Sunteți aici: » Știri » 2021 este anul relansării socio-economice a judeţului Covasna

2021 este anul relansării socio-economice a judeţului Covasna

Vineri, 16 aprilie 2021

Consiliul Județean Covasna, întrunit online joi, 15 aprilie, a adoptat bugetul județului pentru anul 2021. Consilierii județeni au votat un buget orientat spre dezvoltare, 55% din venituri vor fi alocate pentru investiții publice, 45% vor merge pentru funcționare.

  • Prioritatea noastră este sănătatea și siguranța locuitorilor din județul Covasna. Cu un an în urmă, Consiliul Județean Covasna a decis că nu ar trebui să existe obstacole administrative sau financiare, atunci când este vorba de protejarea comunităților împotriva efectelor pandemiei, drept urmare, susținerea sistemului social și de sănătate a devenit o prioritate constantă. Pe lângă aceasta, vom demara, vom continua sau vom finaliza o serie de proiecte de dezvoltare. Anul acesta, județul Covasna are un buget de 389.352.000 lei, ceea ce înseamnă 79 milioane de euro. Pentru noi, 2021 este anul relansării socio-economice a judeţului” – a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, prezentând cifrele esențiale ale bugetului. Astfel, județul Covasna va aloca 26 milioane de euro pentru investiții publice, 31,5 milioane de euro pentru susținerea și dezvoltarea sistemului de sănătate, 10,5 milioane de euro merg pentru asistență socială

  • Vorbim despre cel mai mare buget consolidat din ultimii 30 ani, datorită și faptului că vom avea sume semnificative din fonduri europene. Dacă ne luăm după cele mai importante domenii de activitate din cadrul CJ Covasna, vom vedea că cea mai mare sumă va fi alocată pentru dezvoltarea și susținerea Spitalului Județean de Urgență, fiind vorba de 154,9 milioane de lei. Pentru modernizarea și întreținerea drumurilor județene, avem 95,2 milioane lei, iar pentru sistemul social și protecția copilului am alocat 54,5 milioane de lei” – a mai spus președintele.

Pentru susținerea instituțiilor de cultură, pentru culte și activități sportive s-au alocat 36,9 milioane de lei, aici intră și asigurarea salariilor pentru personalul neclerical, la nivel județean fiind vorba de 229 persoane și de o sumă de 5,33 milioane lei. O menţiune specială merită Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc, eveniment sportiv care, anul acesta, va primi de la Consiliului Județean o sumă mai mare, de 75 mii lei. Pentru sporturile de echipă, cum ar fi hochei pe gheață, fotbal și baschet, se alocă o sumă de 2,3 milioane lei.

Programul de modernizare a localităților din județul Covasna își propune drept obiectiv consolidarea funcţiei pe care spațiul rural o îndeplineşte în cadrul societății, iar asta înseamnă dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor din mediul rural, dar și protejarea patrimoniului cultural tradiţional. Aici intră și Programul anual privind finanțarea nerambursabilă din fonduri publice a sprijinului financiar acordat unităților de cult, program adoptat la ședință. Pentru acest scop, în 2021 s-a stabilit un cadru de 1,5 milioane lei. S-a aprobat și Programul de colaborare cu organizaţii neguvernamentale, care desfăşoară activităţi de asistenţă socială, Consiliul Județean Covasna sprijină în primul rând îngrijirea la domiciliu a persoanelor în vârstă și a bolnavilor, în acest scop alocând un total de 1 milion lei.

La şedinţă s-au adoptat și hotărâri privind două investiții importante: vor fi predate către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, Castelul Mikó din Olteni, comuna Bodoc, și Galeria de Artă Gyárfás Jenő din municipiul Sfântu Gheorghe.

Noutăți