Sunteți aici: » Știri » 2015 – anul progresului în judeţul Covasna

2015 – anul progresului în judeţul Covasna

Luni, 23 februarie 2015

„Rezultatele bugetului din acest an vor fi resimţite, în primul rând, de populaţia judeţului” – a spus Tamás Sándor preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, luni, 16 februarie. Consilierii judeţeni au aprobat bugetul propriu al Consiliului Judeţean Covasna pe anul 2015.

„Rezultatele bugetului din acest an vor fi resimţite, în primul rând, de populaţia judeţului” – a spus Tamás Sándor preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, luni, 16 februarie. Consilierii judeţeni au aprobat bugetul propriu al Consiliului Judeţean Covasna pe anul 2015.

„Pentru prima dată în 25 de ani, în acest an, cheltuielile destinate investiţiilor depăşesc valoarea costurilor de operare prevăzute. În judeţul Covasna, 2015 va fi anul progresului, având în vedere faptul că bugetul pe acest an prevede 334.188.000 lei, această sumă fiind echivalentul în lei a 74 milioane de euro. Din totalul cheltuielilor, cea mai mare sumă, reprezentând 26%, este destinată protecţiei mediului, aici fiind inclusă şi depozitul ecologic de deşeuri de la Leţ. Din totalul bugetului judeţean sănătatea are 21%, aflându-se pe locul doi, pentru drumurile judeţene şi cheltuielile legate de transport au fost alocate un procent de 14%, cheltuielile de personal ale aparatului propriu reprezintă un procent de 8%. Pentru activităţi culturale, precum şi pentru sprijinirea cultelor s-a alocat un procent de 7%, iar sumele destinate activităţilor educative extraşcolare reprezintă un procent de 7% din totalul bugetului” – a anunţat Tamás Sándor.

Fondurile alocate pentru plasa de siguranţa socială reprezintă 36% din totalul costurilor de operare – în ultimii ani acesta fiind cel mai important domeniu. Autorităţile judeţene asigură îngrijirea zilnică a 1350 de copii orfani, iar numărul persoanelor cu dizabilităţi înregistrate a crescut faţă de anul trecut, fiind înregistrate un număr de 5234 persoane (în 2014, în judeţul Covasna, au fost înregistrate un număr de 4851 de persoane, iar în anul 2013 un număr de 4559 de persoane).

La capitolul investiţii, pentru gestionarea deşeurilor, în bugetul judeţului este prevăzută suma de 72.442.000 lei: în această sumă fiind inclusă atât cheltuielile cu investiţia de la Leţ, cât şi cele aferente ecologizării rampelor de gunoi de la Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe. La Târgu Secuiesc, lucrările vor fi finalizate probabil pe parcursul primăverii anului 2015, iar în ceea ce priveşte reşedinţa de judeţ, Tamás Sándor a relatat că lucrările de reabilitare ecologică au fost demarate acum două luni.

În cadrul şedinţei ordinare s-a discutat şi despre programele din judeţul Covasna, aflate în derulare, care au drept scop îmbunătăţirea serviciilor în domeniul sănătăţii: „cu ajutorul Ministerului Sănătăţii, asigurăm o bursă lunară, în cuantum de 600 de lei pentru medicii rezidenţi, iar anul acesta vor fi finalizate şi locuinţele de serviciu construite pentru medici” – a subliniat preşedintele CJ Covasna. Pentru reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” s-a apelat la mai multe surse de finanţare, obţinând fonduri după cum urmează: de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate 50,3 milioane lei, de la bugetul judeţean 800.000 lei, iar din fonduri europene 60,3 milioane lei vor fi investiţi în cel mai mare spital al judeţului. De asemenea, instituţia va fi dotată cu echipamente medicale moderne, valoarea investiţiei însumând 27 milioane de lei. Pentru îmbunătăţirea serviciilor de sănătate la Baraolt şi Târgu Secuiesc, administraţia judeţeană a alocat câte 20.000 mii lei pentru fiecare oraş, iar fondurile alocate pentru programul care vizează reabilitarea și modernizarea imobilelor cu destinație de cabinete medicale din mediul rural se ridică la 200.000 lei.

Investiţiile care vizează îmbunătăţirea transportului reprezintă un domeniu important: autorităţile se pregătesc pentru turnarea a 75 km covoare asfaltice. Lucrările de reabilitare vor fi demarate pe porţiunea de drum Sfântu Gheorghe–Ilieni–Podu Olt şi sunt în desfăşurare şi lucrările de construcţie a podului Aita Mare–Apaţa, lung de 105 metri. Anul trecut a fost realizată structura de bază a podului, s-a construit structura metalică şi elemente de legătura au ajuns la faţa locului – „oricum podul va fi gata în acest an” –  a precizat Tamás Sándor.

În cadrul şedinţei, consilierii judeţeni au aprobat, de asemenea, proiectul de hotărâri în baza căruia se poate realiza planul de reabilitare a drumului ce leagă localităţile Malnaş Băi, Baraolt şi Augustin. La acest proiect participă şi Consiliul Judeţean Braşov – cele două autorităţi lucrează la elaborarea unui proiect de finanţare comun.

Bugetul cuprinde şi numeroase alte titluri, printre acestea ocupă un loc important subunitatea de pompieri din Baraolt care va asigura o supraveghere permanentă a zonei.

 

Noutăți