Sunteți aici: » Știri » 15 martie, zi liberă

15 martie, zi liberă

Miercuri, 22 decembrie 2010

Plenul Consiliului Judeţean Covasna întrunit în ultima şedinţă a anului 2010 a premiat-o pe Bakk-Dávid Tímea, redactor al portalului de limba maghiară Transindex.ro.

Plenul Consiliului Judeţean Covasna întrunit în ultima şedinţă a anului 2010 a premiat-o pe Bakk-Dávid Tímea, redactor al portalului de limba maghiară Transindex.ro. Tânăra jurnalistă este câştigătoarea premiului Jurnalistul Anului European (AE) 2010 pentru România cu reportajul intitulat Orfani cu părinţi – Ce se întâmplă cu copiii abandonaţi în spitale?

Conform motivaţiei juriului, reportajul câştigător realizat de Bakk-Dávid Tímea „atrage atenţia publicului asupra unei probleme actuale şi acute pe plan naţional, argumentează necesitatea reformei în sistemul sanitar precum şi în domeniul neonatologiei; dovedeşte empatie într-o tematică despre care se poate citi mai degrabă la nivelul statisticilor; abordarea este naturală, câştigând încrederea cititorilor; este un articol bine documentat care se integrează în tematica anului european 2010”. Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a mai premiat alţi doi colaboratori ai consiliului, fără contribuţia cărora nu s-ar fi realizat acest reportaj. Preşedintele consiliului a mulţumit celor doi angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Sibianu Adél şi Rákos Zsolt, pentru aportul adus la realizarea reportajului şi, de asemenea, şi-a exprimat mulţumirea pentru munca lor conştiincioasă de zi cu zi.

„Suntem mândri de premiul câştigat care, pe lângă probleme sociale, atrage atenţia Bruxelles-ului şi asupra talentelor din judeţul Covasna” – a subliniat Tamás Sándor.

Plenul a aprobat toate punctele înscrise în ordinea de zi a şedinţei, dar s-au iscat discuţii privind hotărârea prin care 15 martie este declarată zi liberă. Solomon Ioan şi Calinic Sabin, din partea fracţiunii româneşti a consiliului, au formulat obiecţiuni de natură juridică, dar textul final, conform căruia ziua naţională a maghiarilor ar fi zi liberă care va fi recuperată ulterior, nu a fost susţinut de nici un consilier român. În cele din urmă, consiliul judeţean a aprobat hotărârea, care a fost susţinută de toţi consilierii maghiari. Tamás Sándor a spus: „Scopul nostru a fost sprijinirea într-un spectru larg a sărbătorilor naţionale maghiare. Am făcut un pas important cu privire la faptul că ziua de 15 martie va fi zi liberă atât pentru angajaţii consiliului judeţean, cât şi pentru cei ai instituţiilor subordonate consiliului, sperând că, în viitorul apropiat, mai multe consilii locale vor lua decizii asemănătoare. Consider că aceasta este o chestiune naţională, deoarece decizia a fost susţinută atât de consilierii UDMR-ului cât şi cei ai PCM-ului, aceasta fiind calea cea dreaptă!”

După discuţiile cu primarii localităţilor interesate în programul „Drumul Apelor minerale”, Consiliul Judeţean Covasna a decis să preia de la consiliile locale imobilele aflate în execuţie. Luarea acestei decizii a fost o necesitate, deoarece achitarea aportului propriu reprezenta o problemă reală pentru consiliile locale cu buget redus.

Tamás Sándor a declarat: după terminarea lucrărilor, imobilele vor reveni din nou consiliilor locale, scopul fiind acela de a finaliza investiţiile la timp. Pentru programul „Drumul Apelor minerale”, din bugetul anului viitor, vor fi alocate aproximativ 1,5 milioane euro, dar consiliul judeţean caută o posibilitate pentru finanţarea acestei sume din fonduri guvernamentale sau alte fonduri.

 

Noutăți