Itt vagy: » Hírek » Több mint 1000 méter kolbászt töltöttek Sepsiszentgyörgyön

Több mint 1000 méter kolbászt töltöttek Sepsiszentgyörgyön

2017. október 29., vasárnap

Csábító illatok, hagyományos és innovatív recepttel készített kolbászok, különleges asztali díszek, összetartó csapatok, jó hangulat és zenebona jellemezte a hétvégi 15. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivált a hétvégén. A Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett szombati kolbásztöltő versenyre 72 csapat nevezett be, a vasárnapi káposztafőző versenyen pedig 12 csapat mérte össze tudását

Csábító illatok, hagyományos és innovatív recepttel készített kolbászok, különleges asztali díszek, összetartó csapatok, jó hangulat és zenebona jellemezte a hétvégi 15. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivált a hétvégén. A Sepsiszentgyörgy főterén megszervezett szombati kolbásztöltő versenyre 72 csapat nevezett be, a vasárnapi káposztafőző versenyen pedig 12 csapat mérte össze tudását.

Kolbásztöltés kreatív módon

A civil szervezetek, a megye helyi önkormányzatainak csapatai, anyaországi önkormányzatok képviselői, vadászati egyesületek, baráti társaságok, intézmények és politikai pártok csapatai egyaránt kitettek magukért. Nemcsak a zsűrinek leadott, illendően tálalt ötven centis nyers kolbász elkészítésébe adták bele lelküket és tudásukat, hanem az asztaldíszítésnél is kiválóan teljesítettek: volt káposzta alapú sünkolbász, kolbászból font kerítés, szalonnából készített és kolbászkarikákkal fedett kisházikó, kolbász gémeskút, kolbász-vár, de még a gőzölgő kommandói kisvonat is kolbászrönköket szállított. A csapatok a finom házi falatok, a hagymakarikás zsíros kenyér, a vaddisznó szalámi és kolbász mellé, vagy a nagymama receptje alapján elkészített kolbászok és tepertős pogácsák mellé természetesen frissítő pálinkát is kínáltak.    

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke megnyitó beszédében az elmúlt tíz év legnagyobb gasztronómiai rendezvényeként értékelte a 15 éves kolbászparádét és az ötödik alkalommal megszervezett káposztafesztivált. Az elnök elismerő oklevél átadásával mondott köszönetet a háromszéki kolbászparádé meghonosítóinak, Bagoly Miklós ASIMCOV elnöknek és Vajda Lajosnak, az Erdélyi Szabadtűzi Lovagrend alapító tagjának, valamint Kovács Istvánnak, a SVESZ elnökének, a káposztafesztivál elindítójának. Továbbá elismerésben részesültek a rendezvény fő támogatói, a 25 éves fennállásukat ünneplő Bertis és az Amigo Intercost cégek az eddig kifejtett magas színvonalú kereskedelmi, élelmiszer- és vendéglátóipari tevékenységéért, amellyel jelentősen hozzájárultak a helyi gazdaság fejlesztéséhez. Sárkány Árpád, az Abies Hunting Kft. igazgatója, vadgazdálkodási szakember a fenntartható vadgazdálkodás elősegítéséért, a székelyföldi vadászati kultúra és a vadhúsfogyasztás népszerűsítése érdekében végzett következetes tevékenységéért kapott elismerést. Az ő ötleteként töltöttek vadhúsból kolbászt az idei kolbászparádéra benevezett vadászati egyesületek.

Az újdonságokat értékelték

A szakmai zsűri nagy figyelmet fordított az innovációra. A már tökéletesre fejlesztett, hagyományos paprika nélküli székely kolbász után a szokatlan alapanyagokra, fűszerekre külön odafigyeltek a szakemberek. Olyan ízesítőkkel találkoztak, mint a szarvasgomba, mustármag, a citrombors és az áfonya. Az idei fesztiválnak ez az egyik ismérve – emelte ki Tóth Endre, magyarországi mesterszakács. Hozzátette: „az amatőr kolbászfesztivál megállná a helyét az egész világon, a résztvevők alázattal és szorgalommal készültek a megmérettetésre. Ez a profik jellemzője. Tetszettek az elkészítek termékek, értékelhetetlen termék nem született.”

