de pildă Băile Csiszár. De asemenea, tot împreună, au lansat un program de educație terapeutică și de recuperare medicală bazată pe efectele terapeutice ale apelor minerale și ale mofetelor. Acesta este și motivul pentru care consideră că inițiativele de digitalizare, precum și harta BalneoMap completează eforturile depuse până în prezent.   

BalneoMap este un proiect pilot, aflat în proces de dezvoltare și optimizare continuă. Evenimentul de lansare de la Băile Bálványos a avut în subsidiar ideea de a atrage și implica noi parteneri care să contribuie la îmbunătățirea platformei.

Noutăți