Sunteți aici: » Press-room » Știri » 24 de autospeciale au grijă de noi zi de zi

24 de autospeciale au grijă de noi zi de zi

Vineri, 27 iunie 2014

Pentru judeţul Covasna, în ultimii 4 ani au fost achiziţionate în total 13 autospeciale pentru incendii şi 11 ambulanţe. Majoritatea acestora au fost achiziţionate cu fonduri europene, în cadrul unui proiect derulat de Regiunea de Dezvoltare Centru. 

Pentru judeţul Covasna, în ultimii 4 ani au fost achiziţionate în total 13 autospeciale pentru incendii şi 11 ambulanţe. Majoritatea acestora au fost achiziţionate cu fonduri europene, în cadrul unui proiect derulat de Regiunea de Dezvoltare Centru.  

În data de 26 iunie a. c., în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, vizavi de Teatrul „Tamási Áron” au fost parcate autovehicule cu destinaţie specială, vopsite în roşu, culoarea caracteristică a pompierilor, spre bucuria tinerei generaţii mai ales care, de această dată, le-au putut studia în voie. Joi, într-o zi însorită, copiii examinând furtunile de incendiu şi încercând să ajungă pe aceste vehicule înalte, nu au bănuit că valoarea totală a acestor autospeciale atinge suma de 2.135.050 de euro. Proiectul cu o denumire destul de complicată (denumirea exactă: Proiect pentru achiziţionarea echipamentelor specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în regiunea 7 centru) cuprinde două perioade: în prima fază care s-a derulat în perioada 2008–2010, judeţul Covasna a avut posibilitatea să achiziţioneze 6 autospeciale de stins incendii şi de intervenţii, în valoare totală de 5.913.935 lei. În cea de a doua etapă a proiectului, ce a cuprins perioada 2012–2014, s-au achiziţionat 2 ambulanţe şi 5 autovehicule cu destinaţii speciale, în valoare totală de 3.458.935 lei, pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, cu ocazia marcării finalizării proiectului a subliniat: „În ultimii 4 ani, datorită acestui proiect au fost achiziţionate în judeţ noi vehicule cu destinaţii speciale. Dintre acestea, 13 bucăţi au ajuns în garajul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi în judeţ au sosit alte 8 ambulanţe noi şi 3 ambulanţe SMURD. Scopul nostru pentru viitor este să construim un nou garaj la Baraolt, prin aceasta asigurând intervenţia în cel mai scurt timp posibil.”

Colonelul Șimonca Liviu, reprezentantul ISU Covasna, a spus că, uitându-se la noile maşini, îşi aduce aminte de acea perioadă în care pompierii a trebuit să salveze vieţi şi bunuri cu echipamente învechite şi consideră un fapt foarte îmbucurător că datorită acestor noi autovehicule, timpul de reacţie şi intervenţie al ISU s-a redus la o treime faţă de anii precedenţi. El a mai subliniat: în opinia sa, este, de asemenea, un fapt important că pompierii au reuşit deja să se acomodeze şi să se familiarizeze cu noile autospeciale.

 

 

Noutăți