A zsűri egyik tagja Bercea Ștefan, a Romániai Szakácsok és Cukrászok Országos Turisztikai Szövetségének elnöke szerint a csapatoknak tisztelnünk kell a gasztronómiai hagyományokat, emellett a zsűri külön szempontként tekint az innovációra, az alkotókészségre, és a készítmények eredetiségére.   

A rendezvényen elkészült a fesztivál kolbásza is a csapatok által biztosított fűszerezett őrülthúsból, illetve a Bertis és az Abies Hunting cégek jóvoltából a főtérre látogatók megkóstolhatták az ország legvékonyabb cérnakolbászát és a 60-80 mm átmérőjű Dino kolbászt is. Emellett vadhúsból készített kolbászt és pörköltet is megízlelhették.

Elismerés a legjobbaknak

A szakmai zsűri öt kategóriában értékelte a versenyzőket, az eredmény a következőképpen alakult:

Cégek: I. helyezett: Comparty Team, II. helyezett: Őrangyal, III. helyezett: Ervin Impex csapata.

Civil szervezetek és civilek: I. helyezett: Cuki szakácsok, II. helyezett: Négyes fogat, III. helyezett: AMIG csapata.

Önkormányzatok: I. helyezett: Kommandósokk (Kommandó), II. helyezett: Ez csapat (Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ), III. helyezett: Gundelkozók csapata (Ozsdola). A zsűri különdíjasa ebben a kategóriában a Réty-Komolló csapata.

Politikai pártok: I. helyezett: Háromszéki MPP, II. helyezett: RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete, III. helyezett: a PNL csapata.

Vadhús kategória: I. helyezett: Székelyföldi Vadászati Kiállítás, II. helyezett: Marosszéki Közbirtokosság, III. helyezett: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa.

A Székelyföldi Vadászati Kiállítás csapatának 17 fűszerrel, köztük szerecsendióval, csillagánizzsal és borókabogyóval ízesített kolbásza nyerte el a fődíjat, amely ingyenes részvételt jelent a jövő évi Csabai Kolbászfesztiválra.

Különdíjban részesült a legfiatalabb résztvevő, a kilencéves Török Panka, valamint a leglelkesebb csapat, az Autoliv, a Legjobb határon túli díjban az Oroszházi kolbászklub, a Földművelésügyi Minisztérium által biztosított díjban pedig a Szörcsei Szabadtűzi Lovagrend. A Bertis cég felajánlása alapján, a legtöbb pontszámot elért, cukorbeteg gyerekekből álló Cuki szakácsok csapatának receptje alapján készített kolbászt fogják árusítani idén és jövő évben az üzletekben.

Töltöttkáposzták versenye

Nem kell alábecsülni a káposztát, hiszen ízletes ételek készülnek belőle, ezen a vidéken pedig van hagyománya – biztatta a káposztafőző csapatokat vasárnap délelőtt Tóth Endre mesterszakács, a zsűri elnöke. A 12 résztvevő csapatnak három óra állt a rendelkezésére, hogy elkészítse káposztából készült ételét, a véletlen úgy hozta, hogy mindegyik versenyző a töltöttkáposzta elkészítése mellett döntött. A zsűri már a főzés kezdetén jelezte, hogy bár a csombor kívánja a káposztát, értékelni fogják az újszerű ízeket, szívesen veszik, ha a megszokottól eltérő fűszereket használnak a versenyzők.

A zsűri: elnök Tóth Endre magyarországi mesterszakács, Ádám Előd, nemzetközi borakadémikus, Horváth Imre, a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztály Kommunikációs és Marketing Osztályának kommunikációs referense, Mădălina Santa kreatív-séf, food stylist, Ștefan Bercea, a Romániai Szakácsok Országos Szervezetének elnöke, valamint Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője. A zsűri tiszteletbeli tagjai Vajda Lajos, az ASIMCOV Egyesület ügyvezető igazgatója és Kovács István, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségének elnöke.

A hétvégi rendezvény programkínálatát az Amnesia, a Bagossy Brothers Company, a Kelekótya, az Open Stage, az Akcent, valamint az Uzoni fúvószenekar, illetve a Rétyi Kováts András fúvószenekar műsora színesítette, vasárnap délután a Mesehetes, este a Beatrice lép fel.

Az október 27-29. között Sepsiszentgyörgy Főterén a XV. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivált Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV), az AgroSic és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezte.

 

Hírek