Itt vagy: » Sajtószoba » Hírek » Székelyföld legmodernebb múzeuma lesz a Székely Nemzeti Múzeum

Székelyföld legmodernebb múzeuma lesz a Székely Nemzeti Múzeum

2018. február 21., szerda

Európai uniós forrásból újítják fel a Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesét és a hozzátartozó dendrológiai parkot, múzeumpedagógiai központot rendeznek be, multimédiás berendezésekkel szerelik fel a kiállítótermeket, ugyanakkor bővítik is az intézményt a múzeum szomszédságában található területtel, ahol látványraktárt, ajándékboltot alakítanak ki. A várható változásokról Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója számolt be keddi sajtótájékoztatóján

Európai uniós forrásból újítják fel a Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesét és a hozzátartozó dendrológiai parkot, múzeumpedagógiai központot rendeznek be, multimédiás berendezésekkel szerelik fel a kiállítótermeket, ugyanakkor bővítik is az intézményt a múzeum szomszédságában található területtel, ahol látványraktárt, ajándékboltot alakítanak ki. A várható változásokról Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója számolt be keddi sajtótájékoztatóján.

A Kovászna Megye Tanácsa által elnyert pályázatban nemcsak az A-kategóriás műemlékként nyilvántartott főépület teljes felújítása szerepel, hanem a park rendbetétele is, míg a múzeumőri lakást, amely ma adminisztratív épületként működik, múzeumpedagógiai központtá alakítják. „Jelenleg főleg az idősebb korosztályt érdekli a Székely Nemzeti Múzeum, a felújítás és korszerűsítést követően reméljük, hogy a fiatalokat is sikerül még inkább bevonzani az intézménybe. Meggyőződésünk, hogy a múzeumba látogató közönség kinevelése már gyerekkorban elkezdődik” – fejtette ki az igazgató, megjegyezve, hogy ezen a téren már évek óta megmutatkozik törekvésük: rendszeresen szerveznek múzeumpedagógiai tevékenységeket, Szent György Napok idején a rendezvények mellett a múzeum is látogatható, illetve nyáron a múzeumudvar is számos alkalommal ad otthont szabadtéri eseményeknek. Ugyancsak közönségcsalogató céllal az épületegyüttes felújításával megnyitják a főépület tornyát, ahová múzeumtörténeti kiállítást is berendeznek.

Ez mellett a szomszédos Romudvart összenyitják a múzeumkerttel, itt tervbe vették a nagyközönség által is látogatható látványraktár kialakítását, az udvarban található, jelenleg nem használt épületben adminisztratív irodák kapnak helyet és itt alakítanak ki ajándékboltot is.  

Az elképzelés szerint a jelenlegi főépületnél marad a múzeum bejárata, de a látogatói útvonalat úgy alakítják ki, hogy a kijárat a Romudvarnál legyen, ugyanakkor tervbe vették azt is, hogy a város fenti részéről is legyen bejárata a múzeumnak, ismertette az igazgató.

A projekt végére nemcsak szép, de korszerűen felújított, modern berendezésekkel ellátott intézmény lesz a Kárpát-medence bázisintézményként számon tartott Székely Nemzeti Múzeum” – összegezte Vargha Mihály, megjegyezve, hogy a műemléképület az elmúlt 105 évben megérett a korszerűsítésre, épületgépészeti problémák vannak, elavult a fűtési rendszer, a tetőszerkezet sürgős felújításra szorul. A megyei önkormányzat a Termés-utcai ingatlanában, valamint a volt fogászati klinikán biztosított helyet a múzeum raktárainak, már zajlik a termek átalakítása, hogy a múzeumi tárgyak tárolásának megfelelőek legyen. A városi önkormányzat ideiglenesen székhelyet biztosít a Székely Nemzeti Múzeumnak, ahol egy kiállítóterem is lesz, tehát havonta, kéthavonta várható rendezvény, tájékoztatott az igazgató, hangsúlyozva, nem szeretnék elveszíteni a közönséget, ugyanakkor a szakmai munka sem állhat le.

A Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesének felújítását Kovászna Megye Tanácsa pályázta meg, a 2014-2020-as Regionális Operatív Programból finanszírozott projekt értéke 21,8 millió lej, ebből a megyei önkormányzat önrésze 7,5 millió lej. A finanszírozási szerződést tavaly májusban írták alá, jelenleg a műszaki terv kidolgozására hirdettek meg közbeszerzést.

A Székely Nemzeti Múzeum a térség jelentős tudományos intézménye a székelység és a székelyföldi regionális örökség kutatását, bemutatását vállalta fel. A pecsétjében szereplő 1879-es évszám annak az emlékét őrzi, hogy ekkor került a székelység közös tulajdonába. Jelenleg a legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény, egyben Kovászna megye és a Székelyföld egyik fontos turisztikai látványossága. A romániai múzeumi hálózatban regionális besorolású, fenntartója Kovászna Megye Tanácsa. Munkáját segíti a kilencvenes években bejegyzett Székely Nemzeti Múzeum Alapítvány is. A Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi épületegyüttesben jelenleg könyvtár, természettudományi, régészeti, történelem és néprajzi osztály működik. Az intézményhez tartozik ezenkívül a sepsiszentgyörgyi képtár, a MAGMA kortárs kiállítótér, valamint a kézdivásárhelyi, a csernátoni, a baróti és a zabolai külső múzeumi egység is.

Hírek